АКТУЕЛНО

Разговор са народним послаником Срђаном Ногом (видео)


Гост недеље: Срђан Ного, народни посланик
Аутор и Водитељ емисије: Др Драган Петровић
25.2.2019.

Ного

23 фебруара у готово двосатној емисији Гост недеље  (продукција Теславизија) коју води др Драган Петровић, гостовао је Срђан Ного, народни посланик. У првом делу емисије представљен је животни пут г. Нога, студије права, ангажман у студентском покрету Номоканон, интересовање за друштвена и политичка питања. Ного је, након завршетка Правног факултета у Београду, ушао у Српски покрет Двери и учествовао директно у парламентарном животу Србије. Након два неуспеха Двери, када им је врло мало фалило да постану парламентарна странка (2012 и 2014), након парламентарних избора 2016, ушли су у Народну скуптштину, а Срђан Ного је постао народни посланик.

Ного се последњих година истиче наступима у парламенту и јавности, жестоко и аргументовано критикујући, пре свега стање у правосуђу Србије, указујући да је «оно рак рана читавог друштва», али и политику режима према Косову и Метохији која води предаји националних интереса. Управо та важна питања у конкретним случајевима које је Ного наводио, били су суштинска тематика другог дела ове емисије. Да ли је Србија, како каже г. Ного «окупирана држава» и како стране силе делују у њој. О протестима у Београду и Србији, макети вешала која су представљала метафору позивања на одговорност политичке владајуће елите, која и поред свих пропуста и деструкције земље, до сада није полагала рачуне народу и држави. Ного говори о метафоричком а не буквалном значењу макете вешала, што је злоупотребљено у владајућим медијима да се додатно стигматизује протест обесправљених и незадовољних грађана у блокираним медијима, чија је синтагма извештавања случај новинарке Барбаре.

Грађани у Србији су обесправљени, посебно промашеном макроекономском политиком и одсуством адекватних социјалних мера. У том правцу Срђан Ного се више пута стављао на располагање обесправљеним грађанима као правник, посебно у случајевима извршитеља, по злу познатих у јавности. Да ли ће Срђан Ного остати у Дверима након дисциплинског поступка који је покренут, било је питање на самом крају ове двосатне емисије. Срђан Ного као народни посланик остаје свакако у политици, и као млад човек (нема пуних 38 година) у релативно кратком року на политичој сцени Србије скренуо је пажњу конкретном аргументацијом кризе друштва и слабости владајуће политичке елите, те нуђењем низа решења и алтернатива у том правцу, нарочито по питању правосуђа, Косова и Метохије и социјалних питања.

2 replies »