АКТУЕЛНО

Повереник: Највише жалби због телемаркетинга


НОВИ САД – Грађани се најчешће обраћају служби повереника поводом нежељених телемаркетиншких позива на телефон. Они наводе да их зову разноразне агенције, које им нуде услуге и прозводе. Разлог томе јесте чињеница да су сви бројеви фиксних телефона доступни у јавном телефонском именику, такозваним белим странама. Међутим, поставља се питање која су грађанска права, уколико им сметају такви позиви.

morguefile.com

“Добар дан имате ли више од 18 година? Да. Одлично, имамо једну веома интересантну понуду за вас, у питању су ћебад, односно комплет ћебади, али овај пут ви сте добили додатно и једну простирку и то све по цени од 7 и по хиљада динара што је јефтиније за две хиљаде у односу на прошлу годину у ово време”. Ово је уобичајени пример телефонског позива, приликом којег се нуди нека роба, услуга или чак обавештава о освојеном поклону.

Уколико не желе да добијају овакве позиве, у служби повереника саветују да се грађани обрате свом оператору фиксне телефоније и да захтевају брисање својих података, односно свог броја телефона из белих страна.

“Приликом оваквих нежељених позива грађани могу ставити до знања ономе ко их позива и ко им нуди робе и услуге да нису заинтересовани за такве робе и услуге. Уколико би се такви позиви наставили, тако нешто би се могло сматрати такозваном насртљивом пословном праксом. У таквим ситуацијама грађани могу да се обрате тржишној инспекцији и да захтевају њихово реаговање с обзиром да ту долази до кршења закона о оглашавању”, рекао је Драган Варагић из Интернет академије. Напомињући пример запада, Варагић истиче функционисање и санкционицање система телемаркетинг продаје у другим развијеним земљама.

Иако телемаркетинг није забрањена област, забрањено је контактирати неког ко не жели ту комуникацију, односно да не жели да добија такав вид позива. А куповина читавих база бројева мобилних телефона је нешто што се такође дешава у тој области продаје – иако је то противзаконито.

ИЗВОР: РТВ

————–

11.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић