АКТУЕЛНО

Дани духовне културе Русије у Србији 21. и 22. фебруара


Министарство културе Руске Федерације организује 21. и 22. фебруара „Дане духовне културе Русије у Србији“, уз подршку Амбасаде Русије у Србији и Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду. Програм ће се одвијати у Руском центру за науку и културу и на Београдском сајму у оквиру Сајма туризма.

Тим поводом у Београду ће боравити посланик Државне думе, први заменик председника државног Комитета за културу, члан Савета за културу председника Русије, председник Међународног савета музеја Русије, унук славног писца Александар Шолохов, директор Државног музејског комплекса „Михаил Шолохов“ Анистратенко Олга, министри културе и туризма руских региона, представници водећих културних установа, туристичких агенција и организација поклоничког туризма.

На штанду Русије на Београдском међународном сајму туризма биће одржан форум о развоју поклоничког туризма, који ће представи широкој публици и стручњацима културно-туристичке дестинације региона Русије у циљу популаризације споменика руског духовног наслеђа, најавила је Амбасада Русије.

На Београдском сајму 22. фебруара биће отворен Фестивал православне кухиње, на коме ће бити представљена традиционална јела руских манастира, а дан раније у Руском дому биће отворена изложба предмета православних уметничких заната и рукотворина из Русије.

Српска публика ће имати прилику да се упозна се ексклузивним предметима ручне израде.

Биће представљени најлепши предмети хришћанске православне уметности и предмети најатрактивнијих заната, који су део културног наслеђа Русије.

Експонати потичу из различитих крајева Русије и сведоче о регионалним особеностима.

Истог дана у Руском дому биће отворена и изложба дечјег цртежа „Душа Русије“.

Талентовани ученици уметничких школа из 42 региона Русије представиће своје радове на тему „Отаџбина“, што ће дати могућност посетиоцима да виде Русију очима најмлађих.

Још једна изложба „Свет Шолохова: донски Козаци“ даће посетиоцима прилику да се упознају са животом и стваралаштвом познатог совјетског писца, добитника Нобелове награде Михаила Шолохова, човека који је писао о историји донског козаштва, опевао лепоту Дона, као и да се упознају са радом Државног музејског комплекса „Михаил Шолохов“.

Концерт најбољих ученика

Најављен је и концерт класичне музике 21. фебруара у извођењу најбољих ученика музичких школа у Русији, лауреата сверуских и међународних такмичења, а 22. фебруара у Руском дому биће одржана конференција посвећена културно-историјским основама руско-српских односа.

ИЗВОР: РТВ

13.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »