АКТУЕЛНО

Кад кажем да сам с Косова и Метохије…


ФБ страница Глас Косова и Метохије, 22.2.2019.

Обично ме питају „Где сад живиш?“.
Кад објасним да још увек ту живим упркос свему, питају ме: „Зар тамо још увек има Срба?“
Кад им кажем да има, гледају ме с неверицом, све у стилу „То ми РТС није рекао, не верујем да је тачно“.
А онда обавезно следи: „Што се не преселиш овамо?“. На шта ја блокирам…

Је ли то трик питање? Да ли ме они нешто зезају? Или је то тест? Да виде хоће ли доћи „још нека багра одоздо да нам узме посао“.
Посао вам је узела пропала држава, издајници који не дају да живите ни ви ни ми.

А онда иде окретање очију и оно чувено: „Ја сам аполитичан/аполитична.“
Био бих и ја, брате мој, аполитичан да ми политика није у сред дворишта и да ако један дан не гледам вести могу себи да угрозим живот, јер нисам у току шта је ова власт потписала, па ми сад „шугани“ траже још нешто, не би ли живео на свом огњишту.
А најрадије би да ме закољу.
Или барем иселе.
Да не прљају руке.
Ово је ипак „земља Иљира, њихових предака“.
Како знају да су Иљири њихови преци? Реко им Ватикан, а они Ватикану више верују. А и коме ће?
И коме Ватикан више да верује? Деди сточару који је преко дана општио с овцом а увече уживао у миомирису њеног измета, јер је над шталом волео да има спаваћу собу???

Са таквом се багром ми доказујемо сваки дан.
Ми синови Винче којима је тај исти Ватикан покрао историју и земљу. Ми поносни Властмировићи, Немањићи…
А онда разговор иде даље…
Особа с којом причам почне да се правда: „Ви доле (вероватно у пм) сте добри. Оно, OK сте ми. Ја ове што су дошли 1999. њих не подносим. То бре продало, то дошло, то купило…“
Овде већ почиње да ми ври мозак.

Зар су ти људи дошли на пикник? Зар је преко 200 000 Срба са КиМ једног дана устало, оставило своја огњишта, цркве, гробове, тврђаве, села, реке, цео свој живот, узело по једну торбицу и рекло – „Идемо да нервирамо ону сиротињу у ц. Србији, да им узмемо посао“. Да ли сте бре ви нормални?

Удахнем дубоко, јер ову причу сам чуо за ових 20 г преко два милиона пута, па полако питам дотичну особу, којој сам ја добар, јер трпим сто чуда „тамо доле“ , а овај што је избегао да спаси живу главу му није добар:

„Извини, али сад искрено да ми кажеш нешто. Је л’ можеш да замислиш ову ситуацију? Овако, 100 година ти шиптари кољу бар једног члана фамилије годишње… У просеку. Некад више, некад мање. Силују ти тетке, стрине, бабу… То чека и твоју жену, ћерку. Ти то знаш. Пале ти жетву. Краду ти стоку, руше ти цркву… 100 година тако… Малтретирање. Онда дође Милошевићева власт. Смири демоне на кратко, али онда крене бомбардовање, па Милошевић повуче војску. Ако су Шиптари теби све оно што рекох радили док је била ту војска, замисли шта сад раде кад је отишла.
Не можеш?
Е па апсолутно безвлашће, као у Руанди.
А НАТО трупе улазе и пију и једу с њима.
Ти гледаш са терасе… убијају ти комшију, пале кућу пред женом која вришти, пред децом онемелом од страха…. Ти си следећи. Нема ко да дође да ти помогне. Милошевић пије и слави на РТС-у.
И не би се одселио?
А онда прође време и Шиптар хоће да купи твој плац и да прави хотел. Побио све Србе около. Узео све парчиће земље около. Само му ти фалиш. Даје ти милион евра.
Ти си избеглица. Не радиш нигде. Жена ти чисти вц-е људима који су на власти. Деца гладна, гола и боса, плаћаш 150е неку шупу некој баби с мачкама.
Брат твој живи у кампу. Оца ти убили, мајка ту с тобом, немаш јој за лекове…. И не би узео милион евра? Да опет будеш газда, домаћин, да почнеш изнова?“

Особа ћути.
Није тако гледала на ствари.
Медији не воле личне приче. Медији воле бројеве. Медији воле мртве по земљи. Медији воле жвалаве шугане са заставама како се цере по екрану.
Медији воле Северинин филм. Јецин младеж. Шабанову сахрану… Новакову победу.
Кога је брига што 90 000 људи живи јужно од реке Ибар и што ће да пострадају у разграничењу???
Само да је у Београду мирно. Да има Мек Доналдс, да се „цепа“ кола…
А ако тај народ, после 20 година борбе, крене са КиМ, и ја кренем с њима, опет ће да буде: „јао долазе ови докони да нам узму посао”. Дајте им пасоше ко оној „багри“ из Хрватске, нек иду у иностранство, нек нису наш проблем…
А да не заборвим…
Срећно рођење сина премијерки Србије.
Сад ћемо о томе једно месец дана да разграничење, то јест капитулација, лакше прође.

1 reply »

  1. ЈА РАЗУМЕМ ПОТПУНУ МУКУ СТРАДАЊЕ И ПАТЊУ МОЈЕ БРАЋЕ КОСОВАЦА И СЕСТРИ КОСОВКИ И БРАЋЕ ИЗ МЕТОХИЈЕ И СЕСТАРА ИЗ МЕТОХИЈЕ ЈЕДИНО НАМ ЈЕ БОГ ДРАГИ ОСТАО И БОГ ЈЕ ИЗАБРАО НАС КОЈИ СМО ВАЗДА УЗ СВОЈ НАРОД СРБЕ СА ЧОЈСТВОМ ОБРАЗОМ ПОШТЕЊОМ КАКО КО МОЖЕ ПОМОЋИ ОДБРАНУ И ЗАШТИТУ СРБА СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ ВАЉДА ЋЕ ДЕСИТИ ДА БОГ ПОШАЉЕ НОВОГ ВОЖДА ЂОРДЂИЈА ПЕТРОВИЋА КАРАДЂОРДЂА ИЛИ ЊЕГОВОГ УНУКА КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ КАРДЂОРДЂЕВИЋА ЧИКА ПЕРУ У ЊИХ СЕ БРАЋО СРБИ КУНИМО ОНИ СУ ОД ТЕ КОБНЕ КОСОВСКЕ БИТКЕ 6897 ГОДИНЕ ЈЕДИНИ ПОКАЗАЛИ КАКО СЕ РАТУЈЕ БИЛО ЈЕ И ПРЕ ЊИХ СРБА АЛИ КРАЉ ОЕТАР ЈЕ БИЈО СА СИНОВИМА НА ОСЛОБОДЂЕЊУ СТАРЕ СРБИЈЕ КОСОВА МЕТОХИЈЕ И ТЗВ МАЋЕДОНИЈЕ А РАНИЈЕ У ВОЈНОЈ КРАЈИНИ КА ПЕТАР МРКОЊИЋ СА МОЈИМ ЧУКУН ЧУКУН ЂЕДОМ ВОЈВОДОМ ГОЛУБОМ БАБИЋЕМ БРАЋО МОЈА СТАРО СРБИЈАНЦИ И СЕСТРЕ СТАРО СРБИЈАНКЕ ЈА САМ И ЉУДИ ОКУПЉЕЊИ ОКО МЕНЕ КОЛИКО МОГУ СА НАМА НЕЋУ ДА ЗБОРИМ ВАМА ЈЕР ТО ДЕЛИ СРБЕ А НАС СПАЈА СРБЕ КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГА ДОГОДИНЕ У ПРИЗРЕНУ СССС

    Свиђа ми се