АКТУЕЛНО

Када бих желео да уништим један народ, урадио бих све што се тренутно врши над нама


Драмски писац Небојша Ромчевић каже да нам нису потребни никакви персонализовани спасиоци у једној особи, већ систем, „а не да будемо вођени као волови, на шта смо пристали још 1815. године“.

фото: Истиномер

“Ови потези су довођење народа на ивицу губитка самосвести, претварања људи у хелоте, робље спартанско, храну за државни апарат. Тако да, када бих желео да уништим један народ, урадио бих све што се тренутно врши над нама – разорио институције, пре свега Скупштину и правосуђе, окупирао медије и учинио их индиферентним према истини. Одузео природне ресурсе и разорио школство. Тако се убија дух народа у смислу дигнитета и наде појединца и учинио да као држава будем послодавац читавог народа и да изван моје воље ништа не функционише.

Стварност не постоји, у њој се ништа не дешава, све је само пи-ар. Не кажем да је тематика иста, нити да се пропагира фашизам, али отац политичког маркетинга је Гебелс, и његов модел се дословно примењује, држати народ у непрекидној хистерији, на врховима прстију, измишљати афере, ратове и преврате, док становништво не утрне.

Говоримо о опстанку Србије која је дубоко загазила у колонизацију. Ми више нисмо власници сопствене земље, не производимо више ништа у сопственим фабрикама, не радимо на развијању сопствених ресурса. Ми немамо наше руднике, нити воду, нити путеве. Ми смо држава која се хвали да је запослила раднике под синдикално неподношљивим условима, потпуно колонијалистичким.

Да још неколико година потраје ова власт, или систем, ми бисмо завршили на историјској позорници као народ. Бићемо запосленици у мултинационалној компанији која ће се звати Србија и имати своју корпоративну химну. Али, државе Србије ту више нема. Борба која се сада одвија, заправо и није борба, последица је дубоког очајања.“

(НИН, 7. 2. 2019. године)

ИЗВОР: istinomer.rs

————-

8.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић