АКТУЕЛНО

Нови протести „Један од пет милиона“ (ВИДЕО)


Данас се настављају протести „Један од пет милиона“. Протести се вечерас настављају у Новом Саду, Нишу, Бору, Чачку, Шапцу, Врању, Суботици, Лесковцу, Лазаревцу, Ужицу, Ваљеву… Према доступним подацима у 50 градова Србије су у протеклих два месеца одржане протестне шетње, а од тога у око 30 се одржавају редовно једном недељно.

Нови Сад: Четврти протест посвећен медијима

Окупљате се овде већ недељама, као и Београђани, као и грађани преко 50 градова широм земље у својим местима, и док је председник Српске напредне странке кренуо у своју опроштајну турнеју, сви ми који желимо слободно и праведно друштво, кренули смо у победоносну!

Данас смо сведоци како неке наше назови колеге лажу своје грађане за рачун Вође и вређају и блате све оне који се усуде да том Вођи јавно упуте речи критике.

Данас смо сведоци како из јавних буџета на милионе евра одлазе преко намештених конкурса за суфинансирање медијских садржаја у џепове сумњивих типова који су се дочепали власништва у медијима, а сведоци смо и како се милиони евра пребацују само подобним медијима за рекламирање државних фирми.“

Овим речима новинар жељко Бодрожић отпочео је своје обраћање учесницима четвртог протеста „1 од 5 милиона – Стоп крвавим кошуљама“ који је почео у 18 часова на платоу испред Српског народног позоришта.

Учесници скупа својим данашњим окупљањем у центру Новог Сада устају у одбрану слободе медија. У складу са главном темом протеста, на Позоришном тргу након Жељка Бодрожића говоре новинарке Бранислава Опрановић и Гордана Суша.

Грађани ће после скупа кренути у шетњу градским улицама. Колона ће са Позоришног трга кренути Успенском и улицама Јована Суботића и Војводе Бојовића, после чега ће скренути у Булевар краља Петра Првог па у Булевар ослобођења. Код Футошке пијаце протесна колона ће скренути у Јеврејску улицу, а затим завршити шетњу на истом месту са којег је и кренула.

„С друге стране имате новинаре који желе да раде свој посао како налаже Кодекс, а који су изузети из сваке врсте помоћи, који немају ни огласе ни рекламе, и што је најгоре, немају ни праву заштиту од државних органа када се нађу на мети насилника и убица. Поштовани пиријатељи, да би грађани били слободни у некој држави и друштву, један од најважнијих предуслова је да постоје слободни медији и слободни новинари у њима.

Зато је стварање услова за постојање слободних медија и несметан рад слободних новинарских професионалаца један од најважнијих циљева овог протеста који мора бити испуњен када лажни цар абдицира и побегне својим летећим аутомобилом негде на Исток.“, поручио је Опрановић окупљеним грађанима.

Зајечар: Угрожавање демократског друштва

Незадовољни Зајечарци по четврти пут окупили су се на Тргу Николе Пашића. Окупљеним грађанима обратили су се Жика Бранковић и Владимир Петковић, преноси Глас Зајечара.

Окупљеним Зајечарцима обратили су се Жика Бранковић, спортиста и дугогодишњи борац против корупције.

„Аутократа, председник Александар Вучић, је акумулирао, законодавну, извршну и судску власт, што је противно улози коју према уставу има као председник.
Последице овакве концентрације моћи у рукама једног човека, озбиљно угрожава све демократске вредности сваког друштва па и нашег. „- истакао је Бранковић у свом обраћању.“

Протест у Шапцу: „Небо се отворило поново“

Грађански протест против власти председника Србије Александра Вучића одржан је вечерас у Шапцу, а централним градским улицама прошетало је између 1.500 и 2.000 људи, јавља Бета.

Спортски новинар Милојко Пантић говор је почео реченицом: „Небо се отворило поново“ и додао да му је велика част што говори у Шапцу који је поред Параћина једини слободан град у земљи.

„Ови разбојници су нам наметнули обавезу да и вечерас проверимо да ли има неко са вешалима међу нама, а ми знамо ко је користио у мачви вешала – окупатор“, казао је Пантић и додао да се прошлог викенда говорило о вешалима да би се спречила прича о томе ко је убио жену у судару на аутопуту Ниш – Лесковац на наплатној станици код Дољевца.

Пантић је поручио да су провидне и прозирне све политичке форе и фазони председника Србије.

„Ништа нисте научили од онога што је урадио Слободан Милошевић. Показала се тачна флоскула да свака држава има мафију, а само у Србији мафија има државу, рекао је Пантић.

Он је рекао да Небојша Зеленовић ново европско лице Србије и да он треба да буде не један од пет милиона него први од пет милиона.

Председник Месне заједнице Штитар Душан Туфегџић рекао је да се скупови у Шапцу снимају са камера у центру града

Протест у Врању

Фото: Војкан Ристић

Протест у Нишу

Вечерас је у Нишу почео пети протест на којем су поновљени захтеви, преносе Јужне вести.

Да, поред ваздуха, и ми постајемо загађенији сталним поделама на њихове и на „шаку јада“, истакла је вечерас на петом протесту „1 од 5 милиона“ Габријела Илић из Покрета младих, алудирајући на недавну изјаву Зорана Перишића који је тако назвао незадовољне грађане. Окупљенима се обратио и академик Душан Теодоровић који је поручио да се протестне шетње у градовима морају претворити у марш за слободу након што нам је све узето и да више немамо чега да се бојимо.

Први протест у Суботици

Протест у Пожаревцу

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду подржали грађанске протесте

Студенти Правног факултета Универзитета у Београду саопштили су данас да подржавају грађанске протесте „Један од пет милиона“ да позивају студенте свих факултета и јавност на „грађанску борбу“ за стварање „регуларних демократских механизама“.

Они у саопштењу наводе да поздрављају професоре и сараднике у настави матичног факултета који су јавно подржали протесте и грађане који „излазе на улице у борби за одбрану и побољшање… права загаранотваних Уставом“.

„Сложни у оцени да је узрок кризе превелика персонификација моћи оличена у рукама једног човека, који у опису свог радног места треба да изражава државно и национално јединство, а не дубоку и радикалну поларизацију нашег друштва који… подрива основу поретка поделе власти, а на којој почива и наш Устав. Позивамо на грађанску борбу до уклањања ових узрока“, наводи се у саопштењу.

Фото: Љиљана Буквић

ПОДСЕЋАМО: Подршку протестима дало и 28 професора Правног факултета

Њихов проглас преносимо у целости:

Придружујући се апелу колега с Филозофског факултета и Факултета политичких наука, ми доле потписани наставници и сарадници Правног факултета, свесни властитог универзитетског позива – да школујемо будуће правнике који ће се старати о заштити уставности, законитости, очувању владавине права и правне сигурности – и професионалне дужности да се огласимо кадгод се поменуте вредности на систематски начин угрожавају, обраћамо се јавности Србије с уверењем да постојећи носиоци власти – на челу с Председником Александром Вучићем – својим континуираним поступањем доприносе разградњи и затирању институција уставне демократије.

Одредба Устава Србије према којој „уређење власти почива на подели власти на законодавну, извршну и судску“ јесте већ дуже време мртво слово на папиру, јер Председник Републике даје себи за право да најављује промене у кривичном законодавству и казненој политици (иако је то надлежност Народне скупштине по чл. 99 ст. 1 тач. 7); одбија оставку министра полиције (иако су министри за свој рад одговорни председнику Владе, Влади и Народној скупштини по чл. 125 ст. 3); „са сигурношћу“ тврди да одређена лица нису кривичноправно одговорна (иако власт пресуђивања припада судовима према чл. 143 ст. 1); даје изјаве о напретку у истрази (иако је према слову Устава јавно тужилаштво државни орган који гони учиниоце кривичних и других кажњивих дела по чл. 156 ст. 1).

Уместо да одредбу из чл. 111 Устава, према којој шеф државе „изражава државно јединство Републике Србије“, схвати као обавезу да поднесе оставку на место председника политичке партије, Председник Републике користи сваку прилику да истакне властиту страначку припадност и покаже отворену нетрпељивост према политичким противницима.

На тај начин активно доприноси клими радикалне политичке поларизације друштва у којој се свака критика носилаца власти доживљава као напад на државу. Та опасна тенденција да се владајућа политичка већина и њен лидер поистовећују с државом у директној је супротности са словом Устава који каже да „политичке странке не могу непосредно вршити власт, нити је потчинити себи.“ (Чл. 5 ст. 4)

Због свега напред реченог, Србија је данас место на којем је читав сет темељних политичких права и слобода доведен у питање. Иако Устав гарантује да у „Републици Србији нема цензуре“ (чл. 50), слобода мишљења и изражавања (чл. 46) је под сталним ударом, као и слобода научног и уметничког стваралаштва (чл. 73); медијске слободе су на најнижем нивоу, иако према слову Устава „свако има право да истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују“ (чл. 51); у таквим условима, најзад, и уставна одредба која каже да су „избори слободни“ (чл. 52) постаје у великој мери обесмишљена.

Стога ми долепотписани наставници и сарадници Правног факултета видимо садашње протесте грађана Србије као оправдан покушај да се политички живот Србије врати у уставне и законске оквире и да се створе преко потребне политичке претпоставке за демократско устројство и одговорно деловање свих државних институција.

академик проф. др Коста Чавошки, редовни професор у пензији
проф. др Мирјана Тодоровић, редовна професорка у пензији
проф. др Стеван Лилић, редовни професор у пензији
проф. др Емилија Вукадин, редовна професорка у пензији
проф. др Љиљана Радуловић, редовна професорка у пензији
проф. др Радмила Васић, редовна професорка у пензији
проф. др Драгор Хибер, редовни професор у пензији
проф. др Марија Драшкић, редовна професорка
проф. др Небојша Јовановић, редовни професор
проф. др Драгица Вујадиновић, редовна професорка
проф. др Јасминка Хасанбеговић, редовна професорка
проф. др Борис Беговић, редовни професор
проф. др Александра Јовановић, редовна професорка
проф. др Миодраг Јовановић, редовни професор
проф. др Ивана Крстић, ванредна професорка
проф. др Марко Давинић, ванредни професор
проф. др Танасије Маринковић, ванредни професор
проф. др Горан Дајовић, ванредни професор
проф. др Данило Вуковић, ванредни професор
доц. др Милена Ђорђевић, доценткиња
доц. др Милош Милошевић, доцент
доц. др Маја Лукић Радовић, доценткиња
доц. др Бојан Спаић, доцент
доц. др Милош Здравковић, доцент
доц. др Светислав Костић, доцент
доц. др Сања Глигић, доценткиња
Ана Одоровић, асистенткиња
Никола Илић, асистент

Подсетимо, писмо подршке најпре су упутили професори Филозофског факултета, а потом и социолози са истог факултета.
Подршку грађанским протестима потписало је и 85 професора и наставника Факултета политичких наука у Београду.

ИЗВОР: ДАНАС

Вечерас први пут протестује и Лазаревац

Вечерас први пут протестује и Ваљево

На почетку протеста „1 од 5 милиона“, незадовољним грађанима обратили су се професор у пензији Радован Маријановић, и новинар Срђан Шкоро. Поједини грађани су током протестне шетње носили заштитне маске, указујући на нерешен проблем аерозагађења.

Вечерас је први пут је на улице изашла и Суботица

И грађани Лесковца на улицама

На протестној шетњи окупљени грађани захтевали су да се председнику Александру Вучићу одузме титула почасног грађанина Лесковца, као и да градоначелник тог града Горан Цветановић поднесе оставку.

ИЗВОР: ВЕСТИ

Одржан четврти протест у Чачку

У Чачку је одржан четврти по реду протест “ Један од пет милиона на којем је,према мишљењу самих учесника присуствовао видно мањи број грађана, него на прошлом протесту.

Фото: РИНА

Четврти пут за редом поновљени су захтеви које је изнео један од организатора протеста, Радиша Ћериман, студент Факултета политичких наука.

“Желимо фер и поштене изборе, слободну медијску сцену,заустављање насиља, откривање налогодаваца за убиство Оливера Ивановића и налогодаваца покушаја убиства лидера Левице Борка Стефановића. Захтеви протеста локалним властима у Чачку јесу да се заустави одлив мозгова и спречи загађење реке Мораве ,а најновији захтев јесте оставка градоначелника града Чачка, Милуна Тодоровића ”, каже Радиша Ћериман.

Професор Агрономског факултета у Чачку Душко Брковић каже да је главни разлог што је одлучио да вечерас присуствује протесту и на њему јавно говори јесте демократство право да искаже своје лично мишљење.
“ Морамо  да пробамо да разбијемо те фаме и да свако од нас разграничи једно , а то је да своје мишљење искаже.
То је демократски принцип да слободно размишљамо и говоримо, а опет поборник сам да посао који радимо радимо најбоље што умемо. Осећам потребу да кажем шта нас тишти,да искажем незадовољство које нас из дана у дан све више притеже. Око 1.430 људи са академским титулама је дало подршку и мислим да ће тај број из дана у дан расти. Мислим да људи још увек нису препознали вредности протеста  и очекујем да ће се повећати број људи који ће гаподржати. Када је реч о локалној средини, сматрам да већина правилно размишља, али неће још увек мишљење да изнесе у јавност. Сматрам да ће се захтеви обликовати и свидело ми се што је господин Басара  рекао да је оптимиста јер по први пут видимо критичну јавност, не само критичку масу која ће изнети неке промене већ јавност која ће поред изношења промена, пробати на основу захтева да све нивелише и надамо се да ће тај дан доћи”, рекао је Брковић.

Здравствени радник у пензији Олга Јакшић каже да се протесту придружила због нарушавања здравственог система и политичког запошљавања.
“Деца која су завршила факултете нам одлазе из града и шетам и обраћам се не само у име моје деце, већ свих младих”, рекла је Јакшић.

Фото: РИНА

Пети по реду протест биће одржан за седам дана када ће они који се буду придружили протесту шетати до кафане Цар Лазар.

ИЗВОР: Глас Западне Србије

У Младеновцу на скупу говорио Никола Којо

У Младеновцу је вечерас одржан трећи протест #1од5милиона. Младеновчани су посебан акценат ставили и на притиске које доживљавају запослени у локалним јавним предузећима, установама и управи, они који се не слажу са политиком владајуће коалиције и који долазе на ове протесте, навели су организатори скупа.

Они су се обратили директно директору ЈКП „Младеновац“ Владети Лучићу и председнику ГО Младеновац Владану Глишићу, којима је поручено да престану са праксом притисака, претњи, премештања „непослушних“ на друге радне позиције, „јер оваква пракса није само показатељ колико у некима нема људскости и пристојности, већ је регулисана и низом кривичних закона“.

Након што су присутнима прочитани општи и локални захтеви, а оставка председника Србије Александра Вучића представљена као нешто што мора да буде захтев протеста у сваком граду Србије, обратио се и глумац Никола Којо.

„Овде смо и сада и колико год треба. Нећемо више ни о њему, ни о нама, ми смо овде јер смо слободни и свесни. Говорићу о онима који су још у кућама, о онима који још не схватају, о онима који су уплашени. Ви који сте овде, који сте храбри и свесни – помозите им, причајте са њима, покушајте да им објасните макар се наљутили и посвађали. Објасните им да та „девојка“ у коју су се грешком заљубили није то што мисле, она само говори да их воли, али са њима је искључиво због њихових новчаника и њихових пензија “ – изјавио је Којо између осталог, после чега су незадовољни грађани у колони кренули у протестну шетњу централним градским улицама.

Извор: Младеновац Један од пет милиона

У Ужицу одржан трећи протест грађана, говорили Чупић и Ивошевић

У Ужицу је вечерас одржан трећи протест „1 од 5 милиона“, на коме су се испред Градске куће обратили професор Чедомир Чупић, бивши судија Врховног суда Србије Зоран Ивошевић и представница малинара западне Србије Слађана Станковић.

Професор Чупић је подсетио да су вековима из Ужица кретале буне и протести и предложио је Ужичанима да вечерас покрену нову, ненасилну револуцију која ће успоставити владавину закона, што би убудуће сваком узурпатору онемогућило да доведе у питање резултате те револуције.

Он је истакао да је у Србији сада на делу узурпаторска власт која доводи у питање нормалност, друштвени и политички живот и да је на њеном челу узурпатор који је приграбио све што је у оквиру власти, а што је ван његових законских овлашћења.

Он је својим начином владања довео у питање демократију, урушиио је битне услове за функционисање демократског поретка: владавину права, поделу власти, вишестраначки систем, слободан и професионалан медијски систем и фер и слободне изборе, казао је Чупић.

Према његовим речима, Вучић је владавину претворио у личну самовољу, а поделу власти у сопствену власт.

Додао је да се за два месеца протеста искристалисала добра одлука да Вучић поднесе оставку и да је протест лекција за све будуће партије и лидере да знају да никада неће моћи да узурпирају власт.

Ивошевић је навео да је Вучић изневерио Устав Србије, иако се заклео да ће га поштовати, што је довело до озбиљних поремећаја у функционисању државе.

Вучић учествује у вршењу све три гране власти, најављује доношење и укидање закона, иако је то посао предлагача, утврђује и спроводи државну политику, иако је то посао Владе, саопштава ко јесте, а ко није учинио кажњива дела, иако је то посао правосудних органа“, навео је Ивошевић.

Тиме што се понаша као суверен, прецизирао је Ивошевић, Вучић нарушава одредбу члана 2 став 2 Устава, у којој пише да ниједан државни орган, нити појединац, не може сувереност присвајати од грађана.

Протесте су подржали и малинари западне Србије, а њихова представница Слађана Станковић навела је да већ две године организују протесте и воде преговоре са представницима власти, али да до данас нема разумевања за њихов проблем.

„Када се прочуло да ће малинари да подрже протесте стигао је допис из кабинета председника у коме је стајало да Вучић није надлежан за решавање наших проблема, али су спремни за сарадњу. Јесу, кад треба да се заокужи број на листићу. Вучић је рекао у Узићима да држава нема ћуп да помогне малинаре, па га питам да ли има ћуп за сендвиче и аутобусе који круже Србијом“, рекла је Станковићева.

Протест је завршен шетњом кроз центар града.

Протест у Крушевцу: Будућност Србије су грађани који усправно ходају

Колумниста Ненад Кулачин изјавио је вечерас у Крушевцу на протесту „Један од пет милиона“ да будућност Србије нису „сендвичарски аутобуси“ јер се за будућност не клечи, него усправно хода, и да ће грађани зато демонстрирати све док председник Србије Александар Вучић не оде са власти.

„Он је сада у кампањи која се зове ‘Будућност Србије’. Ја бих се питао где сам погрешио када бих око себе видео децу са пиштаљкама која пиште против мене“, рекао је Кулачин окупљенима на Тргу глумаца у Крушевцу.

Подсећајући да су протести почели у Крушевцу, он је казао да први пут „највише од нас самих зависи колико ћемо бити способни да се изборимо да Србија буде права модерна, слободна и демократска држава“.

„Србија је наша земља, Србија је земља која се у 21. веку бори за слободу, демократију, слободу мисли, слободну реч, слободне медије пре свега, и док се то не деси као грађанин не бих волео да постигнемо било какав компромис са таквим режимом. Волео бих да се изборимо за фер и демократске услове па да видимо онда ком’ опанци ком’ обојци“, казао је Кулачин.

Студенткиња Милица Михајловић, једна од организаторки протеста „Један од пет милиона“ у Крушевцу, рекла је да је ово протест против највећег „политичког глумца и имитатора“ Александра Вучића и његовог напредњачког циркуског каравана и да су грађани Крушевца и Србије доследни, упорни, непоколебљиви и да неће одустати.

Она је позвала председника Србије Александра Вучића да поднесе оставку и „ослободи људе и државу“, рекавши да би „без њега све ово било немогуће, а ова би држава била досадно и уређено, добро место за живот“.

Грађани Крушевца који протестују траже оставку градоначелнице Јасмине Палуровић, градских већника и чланова Наџорног одбора Градске топлане, да наредна три рачуна за грејање буду умањена за половину, да „Крушевац буде безбедан град којим не управљају криминални кланови“, да здравствени радници имају боље услове за рад, а пацијенти боље услове лечења, да грађани добијају правовремене и истините информације и да Вучић поднесе оставку.

Грађани су, предвођени бубњарима и уз звуке пиштаљки, прошетали главном градском улицом. Носили су пароле „Почело је“, „Стоп крвавим кошуљама“, „Линч, силовање и насиље трпимо седам година“, „Мој тата није роб“, „Хоћемо пасоше за море не за посао“, „Узмите нам пароле, остаће нам мотке“.

Следеће окупљање у Крушевцу најављено је за наредни петак.

ИЗВОР: Н1

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*РЕАГОВАЊЕ: Саопштење ректора Универзитета у Београду поводом коментара министра Шарчевића

——–

8.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић