АКТУЕЛНО

Отворено писмо Маји Гојковић поводом новог Закона о нуклеарној сигурности


Пише: Др Милица Томашевић
27.2.2019.

 

Поштована госпођо Гојковић, крајем новембра 2018. смо случајно (!) сазнали да сте поднели Народној Скупштини предлог да се по хитном поступку усвоји Закон о радијационој и нуклеарној сигурности и безбедности (у даљем тексту Закон). Приликом доношења овог Закона прекршена је процедура, јер посланицима није речено да није било никакве, нити јавне нити тајне расправе. Чији је то Закон и у чије је име писан, то ни до данас није јасно! Не зна се која је институција предлагач и – што је чак и за наше прилике веома чудно, није позната чак нити та фамозна „радна група“ која је израдила текст Закона. Једино се зна да су то били неки странци(!) и да сте Ви, госпођо Гојковић, медијима изјављивали да сте Ви (претпостављамо као нуклеарни стручњак) предлагач.

Даље, посланици који су изгласали тај Закон су били обманути да се ради о изузетној хитности, па су стога пристали да изгласају Закон по хитној процедури – за којом апсолутно није било никакве потребе! Код главног нуклеарног оператора „Нуклеарни објекти Србије“, ништа се не дешава већ годинама и нема никаквих назнака да ће се нешто ускоро десити. Због чега онда журба? У образложењу које сте дали накнадно, пише да је разлог хитне процедуре Конвенција која је – интересантно – потписана онда када је израда законског предлога била при крају. Да ли сте, госпођо Гојковић, Конвенцију потписали уочи доношења новог закона, како би имали алиби да збрзате нови Закон којим успут уводите нуклеарке и кршите меморандум без знања Скупштине? Да ли су народни посланици знали да су гласали да им се одузима право да одлучују о изградњи нуклеарки у Србији? Да ли сте и Ви то уоппште знали и ко Вас је на то наговорио?

Најгоре од свега, многе ставке из Конвенција (а ради се о две): „Конвенција о сигурности управљања истрошеним горивом и о сигурности упраљања радиоактивним отпадом“ и „Конвенција о нуклеарној сигурности“ Србија неће још дуго моћи да испуњава! Шта ћемо са тиме? Хоће ли и остали захтеви из тих конвенција захтевати неки закон по хитном поступку, или је стварни циљ да се из постојеће Агенције побегне у Директорат? Да ли Ви, као нуклеарни стручњак који је инсистирао на хитности, имате одговор на то? Успут, када већ говоримо о конвенцијама које наводите као разлог за збрзавање доношења Закона, морате знати да процес доношења Вашег Закона није у складу са принципима на којима почивају обе конвенције на које се позивате!

Стога Вас, госпођо Гојковић, сматрамо директно одговорном за угрожавање Уставом загарантованих: Права на обавештеност о питањима од јавног значаја  (Члан 51) и права на здраву животну средину (Члан 74). Изгласавањем Закона прекршили сте и права дефинисана Архуском конвенцијом пошто грађанима, а нити стручној јавности није била доступна ова информација и нису били позвани да учествују у јавној и широкој расправи о Закону који ће утицати на безбедност Србије. Срушили сте тиме два стуба Архуске конвенције, а трећи стуб – право грађана на правну заштиту, такође нисте узели у обзир.

Законом је на тај начин управо угрожена радијациона и нуклеарна безбедност Србије с обзиром да ће се решавањем питања нуклеарне сигурности бавити политичке структуре, а искључене су научна и стручна јавност, као уосталом и Скупштина Србије – која се на Ваше инсистирање тога сама одрекла. Осим што су посланици овим Законом самовољно(?) укинули своје учешће у питањима нуклеарне сигурности, посредно су укинули и суверенитет грађана – који су свој суверенитет поверили Скупштини.

На крају од Вас тражимо да нам одговорите на следећа питања на основу Закона о доступности информација од интереса за јавност:

  • Пошто нуклеарна несигурност постоји само у нуклеарним објектима, због чега се госпођо Гојковић, у целом Закону не помиње нити један нуклеарни објекат у Србији? Да ли зато што су Закон писали странци, плаћени Европским донацијама?
  • Да ли је Закон такав какав јесте, примењив, и колико ће допунских докумената морати да се усвоји да би Закон био функционалан? Како ћемо знати да су такве исправке легитимне, пошто о њима Скупштина више неће ништа знати, јер ће све даље измене радити новоформирани Директорат?
  • Зашто у писању Закона нису учествовале институције које имају посла са нуклеарним материјалима? Ако јесу, молим Вас за писмена мишљења.
  • Који су разлози за укидање суверенитета Скупштине Србије у одлучивању о тако важним питањима као што је нуклеарна и радијациона сигурност и безбедност?
  • Да ли се – и како – контролишу закони које добијамо „бесплатно“ од ЕУ, а за које нити знамо да се раде, нити знамо какви нам требају?
  • На крају, молимо Вас да нам откријете, према закону о информацијама од интереса за јавност – ко су чланови фамозне „радне групе“ која је писала Закон?

Госпођо Гојковић, Еколошки покрет Србије Вам је, заједно са стотинама грађана, упућивао протесте поводом нетранспарентности и незаконитости поступка доношења овог Закона. Све примедбе су сакривене од јавности. Стога је написано ово отворено писмо, са циљем да изнесе бар један мањи део свеукупних примедби на лош, и пре свега скандалозно донет Закон.

Напомена: Постављена питања спадају у област о квалитету животне средине за која је одређен рок од 48 часова за достављени одговор.

 

За Еколошки покрет Србије
Др Милица Томашевић,
председница Програмског одбора

 

1 reply »

  1. Одлично написано! Само ће госпођи Маји, ако га уопште буде читала, требати стручно лице да појасни одређене појмове и ставове. Само се бојим да таквих међу скупштинским клупама неће наћи! Међу кадровима њене, ко зна које по реду, странке стручњака за друге области има колико хоћете! Све врви од памети и прагматике како зарадити што више и како убогаљити што јаче, брже и боље ову несрећну Србију!

    Свиђа ми се