АКТУЕЛНО

Срђан Ного: Пошто судови у Србији не суде по закону, оформили смо Народни суд правде


Највећу одговорност за неправду и криминал који нас уништава сносе они чија је дужност да се старају о примени закона, и да се боре против његовог кршења, а то су судије и тужиоци. Ево примера како треба радити и како се може средити правосуђе, брзо, ефикасно и законито. 12 судија који су прекршили закон, уклоњено једном пресудом. Неправда учињена једном, посредно делује на све нас. Ако државне институције не раде по закону, направимо паралелне и оголимо њихово безакоње.

***

Народни суд правде осудио 12 судија на 36 година робије

02/03/2019 Предраг Поповић

Народни суд правде осудио је 12 судија на укупно 36 година затвора и забрану вршења судијске функције од пет до осам година. Због кршења закона од стране судије, првостепеном пресудом К. бр. 1/19 осуђене су судије Врховног касационог суда Зоран Таталовић, Радмила Драгичевић-Дичић, Маја Ковачевић-Томић, Соња Павловић и Милунка Цветковић, затим судије београдског Вишег суда Оливера Ђурић, Душанка Ђорђевић, Ања Зрелец и Слађана Марковић, као и судије Првог основног суда у Београду Живко Јевђенијевић, Зоран Бурсаћ и Горан Рамић.

Судије су оглашене кривим због незаконитог поступања у предмету К. 25011/10 и другим, чиме су нанели штету Дејану Драгојковићу, коме је, између осталог, одређен притвор због сумње да је извршио кривично дело које не постоји у Кривичном законику Републике Србије.

Пресуду је донео Народни суд правде, који су основали народни посланик Срђан Ного и његов тим сарадника.

– Задатак правосуђа је да обезбеди да се закон примењује и да се санкционише његово кршење, али, уместо да обављају свој посао, наши носиоци правосудних функција штите криминалце и дубоко су огрезли у корупцију, полтронство и безакоње.

Пошто судови у Србији не суде по закону, оформили смо Народни суд правде, који ће, за разлику од до сада постојећих судова, стриктно примењивати важеће законе. Ако желимо да обезбедимо примену закона, његово једнако важење за све и да се обрачунамо с криминалом и корупцијом, онда је први корак да се уведе ред код оних чији је ово задатак, а то су судије и тужиоци. Овом пресудом решен је проблем кршења закона 12 судија, који су санкционисани и одстрањени из правосуђа, а отворено место за избор 12 нових судија, који ће чврсто бити привржени Уставу, закону и правди. Ми већ сад имамо доказе и водимо поступке да на исти начин разрешимо и кривичноправним путем санкционишемо око 150 судија и тужилаца само у Београду – каже Срђан Ного.

Цела пресуда доступна на ФБ профилу Срђана Нога, прим. ред.

Пресуду Народног суда правде Ного истиче као пример како ће функционисати правосуђе ако он добије поверење да, као министар правде, обезбеди једнообразну, беспоговорну и правичну примену закона.

– Највећу одговорност за неправду и криминал који нас уништава сносе они чија је дужност да се старају о примени закона и да се боре против његовог кршења, а то су судије и тужиоци. Ево примеда како треба радити и како се може средити правосуђе, брзо, ефикасно и законито. Ова пресуда је доказ да они који крше закон могу бити процесуирани, санкционисани и одстрањени из правосуђа, а да се цео поступак може завршити брзо, без одуговлачења и опструкција, јер постоји воља да се закон примени без срџбе и пристрасности. Пресуда је достављена осуђенима и они имају право на изјављивање жалбе, а по правоснажности пресуде, исту ћемо доставити другим надлежним органима за извршење – Високом савету судства, Министарству правде и Министарству унутрашњих послова. Уколико држава не предузме ништа да уведе ред у правосуђу, а има конкретан пример који не може бити јаснији, бићемо принуђени да изградимо читав систем паралелних институција. Поред Народног суда правде створићемо и паралелне установе за извршење кривичних санкција и да сами спроводимо правоснажне судске одлуке Народног суда правде. Неко мора да коначно врати правду Србији и њеним грађанима – каже Ного, који је уверен да ће, ако се реши катастрофално стање у правосуђу бити решено 80 одсто проблема у којима се налази Србија..

4 replies »

 1. G. Nogo uradili ste pravu stvar, jer ako ne funkcionisu drzavne institucije ,kao sto je sudska vlast,onda lopovi kolo vode.Tvrdim da u svakjoj lokalnoj jedinici u Srbiji polovina sudaija jed kriminalizovana, te treba organizovati i paralelne sudove po opstinama.U stvari treba u zemlji organizovati sve paraqlelne instucije, od yakonodavne do izve]
  rsne vlasti. Svako ko ne radi po yakonu mora sutra da odgovara.No bojim se da nazm nopet se ne desiu DOS,preizborfa obecali narodu vanredne iybore za godinbu dana pa ostali na vlasti pune 4 goldine.

  Свиђа ми се

 2. БРАТЕ СРБИНЕ ДА ТУЖИМО ТЕ издајнике КОЈИ БИ ДА ДАЈУ СВЕТУ СРБСКУ ЗЕМЉУ КОСОВО МЕТОХИЈУ шћиптарима турским циганима ПО КРАТКОМ ПОСТУПКУ КОД СРБА СЕ ЗНА КАКО СЕ ПОСТУПА СА САРАДНИЦИМА окупатора НА ВЕШАЛА ПО ЗАКОНУ КРАЉЕВИНЕ СРБИЈЕ И ЈКВУО АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

  Свиђа ми се

 3. добар почетак мада, мени би прикладније било да оснујете и преки суд; велеиздаја је најтеже кривично дело.

  Свиђа ми се