АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТИ ШИРОМ СРБИЈЕ Рекордан број у Новом Саду (ВИДЕО)


Протести „Један од пет милиона“ настављени су вечерас у више градова: у Новом Саду, Нишу, Врању, Зајечару, Пожеги, Лазаревцу, Суботици, Сокобањи, Аранђеловцу, Бору, Чачку, Кикинди, Крушевцу, Лесковцу, Лозници, Младеновцу, Панчеву…

фото: Moj Novi Sad

У 50 градова Србије су у протекла два месеца одржане протестне шетње, а од тога у око 30 се одржавају редовно једном недељно.

Нови Сад

„У народу верују да данашњи дан казује колико ће зима још трајати, а то зависи од тога да ли ће мечка данас изаћи из свог брлога и видети своју сенку. Ова диктаторска зима која је својим поганим синџирима оковала сваку слободу говора, замрзла поштовање скоро сваког закона, у сметове завејала морал, честитост и знање, под лед ставила сваку шансу за напредак, неће још дуго трајати, јер су се широм Србије појавиле висибабе – симбол протеста, најава промена, весник пролећа слободе од диктатуре! Висибабе се беле вечерас од 18 часова још у Вршцу, Шапцу, Смедереву, Младеновцу, Пожаревцу, Аранђеловцу, Бору, Зајечару, Пожеги, Ужицу, Чачку, Трстенику, Крушевцу, Нишу, Лесковцу и Врању!“

Овим речима глумца Милорада Капора отпочео је вечерашњи пети новосадски протест „1 од 5 милиона“ који се одржава на Дан државности Србије.

О томе зашто су изашли на улицу говорили су један од оснивача Удружења пољопривредника Баната и активан учесник свих грађанских протеста на улицама од 1996. године Славко Вуков; пензионер Миле Делић који је широј јавности постао познат када је вођи режима Александру Вучићу вратио 5 хиљада динара који су исплаћени свим пензионерима и професорка новосадског Филозофског факултета Јелена Клеут.

„Данас је дан државности. Са централне церемоније нас подсећају на „несаломиви дух народа, идеале слободе и правде“. Флоскулама одају почаст уставу као форми, а ми, ми смо се овде окупили да бранимо његову суштину, а то данас можемо једино на улицама и на трговима. Све друго они окупирали – медије, институције, целу државу.“, рекла је Клеут у свом обраћању окупљенима.

фото: Moj Novi Sad

Рута протестне колоне иста је као и током прва три протеста, али у обрнутом смеру. Булеваром Михајла Пупина улази се у Улицу Жарка Зрењанина, наставља се Стражиловском улицом, Максима Горког, Булеваром ослобођења, да би се Јеврејском дошло до почетне тачке.

Четврти протест у Врању

На четвртом протестном скупу који је вечерас у центру Врања одржан у присуству око 2.000 грађана, којима су у протестној шетњи прудружило и додатних око пет стотина оних који су „победили страх“.

Окупљенима су се обратили новинар Радоман Ирић и Народна посланица Маја Виденовић. Окупљени су поздравили прочитани захтев за оставком свих функционера градске управе Врања, који је образложен у десет тачака.

Сваки грађанин Врања данас је задужен просечно 19.000 динара само на конто онога што је локална самоуправа укњижила као губитак од 1,6 милијарди динара, од чега је 630 милиона дуг претходне СПС власти, која је сада у актуелној коалицији на власти – рекао је Ирић, обраћајући се окупљеним грађанима. Он је навео и константно лоше финасијско стање у Регионалном ЗЦ у Врању у који је у константној блокади, због чега су оптужени говорници на претходним протестним окупљањима грађана хирурзи Вукашин Антић и Ненад Недељковић.

– Вечерашња шетња у Врању је шетња за слободу и правду. За европску Србију у којој више неће моћи да се чујемо само један глас, једног човека и његових присталица. Почели смо борбу за модерну Србију од које не одустајемо у више од педесет градова Србије – рекла је Виденовићева.

Након обраћања двоје говорника, окупљени су прошетали централним градским улицама Врања, уз пратњу добошара носећи заставе Србије и узвикујући „Вучићу лопове“, „Издаја, издаја“ и „Оставке, оставке“. Испред зграде Градског Одбора СПС у Врању окупљени су скандирали: „Изађите напоље“, захтевајући још једном да социјалисти Врања, испоштују захтеве чланова ове странке да напусте владајућу коалицију са СНС на градском нивоу.

Грађани пети пут шетали Зајечаром

На петом протесту 1 од 5 милиона у Зајечару говорила је Селена Ристић Витомировић, бивша глумица зајечарског позоришта а данас координатори и директор Дечијег центра.

Подсећајући на све оно што се дешавало последњих недеља у Србији, на смрт Станике Глигоријевић, настрадале на наплатној рампи у Дољевцу, на хапшење пензионера Слободана Стефановића у Крагујевцу, смену чувеног лесковачког генетичара Миодрага Стојковића са места шефа катедре за матичне ћелије на Факултету медицинских наука крагујевачког Универзитета, затражила је, због свега тога, оставку Александра Вучића.

Шетња је кренула са Трга Николе Пашића а завршила се у зајечарском насељу Котлујевац, а колона је на путу остављала свеће поред посечених топола прекопута срушене фабрике Арсеније Спасић, на чијем ће се месту градити, како су обећале градске власти, ритејл парк. Ипак, посечено дрвеће подсетило је Зајечарце на сечу столетног дрвећа на месту данашњег паркинга, а некадашње зелене пијаце. Овај екоцид, како је истакла Витомировић, пример је бахатог понашања власти која уништава природна добра.

Извор: Бета, Данас/СРБИН.инфо

———–

15.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »