АКТУЕЛНО

ФРАНЦУСКА: Глифосат и друге опасне хемикалије у беби-пеленама


Различите опасне хемикалије пронађене у једнократним пеленама на француском тржишту, а продају се и у другим државама

Француска агенција за здравље објавила је да су анализе квалитета дечјих пелена показале присуство различитих хемикалија. Неке од њих налазе се на листи потенцијално опасних за здравље, укључујући и контроверзни глифосат, који се користи за уништавање корова.

Министарство здравља Француске саопштило је да нема непосредног ризика за здравље беба. Међутим,  јавност је забринута јер је влада убрзо поставила ултиматум произвођачима да у року од 15 дана осмисле план како ће токсичне супстанце у будућности отклонити из пелена. Прихваћен је предлог произвођача да у наредних шест месец промене начин производње, преноси Би-Би-Си.

Студија је обухватила више различитих брендова једнократних пелена. У извештају се не наводи о којим произвођачима је реч, али се истиче да се осим у Француској продају и у другим земљама.

Када је реч о Србији, вредност тржишта пелена износи 4,6 милијарди динара годишње и у потпуности је увозно оријентисано. Истиче се да је ово прва анализа ове врсте на свету. Надлежни упозоравају да опасне хемикалије у беби-пеленама могу да преко урина доспеју у организам детета, али и да иритирају кожу. То се посебно односи на оне производе који су парфимисани јер могу да изазову алергије. Друге хемикалије које су пронађене, како се претпоставља, стигле су из контаминираних материјала или током производног процеса.

Највећу пажњу изазвао је податак да је у пеленама пронађен глифосат. Он се иначе у Америци продаје под именом „раундап” и честа је мета различитих активиста пошто га је Светска здравствена организација класификовала као вероватно канцероген. Без обзира на то, у Европи је и даље најчешће коришћени хербицид. Ово средство за уклањање корова у Француској требало је да буде забрањено до 2012. године, а његово присуство у пеленама освануло је као наслов у медијима после извештаја о квалитету пелена. Огласила се и група француских произвођача хигијенских производа и саопштила да се више од три милијарде пелена користи сваке године „без икаквих штетних последица по здравље”. Најавили су да ће и поред тога сарађивати и послушати савете владе. Још једно белгијско удружење потрошача, „Тест ашá”, најавило је да ће следећег месеца објавити своје истраживање о квалитету пелена, пошто је утврђено да и у њиховој земљи има трагова хемикалија у пеленама, али „нема потребе за бригу”.

Осврћући се на досадашња истраживања, у овом удружењу кажу да различити резултати анализа могу да се објасне тиме што испитиване супстанце нису исте или се квалитет пелена, истих произвођача, разликује од тржишта до тржишта.

*Један од коментара на ову вест:

Драгана.С

Глифосат долази од памука који се користи за израду беби пелена, а у току производње третиран је овим хербицидом. По неким подацима само у САД која гаји памук на 5,7 милиона хектара утроши се 35.000 тона глифосата тј.RoundUp-а како се зове у комерцијалној производњи фирме Монсанто. Поред беби пелена угрожени су и други прозводи попут хигијенских уложака, штапића за уши и свега оног у чему је памук сировина за прераду. Велико је питање шта се дешава када глифосат дође у контакт са урином или крвљу, у којој мери се уноси кроз кожу. Иначе немачка скупштина је поново продужила дозволу за употребу глифосата и поред свих научно доказаних чињеница. Лоби Монсанта и зарада коју има на овом хербициду превазилазе научну фантастику. Зато се они тога неће одрећи и то по сваку цену.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

ПОВЕЗАНО:

*ЕКСКЛУЗИВНО: 17 НАУЧНИКА ПРОГОВОРИЛО – МОНСАНТОВ Roundup ИЗАЗИВА РАК

*СКАНДАЛ: ГМО гигант МОНСАНТО захтева за Светска здравствена организација повуче извештај 17 научника да пестицид Roundup изазива рак!

МОНСАНТО ЈЕ СВЕСНО ТРОВАО ЉУДЕ (БАР) 35 ГОДИНА – Али нама није дозвољено да то знамо!

*БРАЗИЛ: По налогу државног тужиоца Бразил ће ЗАБРАНИТИ „ROUNDUP“ због ТОКСИЧНИХ ЕФЕКАТА

*

*Отровна хемикалија глифосат (састојак хербицида) пронађенa у 100% контролисаних вина из Калифорније

*„Вести“ на суђењу Монсанту (5): Џаба докази, нема закона

*

*ПРЕСУДА за Monsanto/Bayer: Двејну Џонсону (оболео од рака) платити 289 милиона долара одштете

*Немачки Бајер купио Монсанто – највећег светског произвођача генетски модификованих производа

*Биљана Ђоровић: Корпоративни фашизам – спајање Бајера и Монсанта

*ПРОФИЛИСАЊЕ: Проф. др Миладин Шеварлић – тема „ЧИМЕ НАС ТРУЈУ?“ (видео)

*УЦЕНЕ ЕУ: ПОГЛАВЉЕ 30 – Србија попушта пред ГМО?

*О ГМО и ПРИСИЛНОЈ ВАКЦИНАЦИЈИ: Одакле младом човеку, попут Вас, сумњичав однос према научним »истинама«?

*Ево ко влада светом, а да нису политичари!

*НЕОБЈАВЉЕНИ коментар проф. др Миладина Шеварлића на вест о ГМО у „Блиц“-у

*ПРЕСУДА СУДА У ПАРИЗУ: ВЕЛИКА ПРАВНА ПОБЕДА ЗАСТУПНИКА НАУКЕ И ЗДРАВОГ РАЗУМА ПРОТИВ МОНСАНТА – Тровачи губе рат!

*АМЕРИЧКА НАУЧНИЦА: Половина деце ће бити аутистична до 2025. због Монсанта

*Биотехнолошки лидер “Syngenta” проглашен кривим за прикривање смрти животиња узрокованих ГМО кукурузом!

*ЕУГЕНИКА у примени – МОНСТРУОЗНИ експерименти на деци целог света регулисани законима?!

*22 америчка научника властима у Америци: Монсанто ГМО кукуруз створио је мутиране инсекте!

*БИОЛОШКИ РАТ НА ПЛАНЕТИ: БАКТЕРИЈСКА ВЛАКНА У МОРГИЛОНИМА СУ ХИБРИДНИ ЦИКЛИЧНИ МОЛЕКУЛИ

*НАУКА: Дуготрајно излагање малим количинама Roundup-а, може да оштети бубреге и јетру – истраживање

*ПРОФ. ЖИЛ ЕРИК СЕРАЛИНИ: ГМО изазива туморе и мења гене

*План Европске комисије за употребу глифосата у Европи: Троваће нас и наредних 10 година?!

———-

3.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Вратимо се на заборављени или напуштени начин пелене пралне, једино решење смањити могућност манипулацији или подметању јер је прилика!

    Свиђа ми се