АКТУЕЛНО

Нови Зеланд ће усмерити своју политику на емпатију и благостање свих грађана


Нови Зеланд жели да трансформише своју политику тако што ће се фокурисати на љубазност, емпатију и благостање. То је план који ће донети бољу будућност за све грађане, истакла је Џасинда Ардерн, премијерка Новог Зеланда.

Она сматра да извештаји о јакој економији не показују праву слику живота обичних људи.

Ако власт каже да планира раст привреде од 3 одсто, а смањење незапослености на 3,9 одсто, грађани ће одмах процењивати њихове речи.

„Људи ће нас гледати и рећи да ли радимо добро, али ми и даље имамо бескућништво и високу стопу самоубистава младих. Ментално стање и добробит нису какви би требало да буду“, рекла је Џасинда Ардерн.

Због тога је њен план да кроз добар рад, сваки министар који жели да потроши новац грађана, мора прво да докаже да ће тиме обезбедити благостање за све становнике.

„Надамо се да можемо спровести оно што грађани траже од нас, како бисмо донели благостање нашој нацији, а не само благостање нашој економији“, рекла је.

Иначе, стагнирање плата у развијеним земљама, међу којима је и Нови Зеланд, изазива велику забринутост. Просечна плата у САД-у, на пример, омогућава исту куповну моћ као и пре 40 година. Квалитет живота људи није се повећао. И због тога неки мисле да су ове речи чист популизам.

Али премијерка дубоко верује у овај концепт.

„Ако седите код куће након економске кризе и слушате политичаре који причају да смо у фази обнављања ГДП-ја, ви кажете: ја не осећам тај опоравак, моја ситуација се није поправила, то значи да немате поверење у институције и демократију“, објаснила је Џасинда.

Додала је да им и грађани говоре да им њихова политика не доноси бољитак и не испуњава њихова очекивања. Стога, нови концепт није идеалистичка политика, него враћање поверења грађања у институције и у људе за које су гласали. И то би требало да важи не само за Нови Зеланд, него и за све остале државе у свету.

„Нешто од онога што радимо сад ће донети користи за двадесет година, али ако почнете да гледате политику кроз оно што сви волимо, а то су љубазност, емпатија, благостање, тада више неће бити важно шта се дешава у политичким круговима“, навела је.

ИЗВОР: novaekonomija.rs

——–

17.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић