АКТУЕЛНО

Проф. др Љубомир Т. Грујић: Да би свакоме било јасно за шта се залажу организатори протеста „1 од пет милиона“, тражимо одговор…


Учесници не знају шта су основни циљеви протеста

Да би свакоме било јасно за шта се залаже организатор протеста „1 од пет милиона“ и шта су његови основни захтеви, тражимо одговор

28. јануар 2019. КМ Новине

***

ПОКРЕТ СЛОБОДНИХ ГРАЂАНА (ПСГ)
ГОСПОДИН СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ,
ПРЕДСЕДНИК ПСГ и ОРГАНИЗАТОР ПРОТЕСТА „1 ОД ПЕТ МИЛИОНА“
info@pokretslobodnih.rs

 

Поштовани господине Трифуновићу,

Честитам Вам на добијеном поверењу чланова Покрета слободних грађана (ПСГ) да будете председник ПСГа.

Такође Вама и ПСГу честитам на окупљању и ангажовању десетина хиљада људи да по јануарској снежној мразовитој зими долазе на протест који ПСГ организује.

Следи да протест организује и води једна политичка организација: ПСГ.

Прочитах Vrednosti I cljeve ПСГа и Dogovor који је ПСГ потписала под насловом Gradjanski blok 381. У њему пише:

Rešićemo pitanje Kosova i Metohije, na način da, u najboljem interesu svihljudi, ne usporavamo demokratski razvoj Kosova. To uključuje i integracijuKosova u sve međunarodne organizacije, pa i OUN, bez formalnog priznanjanezavisnosti s naše strane. Istovremeno, obezbedićemo teritorijalnu i personalnu autonomiju za Srbe na Kosovu, institucionalizaciju njihovih organa lokalne i personalne samouprave, poštovanje i posebne garancije za njihova ljudska prava i slobodan i održiv povratak; poseban režim zaštite najznačajnijih verskih i kulturno-istorijskih dobara (vid ekstrateritorijalnosti), poštovanje imovinskih prava građana u sklopu ljudskih prava i zaštitudržavne imovine po pravilima sukcesije. Sa implementacijom ovih garancija, potpisaćemo dokumente koji sve ovo predviđaju i sprovoditi ih u najboljoj veri. U društvu ćemo širiti toleranciju, argumentima rušiti nacionalističke laži i predrasude i stvarati uslove za istorijsko pomirenje Srba i Albanaca.“

Овај став је супротан Преамбули, председничкој заклетви и 2. ставу члана 182 Устава!

Професор др Чедомир Чупић је одржао на протесту у Васиној улици у суботу вече 26.01.2019. године снажан говор потпуно заснован на Уставу. Јасно се заложио за очување Косова и Метохије у оквиру Републике Србије и енергично за оставку Александра Вучића указујући на његова противуставна деловања. Подсетио је да је Александар Вучић постао узурпатор. Сви који су могли да чују тај говор су дуго и више пута скандирали „ОСТАВКА; ОСТАВКА“, и потом  се наставило у шетњи с разним опаскама Александру Вучићу да треба да поднесе оставку.

Протест је јасно исказао свој став да Александар Вучић треба да поднесе оставку.

Молим Вас да одговарајући на следећа питања јавно изложите став под којим водите протест „1 ОД ПЕТ МИЛИОНА“:

 1. Да ли је захтев протеста да Косово и Метохија, не само формално, него и  суштински остане део Републике Србије, а како је јасно утврђено у свим Уставима Југославија и Србија од 1946. године до данас и међународно признавано од 1946. године закључно с Резолуцијом СБ УН 1244?
 2. Да ли је захтев протеста да Александар Вучић поднесе оставку (и у ком року) због повреда Устава и да ли да се у име протеста тај захтев њему јавно писмено поднесе?
 3. Да ли је захтев протеста, ако Александар Вучић у том року не поднесесе оставку, да Народна скупштина покрене и спроведе уставни поступак његовог разрешења због повреда Устава, у ком року Народна скупштина да га започне и да ли да  се у име протеста тај захтев њој јавно писмено поднесе?
 4. Да ли је захтев протеста да се разреши постојећа Републичка изборна комисија и изабере нова која ће да среди бирачке спискове да на њима буду само имена живих пунолетних држављана (бирача) Републике Србије и да ли да се у име протеста тај захтев Народној скупштини  јавно писмено поднесе?1.       
 5. Дали је захтев протеста да се Закон о председнику Републике, Закон о избору председника Републике и Закон о избору народних посланика измене да буду потпуно у складу с Уставом и  да се то писмено тражи од Народне скупштине?
 6. Да ли је захтев протеста да се потом распишу и одрже по Уставу општи избори и да се у име протеста тај захтев Народној скупштини  јавно писмено поднесе?
Ко су оргамизатори протеста и шта заиста желе? Јасни само споредни циљеви, све остало анонимно.

Мислим да сте као организатор и вођа протеста „1 од пет милиона“ обавезни да јавно одговорите на претходна питања, а и с обзиром на следећа искуства из:

– Пролећа 1968. године када су студенти захтевали да се развласти „Црвена буржоазија“, због чега их је полиција била жесоко испребијала, а председник СФРЈ Јосип Броз маршал Тито признао да је руководство државе и Партије грешило, да је његова обавеза да се то исправи и обећао да то учини, а обавеза студената је да добро положе испите. Студенти су му потом пред Правним факултетом у Београду играли Козарачко коло и певали „Друже Тиро, ми ти се кунемо,…“, „И после Тита, Тито,…“.  Две недеље касније он је почео да уводи мере супротне студентским захтевима. „Црвена буржоазија“ је наставила да несметано задужује СФР Југославију у иностранству.

– Од 10. до 14. марта 1991. године, студенти и средњошколска омладина су били огорчени владавином Слободана Милошевића. Насилно отевши микрофон од водитеља, који му га није давао знајући да је Ђинђић од 9:30 до 10 часова предтходног преподнева покушавао да наговори студенте да прекину демонстрације, др Зоран Ђинђић  је успешно затворио протест око 2:00 по поноћи обећавајући омладини да ће опозиција да гарантује испуњење омладинских захтева, међу којима није био захтев за оставку Слободана Милошевића.

– Од 10. до 13. марта 1992. када је, углавном малолетна омладина (те су  мајке бдиле у терзијском пролазу ноћу поред својим заспалих ћерки), разочарана јаловим завршетком протеста из 1991. године, покушавала да настави протест. Из пролаза су изашли у новим спортским америчким бљештавим тренеркама шест кршних момака.  Почели су, по двојица, да туку једног по једног, младиће који су протествовали. Једног су оборили; ударуио је потиљком о мермер ограде подземног пролаза. Онесвешћеног су наставили да газе по лицу и грудима…. Однели су га у неки ауто. Деца су се разбежала. Новинари, који су се раније повукли у хотел Москву, (а једна новинарка ми је пола сата пре појаве тих момака саветовала да се склоним, да одем са протеста, рекавши ми: „..јер ће нешто да се деси“), су се вратили. Троје њих, шофер и ја смо колима обишли све болнице, Ни једној није био донет тај младић. О томе медиа нису писала.  Омладина је изиграна још 1991. године. Изиграло ју је руководство протеста под нечувеним притиском др Зорана Ђинђића и организованим присуством људи који су били верни Слободану Милошевићу, а распоредили су се међу омладином да би одобравали све јаче Ђинђићу док потпуно нису надгласали омладину.

У очекивању Вашег јавног одговора у својству организатора протеста „1 од пет милиона“ да би свакоме било јасно за шта се залаже организатор протеста, шта су његови основни захтеви и да ли ће од власти да тражи да их испуни,

 

С поштовањем,
учесник у протесту „1 од пет милиона“

Др Љубомир Т. Грујић,
редовни професор у пензији
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд

6 replies »

 1. РАСПУЋИНЕ УКУЦАЈ ВЕСЕЛИН ЂУРЕТИЋ МОЈ БРАТ И ЗЕМЉАК ИЗ ЗЕТЕ СРБСКЕ СРБИЈА ОН ЈЕ ПРВИ ОТКРИЈО ПРЉАВО НЕДЕЛО НАЗОВИ савезника БРАЋО СРБИ И СЕСТРЕ СРБКИЊЕ НЕДОЗВОЛИ ДА ТЕ лажу АКО У КЊИГАМА НЕМА НИШТА О КВУО АМА БРЕ СЛУШАО СИ ПРИЧУ ЂЕДОВА О СВЕТОМ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ И СВЕТОМ КНЕЗ ЛАЗАРУ КНЕГИЊИ МИЛИЦИ И КОСОВСКИМ ЈУНАЦИМА БЈЕШЕ УТОРАК У 1500 ЧАСОВА 6897;ГОДИНЕ КАД СРБИ ПОБЕДИШЕ турке османлије ЈА ДА ИМАМ НЕКУ ВЛАСТ БИ ФОРМИРАО 100 ДОБРОВОЉАЦА СРБА ДА СЕ УХАПСИ ТЗВ ВЛАДА СРБИЈЕ И УВЕО ВЛАДУ НАЦИОНАЛНОГ СПАСА КАКВУ ЈЕ СРБИЈА ИМАЛА ЗА ВРЕМЕ ГОСПОДИНА ЂЕНЕРАЛА МУЛАНА НЕДИЋА ПБРАТСКИ ПОЗДРАВ ЗА БРАЋУ И СЕСТРЕ НА СВЕТОМ КОСОВУ И МЕТОХИЈИ СССС

  Свиђа ми се

 2. Професоре Грујићу, имам само једно питање за вас: Зашто сте се спуситли тако ниско и обратили Трифуновићу?

  Свиђа ми се

 3. Драги Грађани Србије,
  Браво, време је за уличне протесте! Али,
  Народе буди обазрив са протестима 1 од 5 милиона!
  Немој да наседнеш на нову превару! Све личи на 5 Октобар!У сваком граду, исти транспаренти, беџеви, говоре неки глумци, новинари?!
  Ко стоји иза тога???
  Протести ДА, али ни Курта ни Мурта! Требају нам нови људи!Људи са Моралном Вертикалом!људи који воле Србију и заједницу! Који знају, ако је добро за заједницу – биће и мени добро!
  АКЦИЈА!
  Идемо са решењима!
  АКЦИЈА! Немамо више времена!
  Подржите и укључите се, дајте свој допринос, сваки човек је потребан!
  Стварамо нову организацију:
  http://www.pokretisvetlo.com

  Liked by 1 person

 4. Прочитах и сам „Vrednosti i ciljeve“ ПСГ-а и ако сам их добро схватио они се , скоро па ни у чему , не разликују од Вучићевих. Утисак је да су налогодавци „супростављеним“ странама , тј. режиму и ПСГ-у , дали задатак да убједе „грађане“ Србије (можда и све Србе) да је одрицање од КосМета једино рјешење. Као подршка „једином рјешењу“ појављује се и Милорад Додик као и његов режим из Р.С. а (надам се да ово неће бити погрешно схваћено) , на сву срећу , моја РСК је нестала јер би у црну земљу пропао од срама и стида да се и власти РСК укључе у подршку овој монструозној и болесној идеји. Симпоматичне су и изјаве неких шиптарских лидера у којима се одбацује план о стварању „Велике Албаније“ па тиме ова небулозна теза глумчине Трифуновића и ПСГ-а о : „чланству у УН а без формалног признања“ добија неку „тежину“.
  Шта ће се дешавати у стварности , тешко је рећи? Не тако давна прошлост даје наслутити рјешење. Вучић и његова братија тврде да неће дозволити нову „Олују“ на КосМету али чињеница је да је „Олуја“ КосМетом прошла а „сјевер“ се једино може упоредити са „Источном Славонијом“. Када „Kosova“ добије столицу у УН ( тачније „U“Н) онда ће по истом пројекту извршити „мирну реинтеграцију“ а као суверена држава добити ће и право да са Албанијом потписије међу-државне уговоре какве год жели па и о уједињавању и стварању Велке Албаније.
  Када се све ово издогађа онда ће Алек Вучић и Серђо Трифуновић причати да су били наивни исто као што сада Додик прича да је био наиван када је прихватио помоћ запада , који га је довео на власт , и када им је почео служити.
  Све ово што нам се догађа није случајно. Све ови који нас воде нису случајни и све су то ј“U“гословени и ј“U“гоносталгичари и нико од њих нема у себи ни мало духа предака и због тога су спемни да предају КосМет , као што су предали РСКрајину , и да пљуну на све жртве и Крајине и КосМета за само једну похвалу коју , за своја дјела , очекују од „фрау фирер“.

  Liked by 1 person

 5. Свођењем организације и вођења овог тзв. протеста на некакав псг и с. трифуновића најбољи је доказ ко је покретач протеста и с каквим циљевима и намерама то чини!

  Ако имамо ишта преостале памети, јасно нам је да смо у ситуацији да бирамо између Путина, као заштитника Србства и Косова и Метохије у међународноправном поступку, и с. трифуновића и његовог псг, који су на трагу курјачког и његове доктрине о томе да Срби на Косову немају ништа!

  Паметном – доста!

  Liked by 1 person

 6. Profesore u pravu ste i veoma sam nestrpljiv da cujem njihov odgovor ali,niste pitali,do kada se planiraju odrzavati protesti,postoji li neki rok za ispunjenje zahteva i najvaznije,sta posle? Bojim se da su i ovi kao i mnogi predhodni posluziti kao “terapija“ za nezadovoljni narod.Kad im dosadi razicice se i pravac svojim kucama.Pa,zar neko normalan moze da pomisli a kamoli da ocekuje da ce ovaj sljam od vlasti tek tako lako zbog protesta da se skine sa vlasti?

  Свиђа ми се