АКТУЕЛНО

Захарова: Неприхватљиво да се заташкавају најстрашнији злочини на Косову


Москва констатује да у истрази случајева отмице људи за илегалну трговину органима на Косову нема резултата.

На прес конференцији портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је подсетила да је „још 2017. године у Хагу основан специјални суд под покровитељством Европске Уније за истраживање злочина `Ослободилачке војске Косова`, укључујући, између осталог, и отмицу људи за накнадну продају њихових органа на црном тржишту“, преносе РИА Новости.

Према њеним речима, импулс за успостављање тог суда био је извештај потпредседника Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија, објављен 2010. године.

„Међутим, не виде се никакви резултати рада ове структуре. Још увек није подигнута ниједна оптужница“, истакла је Захарова.

У недавном интервјуу, бивши известилац ПС СЕ за тему трговине људским органима Дик Марти је изразио бојазан да ће починиоци остати некажњени.

„Убеђени смо да је неприхватљиво да се заташкавају најстрашнији злочини на Косову. Тема илегалне трговине људским органима треба да остане предмет пуне пажње јавности“, нагласила је Захарова.

Скандал са илегалном трговином органима на Косову и у Албанији добио је велики светски публицитет након објављивања извештаја члана Парламентарне скупштине Савета Европе Дика Мартија. Он је 2010. објавио документ који говори о трговини органима људи отетих на Косову током сукоба 1998-1999. У извештају се посебно тврдило да су људи блиски садашњем такозваном косовском премијеру Хашиму Тачију били укључени у трговину органима.

Истрагу о овом случају воде власти Србије и Мисија ЕУ на Косову.

ИЗВОР: ВОСТОК

———

14.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић