АКТУЕЛНО

Мадуро одбио помоћ: Украли сте наше паре, а сада нам шаљете тоалет-папир


Камиони који превозе хуманитарну помоћ и даље чекају дозволу венецуеланског предсједника Николаса Мадура да уђу у ту земљу из Колумбије.

Николас Мадуро, Фото: REUTERS

Мадуро је данас одбио помоћ и наредио војницима да спријече камионе да пређу мост између Колумбије и Венецуеле, рекавши да хуманитарна криза не постоји у Венецуели.

Предсједник Венецуеле је казао да хуманитарна помоћ коју спонзоришу САД, а која се допрема до колумбијског пограничног града Кукуте, „треба да се расподијели сиромашним колумбијским грађанима тамо“, преноси Ројтерс.

Он је навео да неће дозволити да се прави „јефтин шоу“ са хуманитарном помоћи да би се „оправдао државни преврат“.

„Ако желите да помогнете, ослободите новац који сте блокирали нашој земљи. Украли су новац, а сада нам нуде тоалет-папир“, рекао је Мадуро на конфенренцији за новинаре, преноси агенција.

Амерички Стејт департмент, који је обезбиједио помоћ, позвао је венецуеланске безбједносне снаге да дозволе да потрепштине уђу у земљу.

Портпарол генералног секретара УН изјавио је у четвртак да „хуманитарна помоћ никад не би требало да буде кориштена као политички пион“ и да би њена испорука требало да буде спроведена „по принципима хуманости, неутралности, непристрасности и независности“, преноси Глас Америке.

Први камиони хуманитарне помоћи за Венецуелу стигли су јуче у колумбијски погранични град Кукуту.

Ријеч је о два контејнера од 50 тона и најмање шест камиона који су стигли на тај пункт, гдје ће званичници причекати на даље инструкције у вези са дистрибуцијом хране и лијекова.

Москва подноси свој нацрт резолуције за Венецуелу

Русија планира да поднесе Савјету безбједности УН нацрт резолуције за рјешење кризе у Венецуели као одговор на сличан текст САД у којем се тражи одржавање нових избора.
Венецуела (Фото: AP/Ariana Cubillos) - Фото: AP

Венецуела (Фото: AP/Ariana Cubillos)Фото: AP

Оба текста нацрта резолуције у посједу су руске новинске агенције ТАСС.

У нацрту руске резолуције наводи се да Савјет безбједности УН позива на смиривање ситуације у Венецуели.

У нацрту америчке резолуције предлаже се поништавање резултата предсједничких избора 2018. године и расписивање нових.

Дипломатски извори рекли су ТАСС-у да оба нацрта тренутно разматрају стручњаци и да још нису предати Савјету безбједности УН.

„Консултације о резолуцијама биће одржане почетком седмице“, изјавио је један од извора.

Предсједавајући Националне скупштине Венецуеле Хуан Гуаидо прогласио се 23. јануара за вршиоца дужности предсједника.

Предсједник Венецуеле Николас Мадуро тај потез је описао као покушај војног удара и објавио је прекид дипломатских односа са САД.

ИЗВОР: РТРС

10.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић