АКТУЕЛНО

Чупић: Ако је савестан, Вучић ће поднети оставку


Професор Факултета политичких наука у Београду Чедомир Чупић изјавио је за Н1 да је један једини захтев који се искристалисао на грађанским протестима у Србији – оставка председника Александра Вучића. Ако је свестан и савестан, Вучић ће поднети оставку, а у супротном ће бити смењен због кршења Устава и закона, поручио је он.

фото: Курир

Чупић је оценио да је председник Србије изашао из својих уставних и законских овлашћења иако би требало да буде први човек који држи до тога да сви на функцијама раде оно што им је законом одређено.

– Подредио је Владу себи, ван својих уставних овлашћења. Претворио је Владу у свој сервис, па тако нпр. министар полиције када је мислио да је нешто погрешно урадио, не подноси оставку председници Владе, него председнику државе, што је ван закона и ван Устава. Председник саопштава и само оно што Влада треба да саопштава – промену Кривичног закона, а иза њега као икебана стоје премијерка и министарка правде – указао је професор.

Чупић је упозорио да је председник извршну и законодавну власт потпуно узео у своје руке, а да најављеним променама Устава, исто намерава да уради и са судском влашћу. Он каже и да је неприхватљиво да председник своје политичке опоненте назива лоповима.

– Он не сме то да каже. Ако зна за некога да је лопов, мора да има доказе, и да то да тужилаштву да покрене процесе… Може само да каже ‘ми смо то предали тужилаштву, а тужилаштво не поступа по томе, па да се ‘расправља зашто институција не реагује’ – објаснио је Чупић.

Оценио је и да се досад на протестима искристалисао један захтев, а то је оставка председника Вучића због кршења Устава и закона.

– Ако је свестан и савестан, он ће то урадити (поднети оставку). Ако то не уради, бојим се да ће га грађани сменити. Довољно је 300-400 хиљада људи на улицама у Београду, и сви око њега отказују послушност – казао је Чупић.

– Природни страхови су нормални, али сви вештачки стахови понижавају људе. Једини вештачки страх који прихватам је страх од сопствене савести, сви остали морају да се скину, нпр. да страх да ћете изгубити посао. Садашња владајућа партија има више чланова него у време једнопартијског система. Људи рачунају да ће нешто добити – сиромашне људе увлачите и поткупљујете на ужасан начин, зато ми који припадамо знању треба на то да укажемо – казао је он.

ИЗВОР: Н1/ВЕСТИ

———–

18.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »