АКТУЕЛНО

ОСНОВЦИ ИЗ КИКИНДЕ ПРВАЦИ У РОБОТИЦИ: Знање пласирано правац у орбиту


УЧЕНИЦИ Основне школе „Вук Караџић“ у Кикинди освојили су титулу првака у дизајну и програмирању робота на међународном такмичењу ученика од девет до 16 година FIRST Lego League, које је 2. фебруара одржано у ОШ „Илија Бирчанин“ у Земун Пољу.

Екипа ОШ „Вук Караџић“ најбоља и у дизајну Фото ОШ „Вук Караџић“

Међу 18 тимова, екипа од 11 ђака кикиндске школе под именом „Вуконаути“: Дејан Керкез, Вук Јакић, Огњен Јовандић, Ања Јанковић, Дуња Бјелић, Марина Радивојша, Ана Стојковић, Ана Липован, Александар Трајковски, Предраг Ковачевић и Борис Бодрожић, добила је награду и за најбољи визуелни идентитет, за изглед тима, начин презентације и осмишљавање штанда.

Ђаци из Кикинде показали су и своје решење у базену у симулацији бестежинског стања и припреми за свемирска путовања и програм вежби осмишљених за простор без гравитације.

FIRST Lego League је међународно такмичење ученика, које је пре две деценије основала америчка организација FIRST и Lego Education фондација и одржава се у стотину земаља са учешћем више од 300.000 ђака широм света. Циљ је да се ученици, кроз осмишљен програм изазова заинтересују за науку, технику, инжењерство и математику.

Тема овогодишњег изазова је била „У орбиту“, где је било потребно уочити проблем и наћи решење за човекова дуга путовања свемиром. Организатор овогодишњег такмичења у Србији било је удружење грађана „Едулаб“ из Београда и „Завод Супер Главце“ из Словеније.

ИЗВОР: НОВОСТИ

———–

7.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић