АКТУЕЛНО

Подршка др Јовани Стојковић из Израела – Проф. (Емер.) Јехуда Шонфелд


Prof. (Emer.) Yehuda Shoenfeld

Поштовани,

Пишем ово писмо у знак подршке др Јовани Стојковић која је под претњом губитка дозволе за рад у здравству због испитивања тачне сигурности програма вакцинације.

Ја сам интерниста и клинички имунолог, некадашњи шеф Б одељења за медицину. Основао сам и последњих десет година водио Центар за аутоимуне болести у медицинском центру “Шеба” у Израелу. Оснивач сам и уредник часописа “Journal of Autoimmunity”. Објавио сам преко 2030 чланака, углавном о аутоимуним болестима (у прилогу Вам шаљем списак чланака), и уредник сам више од 60 књига, од којих су неке уџбеници из области аутоимунитета.

Недавно сам објавио књигу: “Вакцина и аутоимунитет” (1), сумирајући све аутоимуне болести изазване различитим вакцинама.
Вакцине су најбоље револуционарно откриће у медицини у последњих 300 година. Ипак, вакцине могу изазвати аутоимуне болести код особа које су генетски склоне томе (на пример, HLA DRB1) (2).
Све ове информације не подржавају став да се не треба вакцинисати, него подржавају став да треба бити свестан да треба пријавити и повући из употребе лоше вакцине (на пример, вакцина против ротавируса, ћелијског пертусиса, итд.).

Нема разлога да се нападне лекар који може бити свестан нежељених дејстава вакцина (слично као и информисати о нежељеним дејствима лекова). Дефинитивно не треба одузети лиценцу лекару који је упознат са међуодносом између вакцина и аутоимуних интеракција (3). Такав став је је антидемократски, антинаучни став који припада мрачним периодима.
“Прво не нашкодити” (Хипократ).

С поштовањем,
Проф. др Јехуда Шонфелд (Prof. (Emer.) Yehuda Shoenfeld)

ИЗВОР: Живим за Србију

————–

17.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић