АКТУЕЛНО

Државни ревизор: Туче нас град јер је РХМЗ заказао


Државни ревизор утврдио да ратарима страдају усеви јер Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) не ради добро свој посао у делу одбране од града. Примедбе и Министарству пољопривреде.

Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је да Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) не обезбеђује у довољној мери заштиту пољопривредних производа и пољопривредних произвођача од града.

Државни ревизор је нашао РХМЗ лоше планира средста потребна за функционисање противградне заштите, дистрибуцију противградних ракета и одржавања лансирних станица, али није то једини проблем. И када има ракета, оне се не користе када су потребне.

Штета од града у Србији 45 милиона евра

Ревизијом је утврђено да је за противградну заштиту на нивоу Србије у периоду од 2015. до 2017. године просечно годишње издвајано 625 милиона динара из буџета државе, Аутономне покрајине Војводине и локалних самоуправа.

Само у Србији – отимали се око противградне ракете

У извештају ДРИ о ревизији сврсисходности пословања „Противградна заштита у Републици Србији“ која је спроведена прошле године, наводи се да РХМЗ не обезбеђује на време потребне услове за оптимално функционисање система одбране од града, због ослањања на накнадно добијање средстава из текуће буџетске резерве и помоћи јединица локалне самоуправе.

ДРИ је у извештају подсетио да је град у последње три године у Србији нанео укупну штету од око шест милијарди динара, од чега највише у пољопривреди.

Циљ ревизије био је да се испита да ли се ефикаснијим спровођењем мера противградне заштите и комбиновањем активне одбране од града и пасивне заштите, попут осигурања, може смањити штета од града и постићи боља заштита пољопривредних произвођача и усева.

ДРИ је у свом извештају навела да РХМЗ у периоду од 2015. до 2017. године, није располагао оптималном количином ракета, али и да је у истом периоду утрошено мање ракета од количина које су се налазиле у оптицају.

Такође, утврђено је постојећи начин набавке, дистрибуције противградних ракета и одржавања лансирних станица од стране РХМЗ, као и непредвидива подршка других надлежних органа у спровођењу мера противградне заштите, угрожавају њену ефикасност.

У извештају је наведено и да се не може на прави начин оценити допринос Министарства пољопривреде функционисању противградне заштите због делимичног наџора који спроводи над радом РХМЗ и ограниченог праћења ефекта подстицаја за постављање противградних мрежа.

ДРИ је након спроведене ревизије препоручила РХМЗ-у да планира средства у складу са својим надлежностима и утврђеним средњорочним циљевима, ради веће стабилности финансирања система одбране од града.

ДРИ је Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде препоручио да покрене иницијативу за измену Закона о одбрани од града, како би се прецизирале одредбе које се односе на обезбеђивање подршке за функционисање система одбране од града и његово финансирање како би се омогућио јединствено поступања субјеката система одбране од града.

Приликом одређивања приоритета у запошљавању, у Министарству пољопривреде треба да имају у виду кадровске потребе РХМЗ, како би спречио угрожавање функционисања противградне заштите.

Потребно је и да министарство обезбеди податке од корисника подстицаја о укупним површинама које су покривене противградним мрежама, како би пратио напредак у реализацији постављених стратешких циљева, као и да пропише методологију на основу које ће локалне самоуправе да врше прелиминарну процену оштећења од града на пољопривредним културама, како би се омогућило добијање упоредивих података о насталој штети.

Утврдите колико, где, и како

У извештају се наводи да РХМЗ треба да уради стручну анализу дистрибуције противградних ракета, имајући у виду учесталост појаве града и суградице и на основу тога донесе инструкцију којом би предвидео начине дистрибуције противградних ракета, пре сезоне и у току сезоне, у циљу ефикаснијег спровођења мера противградне заштите. Потребно је и да се изврши процена оптималног броја и територијалног распореда лансирних станица и на основу тога донесе план одржавања који ће укључити процену потребних средстава да се обезбеде минимални услови за функционисање лансирних станица, као и временске оквире за реализацију плана. Наведено је и да је потребно утврдити протокол о сарадњи са осталим субјектима система одбране од града о активностима које се предузимају пре, у току, и након сезоне одбране од града.

ИЗВОР: БЕТА/МОНДО

*2018-6-Protivgradna zastita rezime

Противградна заштита недовољно штити пољопривредне производе

——–

12.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. od Karla Velikog ostao je amanet evropi da se Srbi ratom ne mogu očistiti sa svoje zemlje već nečim drugim. Zato je na scenu stupila agrarna politika, od Tita do danas nepromenjena u svojoj kontinuiranoj anti seljačkoj d r ž a v n o j politici u “ jednoj zemlji seljaka“.Srbi su proterani sa vekovnih ognjišta Dalmacije,Istre, Slavonije, Hrvatske, Žumbereka, Prave Srbije-današnje Albanije, Kosova i Metohije, BiH,ne samo genocinim progonima , već i prisilnom kolonizacijom, zakonima o zabrani koza, povratka na svoja ognjišta, prisilnom otkupu, Golim otokom… Agrarna politika je razornije od kuge i bombi opustela ruralnu teritoriju, sela, zatrla život i kotinuitet trajanja na ovim prostorima. Fokus je da se na svaki način obesmisli život na selu i od poljoprivrede, Da tapije pripadnu ino-bankama, da ne postoji racionalan motiv za poljoprivredu kod Srbina na svojoj zemlji..Zato je i RHMZ samo još jedna nvo koja odradjuje. svoje „nameštenje“. N e r a d o m.Zato grad pada iznad Arilja kad stižu maline, iznad Boleča kad se beru trešnje i kajsije, a iznad Banata u vreme žetve.Jbg, koincidencija.

  Свиђа ми се

 2. Које су бре ово глупости?

  Прво, до пре две године ПГЗ (против градна заштита) припадала је Министарству за ванредне ситуације а сада је опет враћена у РХМЗ.

  Као прво – годинама није набављано довољно ракета за заштиту
  Као друго – многе локалне заједнице касне са уплатама надокнада стрелцима
  Као треће – стрелци немају адекватну опрему, уместо радио станица зову се на мобилни који носе са собом по највећем невремену (дал је то баш безбедно?)
  Као четврто – стрелци немају опрему, чизме, кишне мантиле, батеријске лампе, …
  Као пето – многи објекти и рампе нису одржавани деценијама и нису безбедни за складиштење оно мало ракета које добију
  Као пето – противградна станица може само једном да реагује јер нема довољно ракета
  Као шесто – нико осим државе не може да купи ракете, тако чак ни удружења или задруге не могу да купе ракете како би себе заштитили
  Као седмо – стрелци су углавном наши времешни суграђани
  И да не набрајам даље. Очито да та Ревизорска комисија – сматрам да она гледа пословање и трошење пара – није меродавна да овако лупета о области коју не познаје.

  Закључак:

  Све се ради на гашењу овог вида заштите и упућивања пољопривредника на осигурање својих усева. Па кад награба добије незнатан део обештећења уместо стварног обештећења.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.