АКТУЕЛНО

Министарство одбране о „Случају Бристол“: Траже станове, а издају куће!


Одговарајући на оптужбе станара из преосталих 15 соба војног хотела Бристол да им је дат рок од осам дана без да знају где ће бити пресељени, Министарство одбране Србије тврди да то није тачно и да је за све обезбеђен адекватан смештај и то у становима за привремени смештај у општинама Врачар и Вождовац, као и војним самачким хотелима у општинама Савски венац и Звездара.

У жижи медија: Хотел Бристол

У писаном одговору „Вестима“, Министарство одбране није одговорило на питање да ли је поставило ултиматум станарима Бристола и шта ће се догодити уколико се они не иселе. Уместо тога, изнета је тврдња да неки од њих неће да се иселе мада у свом поседу већ имају куће или станове!
На питање због чега војни бескућници нису пресељени у станове које је за ту сврху определио град Београд, одговорено је:

„Станови добијени од Града Београда нису станови који могу да се отуђе, што је главни захтев преосталих станара. Један део њих има права на смештај, што им је и понуђено, а један део нема права на смештај, мада је и њима понуђено решење. Неки од станара имају у власништву куће и станове које или издају или су их препустили сродницима, а то их дисквалификује да добију још један стан од Војске Србије“.

Нема пара за лифт

На питање због чега је станарима искључен лифт, у Министарству одбране одговарају да је то учињено из безбедносних разлога зато што је „истекао уговор за сервис лифта“.
„Министарство одбране нема више ни права ни могућности да плаћа за одржавање зграде која није у власништву Министарства одбране“, наводи се још у одговору.

ДРАГАН СТЕВАНОВИЋ, ПРЕДСТАВНИК СТАНАРА:

Остала само сиротиња…

Драган Стојановић, представник преосталих станара из Бристола, каже да „Министарство наставља да манипулише чињеницама“:

– Нека покажу папир у коме су нам икада нудили било коју од ових локација. Ми смо од 1991. у приоритету за добијање станова и та одлука никада није сторнирана. Јесте, сада смо сви пензионери, а већина нас је до 2006. била у активној служби. Месечно нам је одбијано од плате управо за решавање стамбеног питања. Уместо тога, после 30 година чекања на свој кров над главом сада нам се поново нуди привремени смештај.

Саговорник „Вести“ демантује да неки од преосталих станара имају своју имовину.

– То је чиста лаж. Да неко од нас има кућу или стан, онда не би имао регуларну закључницу за добијање стана. Нека изађу и кажу ко то има другу имовину. Овде је остала само сиротиња која је у међувремену остарила да је постала терет и себи и другима – закључује Стојановић, додајући да су одбили понуде представника више странака да им помогну, јер не желе да се политика умеша у њихов случај.

Сматра да и поред датог рока (19. фебруар) нико неће моћи да их избаци из соба:
– За то је потребно судско решење. Када су нам на састанку у понедељак запретили тужбама изненадили су се када смо одговорили углас: „Па то и чекамо.“ Нека нас туже, некада се напокон уђе у законску процедуру. Знамо да ћемо тада победити.

ИЗВОР: Ђ.Баровић-ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Војни пензионери из Бристола добили рок од осам дана да се иселе из хотела

—-

16.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић