АКТУЕЛНО

Степановић: Гори вам кућа, а ви причате о суфициту (видео)


Главна и одговорна уредница Нове економије и директорка Бизнис Инфо групе Биљана Степановић изјавила је у Новом дану на ТВ Н1 да српска власт нема стратегију и да земљи фале стручни људи.
„Наша власт се бави само ПР-ом и маркетингом. Потребни су нам стручни људи, и усуђујем се да кажем патриотски настројени који мисле само о интересу Србије“, каже Степановић.

Она сматра да је једна од „магичних речи“ власти, бар како је званичници маркетиншки схватају – суфицит.

„Људи не знају шта је суфицит, али то мора да је нешто много добро и сад ми говоримо наш суфицит је три пута већи од планираног. То значи да нисте добро планирали јер очигледно није дошло ни до каквог ‘бума’, привредног раста. Напротив. Није дошло до раста прихода које нисте очекивали, значи нисте добро планирали“, сматра Степановић.

Према њеним речима, суфицит на дужи рок није добар.

„Шта значи суфицит? То значи да сте од нас узели, прикупили више новца него што држави треба. Он није добар као што није добар ни висок дефицит“, каже Степановић.

Она констатује да дефицит јесте смањен, да је инфлација под контролом и да се курс држи стабилним.

„Али под којим условима и по коју цену. Ево сад опет се повећавају акцизе, зашто ако је толики суфицит? Зашто захватате више?“, упитала је она.

Каже да није „љубитељ“ Међународног монетарног фонда и да људи који живе у Србији знају како живе.

„Зашто ви мени говорите о суфициту, а не говорите ми како стоји ствар са платама, колике су пензије, како људи живе“, рекла је она.

Према њеним речима, председник Србије је изрекао толико неиспуњених обећања да су људи почели и да заборављају шта изјаваљује.

„Стратегија Александра Вучића је да новим обећањима затрпава стара“, рекла је Степановић.

По њеном мишљењу, Комерцијална банка би требало да остане у државном власништву, зато што држава Србија треба да има бар једну, домаћу, националну, банку у свом власништву.

„Ја се буним против мишљења „морамо да продамо Комерцијалну банку, јер ми увек упропастимо банке и покрадемо паре“, без обзира на то што је то био раније случај“, каже Степановић.

С обзиром да је у последњем кварталу прошле године дошло до пада индустријске производње и спољно трговинске размене, чему је допринело и увођење царина од стране Косова, Степановић је рекла да није сигурна да ли ће доћи до раста БДП-а у 2019. години.

Ако хоћете да будете поштени, ви кажете „цури на све стране“. Држава се води на лаички начин. Људи су ем нестручни, ем доста острашћени.

„Нисам у стању да се одушевљавам економским успесима ове власти зато што кад имате ниску основу онда забележите раст од четири одсто и онда ми то представљате као велики успех, а не кажете да сте годину пре тога имали најмањи раст у региону и кумулативно најмањи раст у последњих шест година“, рекла је она.

Као основну ствар која је погоршана наводи „потпуну девастацију правне сигурности и релативизација правног система“.

„Ако се ви као земља нађете на сивој листи ФАТФ – међународног тела за спречавање прања новца и финансирање тероризма, ако се председница Владе запањи што се то догодило и каже да ће то средити, онда се неке друге земље скину са те листе, а Србија на њој остане…“, наводи она.

Горући проблем, додаје Степановић, јесте тај што не функционишу институције и правни систем, као и то што нема независних контролних тела.

ИЗВОР: Нова економија

ИЗВОР: Н1

——-

7.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић