АКТУЕЛНО

КОЛУМНИСТА: Угледајте се на Младеновчане (видео)


Организатори грађанских протеста #1од5милиона у Младеновцу издали су саопштење које прецизира шта се очекује од опозиције и шта неће бити могуће у будућности. Саопштење преносимо у целини, без измена, опреме и скраћења.

Након два успешна протеста у којима су грађани јасно показали да су незадовољни радом и потезима власти на свим нивоима, а поводом таблоидних покушаја да се јединствени и удружени протест грађана Младеновца унизи тако што се лажно приписује појединим локалним политичким актерима – имамо обавезу да се јавности обратимо отвореним писмом у коме ћемо јасно исказати сопствени став, али засигурно и став огромне већине грађана који на протесте долазе.

Евидентно је да владајућа коалиција покушава да протест ослаби – нећемо им то дозволити и нећемо да ћутимо!

Овим обраћањем јавности желимо да се одредимо према стварима и идејама у будућности, сачувамо и развијемо енергију коју су протести донели – а тако ће бити само и једино ако су ствари кристално јасне.

Након два састанка отвореног парламента грађана Младеновца, на који су били позвани сви незадовољни грађани и организације, одлучено је о детаљима јединственог протеста и организационом одбору из реда грађана.

Обавезали смо се на то да правимо ЗАЈЕДНИЧКИ протест на који су добродошли сви који сматрају да они који тренутно држе полуге власти и моћи треба да оду – и у томе смо сложни.

Али не желимо да стварамо простор и будемо параван за било чије партикуларне амбиције и интересе, нити да се протест извргне у било чији митинг – стога на све незадовољне грађане, савезе, странке, покрете и организације гледамо једнако и нудимо им да допринесу нашој заједничкој борби.

А неопходно је да наставимо ЗАЈЕДНО и да на састанцима Отвореног парламента грађана, локалном полигону непосредне демократије, у коме свако има право на јаван и јасан став, аргументован предлог и идеју – наставимо конструктивну сарадњу у потрази за најбољим решењима за нашу заједницу.

Одбацивањем и занемаривањем сарадње и заједничке борбе СВИХ незадовољних појединаца и организација – наставило би се тврдоглаво опозиционо статирање које траје годинама, а владајућа гарнитура биће сигурна на својим местима још дуго.

Претпостављамо да то нико рационалан и добронамеран не жели – због тога тражимо прецизно одређивање појединаца и организација у намери да широј јавности ствари буду у потпуности разумљиве.

Како бисмо спречили игре и калкулације у будућности, у старту ЈАСНО ОДБАЦУЈЕМО могућност да личности које су већ обављале извршну власт у ГО Младеновац, биле на руководећим позицијама у јавним предузећима и јавним установама – „сутра“ потенцијално буду наши заједнички кандидати за руководеће позиције у извршној власти.

Поштујемо сваки опозициони став и жељу да се допринесе промена ове и овакве власти и позивамо СВЕ на Отворени парламент грађана, као и на протесте, али уколико не желимо да СНС коришћењем спин механизама влада годинама – договор око кључних ствари, логично и несебично одступање су НЕОПХОДНИ.
До стварања коначног решења и до СТВАРНИХ промена остаје нам да се СВИ из петка у петак боримо за наше захтеве – јер је стварање критичне масе дуготрајан и тежак процес у коме морамо да истрајемо!

НАРОД ИМА МОЋ, НЕМА ОДСТУПАЊА! ВИДИМО СЕ!

До заједничке победе,
До заиста бољег Младеновца,

Чланови организационог одбора протеста 1од5милиона Младеновац:

Милан Јанковић, Нела Банковић, Јасмина Нумић, Илија Миливојевић, Владан Симић
Иницијатор отвореног парламента грађана Младеновца – Стеван Влајић

 

ИЗВОР: kolumnista.com

———–

2.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић