АКТУЕЛНО

АУСТРАЛИЈА: У Мелбурну основана Академија српског фолклора и културе


Српска заједница Мелбурна од прошле недеље богатија је за још једно културно-уметничко друштво, а реч је о новооснованој Бенђо Академији српског фолклора и културе The Bendjo Academy of Serbian Dance & Culture.

Млади фолклораши окупљени у Бенђо Академији

Ово културно-уметничко друштво основано са на иницијативу групе младих из српске заједнице, иначе некадашњих играча фолклорне групе Морава из Сент Албанса. Оно што су замислили то су и остварили а све да би са професионалним предавачима учили српске народне песме, предивне игре, похађали часове глуме, учили да свирају на музичким инструментима. Али, пре свега да се друже, да путују и одрастају заједно.

Српска младост је још једном доказала да када се ради уз љубав да онда нема граница. За изузетно кратко време, током летњег распуста, завршили су огромне административне послове око регистрације њиховог друштва. Изнајмили су просторије у познатом уметничком студију на адреси 3 Harris Street – Yarraville. Изабрали су и стручан кадар са којима ће радити и још колико прошле недеље почели су са првим пробама.

За сада им не недостаје елана и жеље за радом, па су позвали и „Вести“ да, како кажу, осведоче једну нову страницу историје у раду овдашњих културно-уметничких друштава.

Наставно особље су пажљиво бирали, желели су да то буду академски образовани људи, прави стручњаци из њихове бранше. Тако сада код њих раде професорка Сања Дрљача, познати музички педагог и диригент, балетски педагог др Елена Сањина из руске заједнице, кореграф Слободан Бенђо (дип. психолог и наставник кинеског језика), режисер Горан Ђурић, који је дипломирао у Чешкој и други.

– Планирано је да ангажујемо и госте кореографе који ће нам долазити из других градова или отаџбине, а који ће постављати нове кореографије. Верујем да ћемо сви заједно оправдати назив Академија – открива нам Слободан Бенђо.

Пробе већ почеле: Чланице друштва на делу

Називу академије придодали су презиме њиховог омиљеног кореграфа Слободана, са којима су млади из српске заједнице у Мелбурну током последње деценије и више постижу запажене резултате широм Аустралије. За оне који можда нису талентовани за песму или игру, кажу, ускоро ће основати и драмском секцију. Пробе се одржавају у насељу Јаравилу, на локацији приступачној градским превозом за људе који живе на различитим деловима Мелбурна.

– Овде поседујемо музички студио са свом опремом, сада смо по први пут у прилици да деца везбају у професионалом студију за плес што ће се сигурно одразити на већи квалитет наставе и игре који ће деца учити -уверен је Слободан Бенђо.

Професор музике и диригент Сања Дрљача каже да јој је рад у новоснованој Академији изузетна част.

– Оно што је ново, а превасходно захваљујући Слободану Бенђи и његовој сналажљивости, песма је уведена у фолклор. Ми имамо толико дивних етно композиција које могу да се изводе и уз фолкор и самостално, а које до сада нису искоришћене у Аустралији. Код нас тога тамо има, сва популарнија културно-уметничка друштва имају. Заиста имамо телентоване младе код нас.

У групи влада велики ентузијазам, презадовољнии су простором у коме вежбају и надају се да ће им се придружити још већи број младих играча и певача.

– Све што је ново је јако изазовно, али захваљујићи овакој екипи и оваквој жељи младих, успех је сигурно загарантован. Где су млади који желе да уче и раде, успех никада неће изостати. То и нама који смо мало старији и треба да их научимо даје само снагу. Сви су нам добродошли – каже професор Сања Дрљача.

Уметничке слободе и жеља младих уче у професионалним условима били су кључни разлози због који су одлучили да формирају Академију, који није под окриљем ниједне организације у Мелбурну.

– Велика је разлика када радите у професионалном условима. Чињеница да у овим просторијама учи и музичка школа при Викторија Универзитету гаранција је квалитета и за нашу децу – истиче Бенђо. – Такође, родитељи који доведу децу имаће прилику да се међусобно друже или окрепе уз кафу, чај или колаче који тамо могу да се купе.

Од петка 1 фебруара у просторијама „Kindred Studios Creative Spaces“ у Јаравилу, где им је иначе и седиште, почињу и пробе за децу почетнике, али и ветеране који желе рекреативно да се баве фолклором.

Професор Сања Дрљача

Научите да свирате на фрули

Фрулаш Дамир Стојић каже да је циљ свих укључени у новоформорану групу да се младима пруже бољи услови за рад и афирмацију српске културе и народног стваралаштва.
– Имамо велико интересовање младих које желимо да учимо нашој изворној традицији. Отворени смо за сарадњу и рад свих који желе да уче код нас. Биће ми част да све они које желе учим да свирају на фрули, готово заборављеном инструменту у овим крајевима – каже Стојић.

Потребна подршка

– Ми смо толико загрејани само нам треба још мало увежбамо наш програм и онда ћемо се предсатавити нашој српској заједници у Мелбурну. Искрено, мислим да ће српска заједница подржати ову младост која жели да учи и негује њене обичаје и културу овде у Аустралији – уверена је професор Сања Дрљача.

Уколико неко жели да учи да свира клавир, хармонику, гитару или флауту, такође може да се јави, како би током проба учио код професорке Дрљаче.

Слободан Бенђо са Новаком Ђоковићем на Australien open-у

Прва турнеја у Кини

Први наступ младих се већ увелико припрема а премијерно представљање рада „The Bendjo Academy of Serbian Dance & Culture“ биће за пар месеци. Млади са којима смо разговарали не скривају нестрпљење и броје дане до првог наступа. Можда изнад свега, приметили смо, да се млади међусобно слажи као једна велика породица. Имају и велике планове. Први је одлазак на турнеју у Кину.

– Имали смо раније званичних позива од њихове државе. Код нас у заједници се често размишља да децу треба водити у само у Србију, а заборављамо друга нека места где можемо да прикажемо нашу културу и традицију. Одлазак у Кину би био од великог значаја за развој деце да упознају једну стару културу. Нажалост, нисмо имали разумевање у заједници за један такав пут. Сада су нам врата отворена – каже Слободан, који почетком маја има заказане састанке у Пекингу око припрема турнеје.

ИЗВОР: ВЕСТИ

——-

1.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић