АКТУЕЛНО

Девети протест „1 од 5 милиона“ у Београду – један од најбројнијих до сада; учесници протеста испред зграде Председништва Србије остављали писма Александру Вучићу зашто протестују; Марчело: Дошло је преко главе и даље неће моћи


Више десетина хиљада грађана на протесту “1 од 5 милиона“. Девети протест један је од најбројнијих до сада.  Поред уобичајених реквизита, учесници протеста су испред зграде Председништва Србије остављали писма Александру Вучићу зашто протестују. На почетку протеста говорили су професорка и бивши декан Филозофског факултета током протеста 1996/1997. Марија Богдановић, уметник Марко Шелић Марчело и представница удружења малинара Слађана Станковић.

Девети по реду протест „Један од пет милиона“ почео је вечерас око 18 сати код Платоа испред Филозофског факултета у Београду. На почетку протеста прочитано је писмо студената ФПН-а, који су између осталог, затражили оставку министра просвете Младена Шарчевића.

Представници Покрета уједињених фантомки донели кутије

Испред зграде Председништва Србије организатори београдског протеста „Један од пет милиона“ оставили су три кутује у које су потом грађани почели да остављају поруке са објашњем зашто учествују у протестној шетњи.

Кутије су донели представници Покрета уједињених фантомки, који су на кутијама оставили фантомке и поруку „Када видиш фантомку на главу је стави, што да будеш скривени, буди фантом прави“.

Како је рекла једна од организаторки протеста Јелена Анасоновић, градјани не желе да ћуте, а слање порука један је од начина да их председник Србије Вучић саслуша.

„Ако треба доћи ћемо у понедељак и у пет ујутру да испоручимо писма“, казала је Анасоновић.

Окупљени су испред зграде Председништва скандирали „Уа“ и „Вучићу, педеру“.

„Цензурисано“ испред зграде РТС-а

Учесници протеста прекрили су улазна врата Радио-телевизије Србије плакатима на којима су као један спојена лица директора јавног сервиса Драгана Бујошевића и директора телевизије Пинк Жељка Митровића.

Са разгласа је емитован позив Бујошевићу да поднесе оставку са „места које је узурпирао“, као и главном и одговорном уреднику Информативног програма Ненаду Љ. Стефановићу да се престане са „лажима председника Александра Вучића као да су истините“.

Око улаза у зграду РТС-а постављена је трака „Цензурисано“, а на платоу те медијске куће упаљене су бакље и постављен велики транспарент „Готов је“.

Претходно су чланови Покрета уједињених фантома поставили ружичасте четке на вратима РТС-а са порука „Драгане Бујошевићу да се мење прљаш, поклон четке да се истрљаш“, „Да ли ћеш образ или wc-шољу, Покрет уједињених фантома то теби остављана на вољу“.

На следећој поруци је постављено упутство „Искоришћене четке послати на Андрићев венац“.

Све време је са разгласа пуштана шпица „Дневника“, чуле су се сирене које завијају, а грађани су скандирали „Вучићу, лопове“.

Након што су извели перформанс „Остави писмо Вучићу“, окупљени су наставили шетњу до зграде Радио-телевизије Србије (РТС) и на крају до зграде „Политика“.

Грађани су се окупили у Васиној улици, а поворка је затим кренула у протестну шетњу ка Теразијама. Демонстранти ће проћи и улицама Краља Милана, Кнеза Милоша, Таковском, Светогорском и Македонском.

На почетку протеста говорили су професорка Филозофског факултета Марија Богдановић, а представница удружења малинара Слађана Станковић и уметник Марко Шелић Марчело.

Марчело: Дошло је преко главе и даље неће моћи

Музичар и писац Марко Шелић Марчело поручио је са протеста у Београду да живимо у свету из Вучићеве главе и да постајемо пуни мржње. „Мало је то, каже Шарчевић, ја кажем много је, дошло је преко главе и даље неће моћи“, рекао је он.

„Поштовани издајници и плаћеници, свих осам субота био сам на протесту, као и за годишњицу убиства Оливера Ивановића и кад су протестовали браниоци река. Онда је Вучић замолио патријарха да ме замоли да кажем три реченице. Не Иринеја, већ мог патријарха, који се зове грађанска дужност, част и слобода“.

Марчело је рекао да морамо да се излечимо, да бисмо поправили земљу.

„Ја нисам овде да бих се ругао крезубима, јер ме крезубост асоцира на муку и на јад. Нисам овде да се смејем директорки библиотеке из Лазаревца, скамењеној од страха, овде сам да јој кажем – заштитићемо вас од оног ко вас је звао. Нисам овде да понижавам ботове, него да их позовем на тотални оипозив, ако не усправите кичме, посао ће вам бити да до краја живота лупате минусе, плусеве и глупости“, рекао је он.

Како је рекао, на протестима је јер тражи лустрацију, и поручује да би власт требало извести пред суд за бахато и неумесно.

„Твој министар јавно је понизио део академске заједнице, твој директор Коидора, уместо да изјави саучешће, неотесано се спрда, као и сви ви, док даје оставку на функцију без које ће бити годину дана, више мисли на тебе. Твој свет се дели на кабадахије и послушне, јер си цели живот то радио, делио људе и хушкао их једне на друге. Замишљаш да је друштвено уређење село Штрумпфова, један исти да је главни, а остали му љубе скуте“, рекао је Марчело.

Марија Богдановић: Желимо демократско, а не затворено друштво „преученог“ вође

Окупљенима се обратила професорка Филозофског факултета у Београду Марија Богдановић, која је иначе била декан тог факултета током протеста 1996/1997. Професорка Богдановић рекла је број универзитетских професора и сарадника који подржавају протесте све већи, упркос тврдњама министра просвете Младена Шарчевића да „ту нема озбиљних имена“.

„Већ 50 година, од 1968. окупљамо се на овом платоу испред Филозофског факултета да као слободни грађани изразимо своје незадовољство постојећим стањем у друштву. Слободан човек је услов за формирање слободног, демократског друштва“, казала је Богдановић.

Нагласила је да „слободни грађани желе да живе у организованом друштву, а не у затвореном друштву ‘преученог’ вође“.

„У овом протесту смо заједно као мислећи људи који хоће да живе у организованом друштву, а не у друштву једног ‘преученог’ вође, у затвореном друштву, И ту, већ на првом кораку долази до судара у систему…Прво, до потпуног игнорисања нас грађана, а потом се као присете да ту ‘и свакако има и поштених'“, додала је.

Наставници и сарадници Филозофског факултета „исписују и јавно објављују све недаће у којем се налази ово друштво ‘преученог'“, каже Богдановић и додаје да се њима придружују и многи други.

„Број универзитетских сарадника и научника, јавних личности из културног живота који пружају подршку овим протестима рапидно расте широм земље, а имамо и подршку колега из иностранства. Упркос бројности учесника и аргументоване критике система, у другом кораку, један од многих клонираних људи ‘преученог’, лично министар просвете даје изјаву да се млади и пензионери не могу рачунати, јер зна да ће први убрзо напустити земљу, а пензионери овај свет, док за остале каже нема ‘ту нема озбиљних имена'“, казала је Богдановић.

Како је додала, „нисмо очекивали ништа добро, а горе не може бити“.

„Укратко, његов ресор је за њена ништаван“, рекла је.

А нас, каже, убеђују да живимо у златном добу.

„С друге стране, ми примећујемо да живимо у друштву у коме владавина права постаје мисаона именица, дијалог у јавном простору не постоји уколико се не сматра да је то прича у један глас, у скупштинској сали дебата се претвара у политичко насиље, медији су затворени за истину, а отворени за хвалоспеве и скандале…Живимо у друштву у којем нестручни воде инситуције, а образовани и стручни напуштају земљу, у којем се лична карта приликом запослења замењује партијском књижицом и купљеном дипломом“, нагласила је професорка Богдановић.

Према њеним речима, плагијати политичких функционера су табу тема.

„Јер ‘Преучени’ пресуђује да је то највећа глупост коју је чуо“, каже.

Додаје да су „поданици повлашћени, заштићени, а остали трпе насиље разне врсте.

„Ако живимо у златном добу, зашто је грађанство масовно изашло да се бори за демократију и слободу, зашто не одговоре на аргументе својим грађанима“, упитала је.

Обратила се и представница Удружења малинара Слађана Станковић која је од власти затражила да не упућују више лажна обећања, већ да се припреме да нахране гладне малинаре и грађане Србије. Малинари се, истиче, већ годинама боре за своја права а једино што су добили је, каже, бацање прашине у очи.

„Вучић се толико високо подигао да не види поштене малинаре на коленима. Малинари немају времена на коленима да стоје, а ускоро ће се подићи свих 300.000 малинара. Борићемо се за опстанак малинарства, за опстанак села, нећемо гледати да нам деца одлазе из Србије главом без обзира“, навела је Слађана Станковић.

Окупљени дувају у пиштаљке и носе транспаренте на којима пише „Срушио се Савамалу, ал ти не дам шталу“, „Нашу дедовину крчмити нећете“, „Уништили сте највећу фабрику на отвореном“, „Пошта – поштарима, странке политичарима“, „Не требају нам Пупсовци, требају нам стручњаци“.

На протесту су и представници левог блока који носе црвене заставе и транспарент „Доле Вучић, доле капитализам“, а ту су и малинари који су истакли табле са именима градова из којих долазе.

Међу окупљенима су и лидери Савеза за Србију Драган Ђилас, Бошко Обрадовић, Борко Стефановић, Јанко Веселиновић…

На протест стигли и студенти Факултета политичких наука и Факултета организационих наука

Протесту су се придружили и студенти са ФПН-а, који су раније данас позвали све студенте у Србији да им се придруже у побуни против политике председника државе Александра Вучића, а затражили су и оставку министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића због називања људи из академске заједнице „неозбиљним именима“. Сви студенти су опремљени налепницама са натписом „1 од 5 милиона“ беџевима „Линч, силовање, насиље“, пиштаљкама, а ту су и они са мегафоном и добошима који предводе шетњу. Студентима су се прикључили неки од професора и асистената који су потписали писмо подршке протестима.

Незадовољство грађана које се изражава на улицама широм Србије подржало је преко 1500 чланова академске заједнице – професора, асистената, сарадника са свих факултета у Србији. Први су се о овоме огласили професори Филозофског факултета, затим професори Факултета политичких наука, Правног факултета а касније је направљена заједничка листа „Универзитетска подршка протестима грађана“ коју су потписали сарадници различитих високообразовних институција.

Након ових прогласа, односно писама подршке протестима са врха академске заједнице, огласили су се и сами студенти.

Подршка и са Факултета драмских уметности

И део студената Факултета драмских уметности окупља се испред те институције на Новом Београду одакле ће заједно кренути на протестни скуп у центру Београда.

Планирани су перформанси испред зграде Председништва – „Оставите писмо Вучићу“, као и испред зграде РТС-а у Таковској, а завршни говор биће код зграде „Политике“.

Протести настављени у још двадесетак градова у Србији

У скоро 20 градова и места у Србији вечерас се одржавају протести „Један од пет милиона“.

Протести се одржавају, осим у Београду, и у Косовској Митровици, Пожеги, Великом Градишту, Житорађи, Крагујевцу, Сремској Митровици, Горњем Милановцу, Сомбору, Прокупљу, Тополи, Параћину, Кули, Јагодини, Краљеву, Инђији, Пироту, Власотинцу…

У Новом Саду, Чачку, Бору, Зајечару, Шапцу, Смедереву, Аранђеловцу, Врању, Нишу, Ужицу, Пожаревцу, Младеновцу, Трстенику, Крушевцу, Лесковцу, Апатину, Лозници и Вршцу протести „Један од пет милиона“ одржани су у петак увече.

У четвртак су се грађани окупљали у Куршумлији, Трстенику и Зрењанину.

Пети пут у Крагујевцу

У Крагујевцу је вечерас почео нови, пети по реду протест житеља центра Шумадије против режима Александра Вучића. Побуњеним Шумадинцима вечерас, на Ђачком тргу, испред Прве крагујевачке гимназије, поред осталих, обраћају се професорка Факултета медицинских наука у Крагујевцу, др Љиљана Мијатовић Теодоровић, која је потписала универзитетску подршку грађанској побуни у Србији, те познати писац и ТВ водитељ Марко Видојковић.

По трећи пут у Прокупљу грађански протест

Вечерас је у Прокупљу на Тргу Топличких јунака одржан трећи протест грађана против режима Александра Вучића, преноси агенција Бета.

„Дошло је време да руководећа места у држави преузму образовани и поштени људи“, рекао је окупљенима студент из Прокупља Предраг Лукућ и додао да млади више неће одлазити у иностранство.

„Схватили смо да они управо то и желе,  као би могли да раде шта хоће и како не би имао ко да их смени са власти, казао је Лукић.

Организатори су позвали да им се на протестима, који се у знак подршке београдским „Један од пет милиона“ у  Прокупљу одржавају сваке суботе, придруже лекари, професори и други образовани људи .

Такође су позвали да им се прикључе и сви назадовољни грађани актуелном влашћу корумпираних људи којима је лична добит једини интерес и ништа им не значи припадност било којој партији само да су они на власти.

„Доста нам је истих људи, прелатача, који прелазе из једне у другу партију зарад личне користи, поручили су окупљени .

Вечерас су ранијим захтевима за смену актуелних градских функционера СНС и њихових коалиционих партнера, придодата и два нова.

Окупљени траже „да цену рада формирају инострани послодавци и радници у њиховим фабрикама а не политичари и бесплатан градски превоз за све ученике и пензионере“.

Носећи транспаренте на којима је писало „лопови и нећемо сендвиче“ са пиштаљкама, учесници протеста су прошетали главном прокупачком улицом до зграде Дома културе .

Након тога су на вратима зграде Градске управе закачили своје писане захтеве и поручили да ће се и следеће суботе окупити на истом месту.

Протест у Сомбору

Грађански протест и у Кули

Први грађански протест „Један од пет милиона“ против актуелне власти одржан је вечерас у Кули, а окупило се око 300 људи.

Грађани су носили пиштаљке и транспаренте „Нећу да преживљавам, хоћу да живим“, „Ја своју диплому нисам купила“.

Након окупљања у центру, грађани су прошетали централним градским улицама.

Први протест у Јагодини

У Јагодини је вечерас одржан први протест „1 од 5 милиона“ и шетња градом.

Секретар Књижевног клуба „Ђура Јакшић“, Тони С. Стојановић, замерио је председнику Јединствене Србије и Скупштине града Јагодине Драгану Марковићу Палми што је недавно у једном интервју протесте назвао „смешним“.

Први пут и у Власотинцу  

Први протест против насиља под називом „Стоп крвавим кошуљама“ одржан је у Крушевцу 30. новембра 2018. године, због напада на једног од лидера Савеза за Србију Борка Стефановића и још двојицу активиста у том граду.

Од 8. децембра протести се организују сваке суботе у Београду.

На годишњицу убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића, 16. јануара, организована је шетња до Храма Светог Саве, где су запаљене свеће.

На почетку организовања протеста затражено је да власт престане са насиљем против неистомишљеника и да се пронађу налогодавци напада на Борка Стефановића и активисте Левице.

Захтеви су допуњавани, па је од РТС-а затражено да протестима посвети пет минута у својим информативним програмима, једнако извештавање о свим политичким опцијама на јавном медијском сервису, проналазак починилаца и налогодаваца убиства Ивановића и напада на новинара Милана Јовановића.

Потом је затражена оставка министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и генералног директора РТС-а Драгана Бујошевића и уредника Информативног програма Небојше Љ. Стефановића.

Протести се одржавају у низу градова, подршку су им дали бројни професори универзитета, адвокати и уметници.

ИЗВОР: НСПМ/Агенције

ПОВЕЗАНО: 
*КОЛУМНИСТА: Угледајте се на Младеновчане (видео)

2.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Браво народе, само напред, истрајте у захтевима које боје одело да носимо. Изборимо се за правду за јадног поштењачину Борка, и држимо за руку ,,Савез за Србију,, . Следимо Ђиласа, са њим ће нас Сунце огрејати. Мој народе, без памћења смо исто као и без памети. Бојим се да трагедију своју видите као проблем декоративне природе. Збогом народе, па шта вам Бог да.

    Свиђа ми се