АКТУЕЛНО

Све је више болесне деце – ДАРКО ЛАКЕТИЋ, ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ ЗА ИСТРАГУ ПОСЛЕДИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА


ИНТЕРВЈУ: ДАРКО ЛАКЕТИЋ, ПРЕДСЕДНИК КОМИСИЈЕ ЗА ИСТРАГУ ПОСЛЕДИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА

Све је више болесне деце

Објављени први резултати научно-медицинске студије о малигним обољењима код рођених у периоду НАТО бомбардовања наше земље

Први прелиминарни резултати из научно-медицинске студије о учесталости малигних обољења код деце од једне до 18 година, урађене на основу истраживања у сарадњи с Институтом „Милан Јовановић Батут”, показују пораст учесталости ових болести, нарочито малигних болести крви код деце од пете до девете године, каже за „Политику” Дарко Лакетић, председник скупштинске Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања Србије.

Истиче да студија није завршена, да су ово само први резултати, који су у децембру достављени свим посланицима ради њиховог информисања. Додаје да се може констатовати да је „неки отров деловао на ту децу, а будући да је у бомбардовању 1999. године толико отрова ослобођено у животну средину, лако је претпоставити шта је то”.

*За неколико месеци биће годину дана од формирања комисије. Шта сте до сада урадили и шта пише у извештају о вашем шестомесечном раду који сте доставили посланицима?

То није извештај, већ научно-медицинска студија у којој су изнети егзактни подаци, а у извештају се може апроксимативно говорити о било чему. Истраживања радимо с Институтом „Милан Јовановић Батут”, а ова студија се бави, пре свега, истраживањем учесталости малигних тумора, такозваних ектодермалних тумора код деце од једне до пет година, затим учесталости малигних болести крви код деце од пет до девет година и учесталости тумора мозга код деце од девет до 18 година…

*Зашто сте се базирали баш на овај узраст?

Зато што су деца од једне до 18 година најосетљивија група. То је онај део популације који је рођен, живео и растао у периоду одређених еколошких акцидената и дејства муниције с осиромашеним уранијумом и ослобађања различитих токсина, који су се догодили 1999. године приликом НАТО бомбардовања наше земље.

*Осим што сте урадили ову студију и утврдили тренд пораста малигних обољења, шта сте још радили?

Прикупили смо комплетну документацију из научно-медицинског и правног истраживања комисије италијанског парламента, која је утврђивала повезаност осиромашеног уранијума са смрћу италијанских војника који су били у међународним мисијама, укључујући и Космет, и доказала да постоји повезаност.

*Председник италијанске комисије Ђан Пјеро Скану био је први с ким сте разговарали, каква су била питања, будући да је састав наше комисије вишестраначки…

Сви чланови комисије, без обзира на страначку припадност, свесни су значаја ове теме, па су и питања била врло детаљна и везана за проблематику. Осим питања о утицају осиромашеног уранијума на здравље људи, један члан је подсетио да је НАТО бомбардовао нашу земљу без сагласности СБ УН и питао да ли ће нам помоћи да добијемо средства за евентуалну асанацију животне средине. Скану је казао да нам он лично, његов тим и италијанска комисија апсолутно стоје на располагању за све активности у том смеру. Нагласио је да је он италијански извештај послао на адресе свих чланова Европског парламента.

*С ким сте још разговарали?

Имали смо више седница са стручњацима из наше земље за разне области. И не само то, већ смо те људе кооптирали у проширени састав. Свако од њих ће из своје области направити анализу утицаја одређених фактора, токсина, на пример, медицински стручњаци ће направити анализу на људско здравље, а Агенција за јонизујуће зрачење о утицају одређених токсина на животну средину, али и о концентрацији тих токсина на одређеном делу наше територије.

*Било је неких, усамљених, стручњака који су тврдили да осиромашени уранијум није утицао на повећање броја оболелих од канцера. Да ли сте и с њима разговарали?

Такав став у редовима наших стручњака из релевантних тела и организација не само да није доминантан него ја тако нешто нисам ни чуо, пре свега зато што осиромашени уранијум спада у ред високо канцерогених супстанци. Осим тога, осиромашени уранијум је само врх леденог брега. Током бомбардовања ослобођени су пиралени из трафостаница, који су можда најснажнији канцероген, бенземи, па разни отрови због бомбардовања фабрика боја и лакова, рафинерија… То није нешто што је корисно за људско здравље. Све те супстанце су регистроване у светској номенклатури као токсини који узрокују различите поремећаје у људском телу. Тако да бих за став да је утицај тих токсина нешкодљив рекао да је пре реч о шарлатанству него о озбиљној науци. Било је неких излазака у јавност са ставом да осиромашени уранијум није штетан, али наведене токсине не смеју да помену. И прича о нешкодљивости осиромашеног уранијума је нонсес, па зашто онда високоразвијене земље троше милијарде долара за његово складиштење? Зашто га једноставно не проспу у животну средину? Зато што је научно доказано и објављено у релевантним светским медицинским часописима да је нефротоксичност осиромашеног уранијума неспорна, јер изазива оштећења бубрега и малигне промене на њима.

*Најављивали сте излазак на терен, где сте били?

Били смо у Врању, где смо имали потресну ситуацију. Четрдесетак људи, који су радили у комуналном предузећу, ишло је, непосредно после бомбардовања, на Пљачковицу да ограде или да очисте тај терен, иако није била урађена деконтаминација. Половина њих је већ преминула, већина од малигних болести. Разговарали смо с њиховим породицама и с преживелима, а дошло је и двадесетак људи из села Братоселце на територији Бујановца, где је пало много пројектила с осиромашеним уранијумом. Братоселце броји 300 становника, ми смо тог дана евидентирали три тумора мозга, то је један одсто популације. Нисмо спроводили дубљу анализу, зато што 300 људи није репрезентативни узорак, али мене је то запањило. Само од тих двадесетак људи који су дошли из тог села утврдили смо три тумора на мозгу, две леукемије код деце. Не говорим о научно-медицинској методи, али мој субјективни утисак је да тај проблем треба дубље сагледати.

*О овом прелиминарном извештају се неће расправљати?

Не, ова студија је прослеђена свим посланицима да се упознају с нашим радом и првим резултатима. Наравно, све сугестије народних посланика и јавности ја сам спреман да испоштујем. Врло је значајно то што су неке земље, између осталих Холандија и Норвешка, пред Уједињеним нацијама покренуле расправу о утицају осиромашеног уранијума на здравље становника. То је актуелно баш у овом тренутку, а оно што је значајно, не само за нас, него за цео свет, јесте то што се утицај осиромашеног уранијума на здравље људи у свету поима као један озбиљан проблем. С овом иницијативом у УН и рад наше комисије, с једне стране, долази у први план, а с друге, представља део глобалног истраживања, што је врло битно.

*Прошло је више од месец и по дана откако сте посланицима доставили студију. Да ли вас је неко звао да је прокоментарише или, можда, да неку сугестију за даљи рад?

Нажалост, није. Али очекујем да ће ме звати, да дају и они неке сугестије. А ми планирамо да у што краћем року завршимо ову научно-медицинску студију, доста смо одмакли и настављамо да обилазимо градове који су погођени одређеним загађењима, у којима су током бомбардовања ослобођени токсини, као што су поменути пирален и бензем.

*Кад сте почињали, рекли сте да ћете радити колико треба и да ћете саопштити резултате, који су искључиво засновани на научним чињеницама…

Тако је. Прво, било који рад који није заснован на научним подацима био би обичан памфлет, који би био оспорен било где и било када. Нама то није циљ. Циљ нам је да дођемо до истине зашто наши грађани оболевају више него грађани неких других земаља и да ли постоји веза између НАТО бомбардовања и тога. То је наш задатак, без икаквих прејудицирања.

Разговарала Мирјана Чекеревац

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*„НАТО је од нас направио експериментални полигон“

*

————–

12.2.2019. за СРБски ФБРепотер приредила Биљана Диковић