АКТУЕЛНО

Шпански студио Fenwick Iribarren Architects освојио конкурс за Савски трг


На конкурсу за Савски трг победили Шпанци и однели награду 50.000 евра.

Град Београд је објавио резултате отвореног, анкетног, једностепеног урбанистичко-архитектонског конкурса за подручје Савског трга и сквера на углу Карађорђеве и Травничке улице. До предвиђеног рока предато је укупно 25 конкурсних радова, пише еКапија, а како сазнајте Блиц сви радови биће представљени медијима у уторак, 5. фебруара, у Скупштини града.

Жири је прву награду у износу од 50.000 евра доделио ауторском тиму шпанског бироа Fenwick Iribarren Architects из Мадрида.

Друга награда у износу од 15.000 евра додељена је раду ауторског тима словеначке компаније Medprostor из Љубљане, а трећу награду вредну 10.000 евра заслужио је рад ауторског тима америчке компаније SWA Group из Калифорније, који је пројекат урадио у сарадњи са Центром за планирање урбаног развоја из Београда.

Два откупа у износима од по 5.000 евра нето додељена су радовима Архитектура АРСА из Новог Пазара и студија In Site, одељења компаније KEO International Consultants из Абу Дабија.

Савски трг ће након реконструкције, уз Трг републике, бити најзначајнији градски трг. Зграда некадашње железничке станице највероватније ће постати Историјски музеј Србије, а простор испред тог здања биће преуређен у споменик Стефану Немањи.

Решење Савског трга на макети Београда на води; Фото: градња.рс

ИЗВОР: gradnja.rs

***

ПОВЕЗАНО:

*Овако ће изгледати скулптура и трг Стефана Немање у Београду

———

3.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић