АКТУЕЛНО

Н1 добила претње да ће новинари настрадати, а зграда бити дигнута у ваздух


Да ће настрадати новинари, њихове породице, а зграда телевизија бити дигнута у ваздух, последња је претња коју је добила ТВ Н1. Те претње су пријављене и полицији, а осим њих, због алудирања политичара на власти да је Н1 признала Косово, кроз коментаре на друштвеним мрежама, наша телевизија и новинари означени су као издајници и антисрби.

Запослени на ТВ Н1 добили су писмо. Због извештавања о протестима, новинарима и њиховим породицама упућене су претње смрћу.

„Да ли ви имате ваше породице, убијате нашу децу и унуке, а нисте свесни ако дође до рушења, ваша зграда ће међу првима отићи у ваздух, а може се десити да останете без својих најмилијих. И зато вас ми ветерани упозоравамо да се не играте са ничијом судбином јер је ваша судбина у нашим рукама“, наводи се у писму.

Пошиљалац се потписао као Београдски ветерани ратова 1999. У писму је, поред претњи, завршила и чланска књижица Савеза ратних ветерана Србије.

Међутим, председник тог удружења Жељко Вукелић каже да они не стоје иза послатих порука и да желе да полиција испита цео случај.

„Ја немам благе везе о било чему, а ви ако имате то проследите некоме ко може да погледа, да није неко подметнуо, ја могу само да кажем да највише гледам Н1, јер је најобјективнија у сред овог свега необјективног на медијском простору“, казао је Вукелић.

Да Н1 није објективна, па да још и признаје Косово, на Твитеру отворено алудира потпредседник СНС-а Миленко Јованов, иако ТВ Н1 у мапама временске прогнозе, као и другим графичким илустрацијама Косово третира као и Уједињене нације.

На мапама је територија Косова означена истом бојом као и Србија али је територија означена испрекиданом линијом, из чега се никако не може закључити да је у питању међународно призната држава.

Јованов је, међутим, приказао сателитски снимак под облацима алудирајући да Н1 Косово третира као државу. На ту његову објаву уследиле су салве коментара у којима се Н1, између осталог, назива ЦИА телевизијом, издајничком, представља се како пуца у истину, наводи се да је реч о новинарима плаћеницима, који шире пропаганду против Србије.

Председник Комисије за истраживање убистава новинара и члан Сталне радне групе за безбедност новинара Веран Матић каже да таргатирање, најчешће води ка отвореним претњама, а онда је само питање када ће се оне и остварити.

„Овде постоји веома озбиљна одговорност политичара који учествују у јавном животу, они морају да се суздрже кад употребљавају тешке речи, које по правилу отварају талас употребе друштвених мрежа који је претећи и представља угрожавање сигурности“, упозорава Матић.

Етикете издајници, страни плаћеници и слично биле су и деведесетих, резервисане за медије који нису под контролом режима, подсећа Ивана Стевановић из Фондације Славко Ћурувија.

„То је још један случај где се просто људима који не мисле исто као владајући режим, не само медијима, већ и цивилним друштвима, цртају мете на челу, најпре полуинформацијама, измишљеним, квазичињеницама, онда настану претње, а понекад, нажалост видимо да, пређу и у дела“, истиче Стевановић.

Тако је новинаре Н1 једна Фејсбук група, која хвали владајућу политику, заједно са НУНС-ом и дневним листом Данас означила као слуге Глобализма, Сороша и криминалног клана Клинтон.

Именом и презименом, са својих профила, поједини грађани су поручили да је реч о „доказаним велеиздајницима“, „да их треба протерати из Србије“ и „забранити им рад у Србији“.

До сада, за надлежне, ово није био повод да реагују.

ИЗВОР: Н1

***

УНС: Хитно истражити ко прети редакцији Н1

Удружење новинара Србије (УНС) осуђује и од полиције и тужилаштва тражи хитну истрагу претњи упућених редакцији телевизије Н1. Како је навела ова телевизија, у њихову редакцију стигло је писмо у којем се, између осталог, наводи: „Да ли ви имате ваше породице, убијате нашу децу и унуке, а нисте свесни ако дође до рушења, ваша зграда ће међу првима отићи у ваздух, а може се десити да останете без својих најмилијих. И зато вас ми ветерани упозоравамо да се не играте са ничијом судбином јер је ваша судбина у нашим рукама“.

У писму је била књижица Савеза ратних ветерана Србије, а пошиљалац се потписао као „Београдски ветерани ратова 1999. године“. Председник Савеза ратних ветерана Србије Жељко Вукелић рекао је за Н1 да ово удружење не стоји иза послатих порука и да желе да полиција испита случај.

УНС подсећа да је, према одредбама Кривичног законика, за угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем, предвиђена затворска казна од шест месеци до пет година затвора.

УНС очекује да одговорни за ове претње у складу са тим буду и кажњени.

ИЗВОР: УНС – САОПШТЕЊА

НУНС и НДНВ: Актуелна власт подстиче претње новинарима ТВ Н1

Независно удружење новинара Србије (НУНС) и Независно друштво новинара Војводине (НДНВ) изражавају подршку редакцији телевизије Н1 поводом најновијих претњи упућених новинарима те медијске куће и њиховим породицама.

НУНС и НДНВ захтевају од истражних и правосудних органа да хитно предузму најозбиљнију истрагу и одговарајуће казнене мере против аутора претње смрћу новинарима Н1 која представља кривично дело угрожавања сигурности лица која обављају посао у информисању од јавног значаја.

НУНС и НДНВ сматрају да је крајње време да највиши државни функционери, а пре свих председник Републике Александар Вучић и председница Владе Ана Брнабић јавно осуде језиву претећу поруку редакцији и новинарима Н1.

Уколико би таква, јасна и недвосмислена осуда изостала, дефнитивно би постало јасно оно што два новинарска удружења одавно тврде – да је актуелна власт непосредно одговорна за атмосферу мржње и страха која се из дана у дан шири јавним простором Србије. Тим пре што управо представници власти алудирањем да је Н1 признала независност Косова директно подстичу и охрабрују коментаре на друштвеним мрежама у којима се та телевизија и њени новинари проглашавају за издајнике.

НУНС и НДНВ ће о најновијим претњама новинарима, као и о поступцима надлежних државних институција обавестити међународне новинарске и медијске организације.

ИЗВОР: НУНС – САОПШТЕЊА

——-

5.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Zbog ove pretnje koja je „mnogo“ blaža“ od performansa sa nošenjem vešala na Terazija Vučićeva policija ni Tužilaštovo neće ni prstom mrdnuti VRANA VRANI OČI NE VADI. Važno je da Vučićeva privatna predizborna kampanja teče bez problema. Autobusi puni njegovih botova sendvičara ga u stopu prate,

    Свиђа ми се

  2. И то им прете какани браниоци Србије, они од који НАТО није смео да уђе 78 дана, док није запретио бомбардовањем стамбених четврти српских градова.

    Свиђа ми се