АКТУЕЛНО

Професорка Медицинског факултета Снежана Ракић: Потписала сам подршку протестима због младих и њихове будућности (ВИДЕО)


Више од 1.400 професора и сарадника универзитета је до сада потписало подршку грађанским протестима “Један од пет милиона”. Једна од потписница подршке је и редовни професор Медицинског факултета у Београду и доктор Снежана Ракић. Она је уједно и начелница Одељења породилишта у ГАК “Народни фронт”, где је била и в.д. директора од 2013. до 2017. године. Снежана Ракић је и члан Лекарске коморе Србије, Српског лекарског друштва, међуодељенског одбора САНУ за биологију репродукције. Она у интервјуу за Инсајдер казе да подршку протестима универзитетских професора не треба гледати као “опредељење за неку страну”.

Снежана Ракић

“Подржала сам протест јер имам обавезу да предузмем нешто када видим да се систем у којем сам радила 25 година убрзано урушава. Ви као професор имате обавезу да креирате критичко мишљење, морате да чујете оно што се дешава око вас, не можете бити изопштени, не могу професори бити изопштени од својих студената, нити изопштени од ових ‘обичних људи’ који шетају по свим градовима Србије”, каже професорка Ракић у разговору за Инсајдер.

Изјава министра просвете Младена Шарчевића да “нема озбиљних имена” међу професорима и сарадницима који су јавно дали подршку протестима, била је, према њеним речима, између осталог, разлог да се број потписа у року од неколико дана удвостручи.

“Када се налазите на руководећем месту, нико вам не даје ту ни слободу ни право да вређате некога ни по ком основу”, поручује Снежана Ракић.

За њу је, како је истакла, недопустиво да председник САНУ Владимир Костић не жели да се изјасни о протестима. Према њеним речима, он би морао да се огласи и као професор Медициниског факултета, посебно имајући у виду да пуно редовних и ванредних професора одлази с факултета.

Професорка каже и да јој је драго када види да су студенти почели да се укључују у протесте, као и да су млади циљна група за коју треба да се боре. Она поручује да академска заједница мора да мобилише студенте и да им каже да је Србија место где треба да остану јер ће, према њеним речима, где год да оду бити грађани другог реда.

Ракић је говорила и о положају професора на Медицинском факултету, рекавши да ће овај период остати упамћен по томе што је велики број професора, што редовних, што ванредних, напустио Клинички центар и своје катедре, а да се на то “нико није осврнуо”.

Професорка поручује и да жели да исход актуелних протеста буде успостављање нормалног система вредности, поштовање закона и права и слободе мишљења.

Са професорком Снежаном Ракић разговарала Дијана Бабић

ИЗВОР: ИНСАЈДЕР

———

16.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић