АКТУЕЛНО

Радници ПКБ-а од државе и компаније траже надокнаду од 845 милиона динара


Пензионери ПКБ, бивши и садашњи радници тужили су Привредном суду ову компанију и Републику Србију због неисплаћених бесплатних акција и по том основу траже надокнаду од чак 845,5 милиона динара, и то без камата…

Основ за ову тужбу налазе у, како наводе, правним трансакцијама, којима је фирма из друштвеног капитала незаконито преведена у државни, чиме им је ускраћено право на бесплатне акције. На тај начин генерације радника које су стварале овај комбинат су оштећене па због тога њих 1.800, колико броји Удружење пензионера, запослених и других грађана, тражи да им се сразмерно дужини радног стажа, надокнади сваком појединачно, оно што су изгубили.

Другим речима од новог власника ПКБ „Ал Дахре“ и државе траже да им исплати новац, што се види из тужбе коју су поднели 1. фебруара ове године. Пре него што су то урадили, покушали су да од новог власника ПКБ добију писмену документацију о њиховом праву на бесплатне акције, али им је тај захтев, упућен 24. децембра 2018. године, одбијен, иако је по члану 342 Закона о привредним друштвима та докоментација морала да им буде достављена.

Правни заступник Удружења радника ПКБ Саша Гемаљевић каже да постоји правни основ за ову тужбу.

„Имовину ПКБ, која је недавно продата „Ал Дахри“, стварале су генерације запослених. За своје стваралаштво хиљаде њих су награђене губитком бесплатних акција, иако на то имају право. Њих је држава оштетила непримереним правним радњама. То је урађено закључком Владе од 29. јуна 2016, који је конкретизован Уговором о преносу акција, па је 31. октобра 2016. власништво над ПКБ прешло на Републику. Тиме је држава постала титулар ПКБ-а, а самим тим и бесплатних акција, које по сили закона произилазе из друштвеног капитала ове корпорације, који је био евидентан“ – каже Гемаљевић.

Он додаје да је износ који држава и ПКБ треба да исплате члановима Удружења пензионера и других грађана око 845,5 милиона динара.

„Тај износ је без припадајуће камате. Оштећени предлажу да суд одреди финансијско-економске вештаке који би утврдили број оштећених, али и вредност њихових појединачних акција, које су стекли по основу радног стажа у фирми са друштвеним капиталом. Све што је у овој правној заврзлами промене капитала направљено, оштетило је некадашње запослене у ПКБ. Да постоје многе нејасноће око целе ове приче види се и из тога што је власник ПКБ као привредног друштва и даље држава а да је земљиште у власништву приватног лица. Државна земља није могла да се отуђи, и то би на суду морало да падне, међутим, држава је овакву могућност спречила јер је у уговору дефинисала да се код надлежних судова не воде управни спорови“ – наводи Гемаљевић.

Законски заступник Удружења пензионера ПКБ Душан Николић каже да се они неће одрећи својих права.

„На хиљаде запослених је стварало национални бренд, што је ПКБ, а за своје стваралаштво награђени смо губитком било каквог права на бесплатне акције. То право црпимо из неспоривог друштвеног капитала фирме који је правним вратоломијама преко ноћи преведен у државни. За своја права борићемо се код домаћих, али и међународних судова. У петак имамо скупштину Удружења и тражићемо од државних функционера да нађу начин да се исправи неправда која нам је нанета“ – каже Николић.

Министарство привреде нема информације о покренутом поступку против државе у вези са ускраћивањем права на бесплатне акције.

„Закон о приватизацији предвиђа право на бесплатне акције запосленима у предузећима која послују са друштвеним капиталом и који се приватизују методом продаје капитала. Од 2009. године ПКБ послује као предузеће са јавним капиталом те од тада не постоји правни основ да запослени добију бесплатне акције. Град Београд, својом слободном вољом као власник могао да располаже својим капиталом, па је уговором о поклону, пренео власничка и управљачка права над ПКБ-ом на Републику Србију“ – наводе у Министарству привреде.

ИЗВОР: Нова економија/Блиц

***

ПОВЕЗАНО:

*ИНСАЈДЕР: ПРИВАТИЗАЦИЈА ПКБ-а – ПРОДАЈА (прва епизода – видео)

*ИНСАЈДЕР: ПРИВАТИЗАЦИЈА ПКБ-а – ПРОДАЈА (друга епизода – видео)

*ИНСАЈДЕР: ПРИВАТИЗАЦИЈА ПКБ-а – ПРОДАЈА (трећа епизода – видео)

*„Ал Дахри“ одобрена куповина ПКБ-а и њена три зависна предузећа – Еко лаб, ПКБ Агроекономик и Ветеринарска станица ПКБ

*INSAJDER.net: Војин Лазаревић постављен за новог директора Al Dahra doo Irig, купца ПКБ-а

*ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ: Продаја ПКБ-а – урушавање прехрамбене безбедности Србије! (ВИДЕО)

*Шеварлић: Држава давањем земљишта ПКБ у закуп на 20 година могла да заради 100 милиона евра

*Мирослав Здравковић: ПКБ – неке чињенице

*Бранко Драгаш: ПКБ – Наставља се распродаја Србије

*Проф. др Миладин Шеварлић: Растурање ПКБ-а је највеће зло које је задесило сектор агопривреде; Како се пљачка задружни сектор у Србији (видео)

*Данијела Ружичић: Случај ПКБ – наставак економских злочина

*ПРОДАЈA ПОЉОПРИВРЕДНЕ КОРПОРАЦИЈЕ БЕОГРАД (ПКБ) УГРОЖАВА НАЦИОНАЛНУ БЕЗБЕДНОСТ СРБИЈЕ

*ШТА ЋЕ БИТИ СА ПКБ-ом: Можемо ли економској ефикасности потпуно жртвовати социјални аспект, питају се стручњаци

*Пола света заинтересовано за куповину ПКБ-а који само изгледа Србији није потребан

*Фантастичан снимак ПКБ из 1980. године, поводом 35 година постојања (ВИДЕО)

————

9.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић