АКТУЕЛНО

Москва: Стварање такозване косовске војске директна претња Србима


Велика Британија и друге западне земље игноришу претњу која ће се створити формирањем војске у самопроглашеном Косову за српско становништво покрајине, наводи се у саопштењу амбасаде Русије у Великој Британији.

„Желимо још једном да подсетимо да је могућност стварања такозване `косовске војске` директна претња Србима који живе на северу покрајине, те јако повећава потенцијал за појаву новог жаришта напетости на Балкану. Изненађујуће је да су западни представници тврдоглаво игнорисали ову очигледну чињеницу, на пример, у последњем полугодишњем извештају шефа мисије ОЕБС-а у Приштини“, саопштила је амбасада, наводећи неуспех посредничких напора ЕУ, „који уместо испуњавања добровољно преузетих обавеза нормализације ситуације у региону, у пракси, затварају очи на флагрантна кршења међународног права“, наводи амбасада, преноси ТАСС.

У саопштењу се наводи да су руске дипломате изненађене изјавама сталног представника Уједињеног Краљевства у УН-у Карен Пирс, која је на састанку Савета безбедности УН-а у четвртак инсистирала на праву Приштине да има властиту војску, те додала да регија „више није у стању сукоба“.

„Као што смо раније саопштили, одлука донесена у Приштини да се `Косовске сигурносне снаге` претворе у пуноправне `оружане снаге` представља грубо кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН-а, која дозвољава да се само мултинационални контингенти под међународном контролом налазе на територији покрајине. Истовремено, то је у директној супротности са „уставом“ Косова, каже се у коментару.

„Ми редовно скрећемо пажњу представника земаља западног блока на различитим нивоима на ту нечувену чињеницу, али одређене присталице косовске независности оповргавају наше аргументе разним изговорима. Британци, нарочито, инсистирају на некој посебној ‘правној интерпретацији’ поменуте резолуције, која се изгледа веома добро уклапа у њихов концепт ‘поретка заснованог на правилима“, наводи амбасада.

ИЗВОР: ВОСТОК

———

9.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Војску КОСОВА не ствара Тачи и Харадинај. Они су упрегли СНС СРПСКУ ЛИСТУ, Вучића, Дачића и Ђурића, Брисел – они су носиоци стварања нове војске у Србији.
    Ни Вучић нити Дачић нису смели ни да писну у СБ. Нису поменули Р 1244 нити међународно право.
    Руси почели да буду срби, надајмо се да ће истрајати. Дотле – албанци и косовари су наоружани до зуба.
    А србе на Косову и Метохији, на својој земљи, српска власт је оставила голоруке, да се бране од срба усраним метлама.

    Свиђа ми се