АКТУЕЛНО

„НАТО је од нас направио експериментални полигон“


Прелиминарни резултати научномедицинске студије показују пораст учесталости малигних болести, а нарочито леукемије код деце од пете до девете године. Број деце оболеле од малигних болести крви и мозга у великом је порасту и од 1999. године је сваке године све већи.

Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, која је и чланица Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања, каже да су клиничари увидели да су болести чешће, да захватају све млађу и млађу популацију и да су агресивније.

То је посебно било изражено између 2007. и 2012. године и то посебно када су тумори мозга у питању.

“Ми знамо да је наступило огромно загађење у априлу 1999. Чак је и садашњи руководилац УНЕП-а, који је био тада овде рекао да се ради о еколошкој катастрофи, регионалних размера. Да је геноцидно то што су урадили говори и сама чињеница да су гађали све оне циљеве који су били на мапи хазарда. На ту мапу се стављају постројења која ако уништите некаквом експлозијом, она доводе до еколошке катастрофе. Они су то намерно радили. Намера геноцидна, они су од нас направили један експериментални полигон”, навела је Грујичићева.

Како је додала, оно што мора да се уради јесте да се изврши једно детаљно и математички прецизно испитивање.

“Колико је токсичних материја било у ком постројењу, питање је хоћемо ли икад добити податак колико су они испустили осиромашеног уранијума. Са проласком времена то је све теже, али постоје стручњаци који тачно могу да разликују историјска загађења и нова загађења, може се тачно одредити шта припада загађењу од Чернобиља, шта од НАТО бомбардовања. Речено нам је да је фомирано координационо тело и да су четири министарства потписала сарадњу, прикупити податке, ту војска има најважнију улогу. Треба да добијете податке од хемијских индустрија колико је материја било. И онда да се види где је загађење било највеће”, нагласила је она.

Говорећи о случају да су девет од десет војника који су чистили исто место где је пао пројектил настрадали од исте болести, наглашава да у случајности не верује.

“Ви у Србији више немате породицу која нема неког оболелог од малигних болести”, нагласила је она.

ИЗВОР: Б92

***

Осиромашени уранијум – Јутро са Јованом и Срђаном

Државна комисија представила резултате о последицама НАТО бомбардовања. Број оболеле деце од малигних болести у порасту. Да ли је узрок осиромашени уранијум? Зашто је стручна јавност око тога и даље подељена?

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*

———–

12.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Помно читам шта се прича о осиромашеном уранијуму. И свашта сам чуо. Зато имам једноставан предлог:

  Сви стручњаци, активисти НВО и сви грађани који мисле да осиромашени уранијум није штетан приме буренце од 50 литара напуњено са осиромашеним уранијумом и ставе га у шпајз или на терасу своје куће или стана и тако нам својим примером покажу да су у праву.

  Да видим колико њих је блесаво и да прихвати овај изазов?

  Иначе честице осиромашеног уранијума ако вам уђу у организам и негде се закаче у телу сигурно изазивају рак. Исте честице ветар, кише и воде разносе јако далеко. Еко систем Србије много је затрован.

  Они који су здрави нека себе сматрају добитницима главне премије живота.

  Свиђа ми се