АКТУЕЛНО

И ПОРЕД ПРОТИВЉЕЊА САД, Велике Британије, Немачке и Пољске – Савет безбедности УН о Косову и Метохији


Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се у Њујорку са генералним секретаром Уједињених нација Антонијом Гутерешом. Састанак Дачића и Гутереша претходи седници Савета безбедности УН о стању на Косову. Седница Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији биће одржана у Њујорку, објављено је на сајту УН.

ЕПА (Ендру Ґомберт)

Како је наведено у програму рада Савета безбедности УН за данашњи дан, седница на којој ће се расправљати о новом тромесечном извештају о раду Унмика заказана је за 15 часова по локалном времену, односно 21 сат по средњоевропском времену.

До последњег момента било је неизвесно да ли ће седница бити одржана јер су се четири земље, САД, Велика Британија, Немачка и Пољска, противиле да се редовни тромесечни извештај генералног секретара УН о КиМ нађе на дневном реду седнице.

Дачић: Велики проблеми у СБ УН око седнице о Косову

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић који ће присуствовати седници, указао је да постоје велики проблеми унутар Савета безбедности, односно да се један број земаља жестоко противи томе да се седнице о Косову и Метохији одржавају на три месеца. И даље је неизвесно хоће ли данашње седнице бити.

Пет земаља које нису признале Косово инсистирају да се седница одржи, преноси РТС.

„Ми сматрамо да је ситуација на Косову и Метохији таква да и даље подразумева обавезу Савета безбедности да се бави ситуацијом на КиМ, нарочито у условима када је дијалог прекинут, када постоје нецивилизацијске таксе за робу из централне Србије и БиХ, када, такође, постоји низ једностраних мера као што је одлука о образовању тзв. Војске Косова, одлука о ‘Трепчи’ и најновија Харадинајева одлука да прекине комуникацију са УН због става генералног секретара о таксама“, навео је Дачић.

Министар указује да је нормална реакција да седнице буде, али да је Србија спремна да, иако није део тих консултација, преговара о томе колико ће се пута годишње расправљати о Косову.

„То не зависи од Србије, већ од времена у којем генерални секретар подноси извештај, пошто је на три месеца, стоји да треба да их разматра Савет безбедности. За нас је најважније да се ова тема задржи на агенди Савета безбедности. Да ли ће бити на три, четири или шест месеци, о томе смо спремни да разговарамо. Мислимо да би било добро за сам наставак дијалога да седница буде одржана“, навео је Дачић који у Вашингтону учествује на министарској конференцији глобалне коалиције за борбу против Исламске државе.

Мисија Уједињених нација у Приштини очекује да дијалог Београда и Приштине буде настављен, иако за то у овом тренутку постоје озбиљне препреке са „обе стране учеснице“ у том процесу, оценио је  шеф те мисије Захир Танин.

ЕПА (Андреј Цукић)

Танин је на почетку седнице Савета безбедности, на којој је разматран тромесечи извештај о стању на Косову и Метохији путем видео линка из Приштине, поручио да је уместо намере за наставак дијалога и, како је рекао, смиривања тензија, било дистракција, те да је нејединство ставова двеју страна по том питању достигло „критичну тачку“.

„Нема сумње да се лидери обеју страна суочавају са озбиљним изазовима. Међутим, минималан услов за наставак дијалога јесте проналажење начина да се прилике стабилизују, а не узнемиравају.“

Таква ситуација, казао је Танин, повећава забринутост о одрживости коалиционе косовске владе.

Шеф Унмика је истакао да је у протеклом периоду пуно пажње било усмерено на стопостотно повећане таксе на робу из Србије и БиХ, о чему је приштинска влада одлуку донела у новембру прошле године.

Подсетио је да је ова мера приштинских институција била оспорена са много адреса, а да је с друге стране Приштина повезује са бројим условима.

Ово, казао је Танин, није и једини пример који компликује напоре да се стране, учеснице у дијалогу, врате за преговарачки сто.

Танин је нагласио потребу за наставком подршке свих чланица Савета безбедности за обнову ангажовања Београда и Приштине.

„Смањивање тензија, јачање међусобног поверења и уклањање препрека за дијалог од кључне су важности за стабилност у региону“, рекао је шеф Унмика.

Подсетио је да је у међувремену проширен приштински тим за наставак дијалога, али је додао да је неопходно да „две стране“ учине више као би се припремио терен за договор који би могао бити постигнут.

Ово би, казао је Танин, захтевало активнији ангажман у ширем смислу свих актера.

Подсетио је и да је у децембру косовска скупштина усвојила три закона који се тичу активноти Косовских безбедносних снага. Ти закони, додао је, нису били подржани од српских посланика.

Шеф Унмика је оценио да садашњи развој односа Приштине и Београда компликује напоре да се створи атмосфера у којој би могло доћи до доброг дијалога и постизања компромиса.

Све то, поручио је Танин, указује на потребу посвећаности Унмика у изградњи узајамног поверења међу припадницима свих мањинских заједница.

Опширно говорећи о свим активностима Унмика на Косову, Танин је, између осталог, поменуо напредак у раду радне групе која се бавим несталим особа, као и потреби ефикасније посвећаности на обезбеђивању прва Ашкалија и невећинских заједница, повратника и интерно расељених лица.

Дачић: СБ УН и даље континуирано о КиМ и Унмику

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је да Србија сматра да су седнице СБ посвећене Косову и Унмику потребне и изразио задовољство и захвалност чланицама Савета што је постигнут договор да се и даље континуирано расправља о Косову.

„Најважније је да ће СБ и даље континуирано расправљати о извештајима генералног секретара УН-а о ситуацији на КиМ и раду УНМИК-а“,рекао је он у седишту УН на седници чије је одржавање било незивесно због противљења четири чланице које сматрају да нема потребе да СБ расправља о КиМ свака три месеца.

Он је подсетио да се Савет безбедности и даље бави ситуацијом у БиХ два пута годишње, као и Резидуалним механизмом за кривичне судове – некадашњим Хашким трибуналом, а нико није тражио скидање тих тема са агенде.

Оценио је да је присуство и деловање УНМИК-а на КиМ од кључног је значаја и захвалио Екваторијалној Гвинеји, која је уврстила овај састанак у дневни ред Савета безбедности.

„Ми не тражимо седнице да би се са неким сукобљавали, већ како бисмо допринели стабилизацији ситуације на КиМ и миру у региону. Србија је конструктиван, кредибилан и предвидив партнер. Зато смо и иницирали договор о динамици одржавања седница Савета безбедности“, каже Дачић.

Србија, како каже, верује да је неопходно да Савет безбедности буде отворен и спреман да разматра сва питања од важности за међународни мир и безбедност, а посебну пажњу мора посветити својој превентивној улози, реагујући на ситуације које, поред тога што представљају јасно кршење резолуције овог тела, доводе и до пораста тензија, угрожавања стабилности и безбедности.

„И даље верујем да треба и да можемо пронаћи заједнички именитељ у интересима и радити на његовој реализацији. Сви желимо да се ово питање реши, сви желимо да Косово и Метохија више не буде тема Савета безбедности, да УНМИК заврши своју мисију, али успешно.

Тај тренутак, нажалост још увек није близу“, истакао је Дачић.

Он је навео да је више пута указивао да се налазимо у веома деликатној фази и апеловао на све да створимо услове да можемо да седнемо и разговарамо конструктивно, без условљавања и наметања решења.

ИЗВОР: РТВ

7.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић