АКТУЕЛНО

Протест „1 од 5 милиона“ у Београду: Сто хиљада налепница за „улице лажи Александра Вучића”


02. март 2019. НСПМ

Више десетина хиљада грађана на тринаестом протесту „Један од пет милиона“, против актуелне власти на челу са председником Србије Александром Вучићем, под слоганом „Улицама лажи Александра Вучића“ одржан је у Београду. Грађани су покушали да на зидове Теразијског тунела залепе налепнице са неиспуњеним обећањима Александра Вучића, али нису успели у томе јер су зидови тунела били премазани посебним средством које је онемогућило да налепнице буду залепљене.

Међутим данас су зидови Теразијског тунела били премазани посебним средством који је онемогућио да налепнице које су демонстранти носили буду залепљене.

Ипак, то није спречило грађане да излепе на изласку из тунела и околним улицама Вучићева лажна обећања, као оно о бесплатним уџбеницима, томе да пензионери неће бити оштећени реформама или да ће бити откривене убице Оливера Ивановића.

 

Испред РТС-а

И овога пута на протесту је било више десетина хиљада грађана о чему сведочи и то што је протекло више од двадесет минута од проласка почетка колоне кроз тунел до изласка последњих демонстраната из њега.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.danas.rs%2Fvideos%2F2832238270134819%2F&show_text=0&width=520

Како је раније речено за Данас из организационог тима протеста идеја је да сви делови града, не само рута шетње, буду облепљени тим налепницама, „јер се председник“, како нам је речено, „много нервира када га подсећају на његове лажи.

Подсећамо, градска власт је током прошлонедељног протеста послала раднике ЈКП „Градска чистоћа“ да уклоне налепнице из Теразијског тунела још док је протест у току против чега су демонстранти негодовали да би градски челници касније то представили као напад на раднике.

Део ових налепница, према плану, биће доступан и шетачима у другим градовима Србије.

Тринаесту суботу за редом грађани незадовољни актуелном влашћу и режимом Александра Вучића стоје иза пароле „Један од пет милиона“ и шетају улицама Београда са једним од главних захтева протеста – смена председника државе.

Окупљенима су се обратиле самостална посланица Мариника Тепић и Марија Лукић бивша секретарица председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке кога су она и још неколико жена оптужиле за сексуално узнемиравање.

После одржаних говора окупљени су кренули у протестну шетњу централним градским улицама. Окупљени грађани ће се кретати Узун Мирковом, Париском улицом, Кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, Теразијским тунелом, Светогорском, Таковском, до Трга Николе Пашића.

Окупљени држе транспаренте „Ми смо уз народ, не уз бивше и садашње лопове“, „Због слободе“, „Пробуди се“, „Устани Србијо“, „Поштујте закон“, као и друге.

Марија Лукић: Није довољно што је на силу поднео оставку – мора да сноси кривичну одговорност

Окупљенима се на почетку обратила Марија Лукић.

Ићи ћу о краја макар правду морала да тражим у Стразбуру, поручила је Марија Лукић из Бруса, на почетку протеста „Један од пет милиона“ у Београду.

„Ја сам та која није хтела и која неће то да трпи. Ја сам та која ће ићи до краја макар по правду ишла пешке до Стразбура, ако је у овој земљи нема и ако је селективна и ако је под притиском извршне власти“, рекла је Лукићева.

Лукић, за чије је сексуално узнемиравање оптужен доскорашњи председник општине Брус Милутин Јеличић из Српске напредне странке, је изјавила да се не бави политиком већ да се бори за голи живот после свих претњи које су Јеличић и „његове кабадахије“ упутили њој и њеној породици.

Она је рекла да њена борба није политичка, већ да је борба за достојанство, част и правду.

„После свих претњи ово је борба за голи живот и све Марије у Србији“, казала је Марија Лукић обраћајући се окупљенима на протесту и додала да ако не нађе правду у Србији да ће ићи макар пешке до Стразбура и да неће одустати. „Да ли се у Србији зна колико је пуно Марија и Јутки. Не знам да ли сам храбра, али знам вечерас да нисам сама кад вас видим колико вас је ту“, рекла је Марија Лукић и захвалила грађанима и грађанкама на пруженој подршци.

Указала је да јој сви говоре да је храбра, да она не зна да ли је храбра, али зна да „мора да истера ово до краја“.

„Не знам да ли сам храбра, али сада знам да нисам сама јер ме толико вас сада подржава“, поручила је Лукићева.

Она је навела да се никада није бавила политиком, већ да је ово „борба за достојанство, за част и за правду“.

„Није довољно што је на силу поднео оставку, која још није и не зна се када ће бити усвојена, није довољно јер мора да сноси кривичну одговорност за све што је урадио. Није довољно ако ће опет шаблонски одлагати рочишта, ако ће са својим људима вршити притисак на судство и искључивати сигнал кабловском оператеру“, закључила је Лукићева.

Мариника Тепић поручила Вучићу: Знаш само да лажеш, крадеш, манипулишеш, укаљаш неподобне, штитиш насилнике, а не знаш да поштујеш своје грађане и зато нећемо стати

Након Марије Лукић грађанима се обратила независна посланица у Скупштини Србије Мариника Тепић.

Посланица Мариника Тепић поручила је председнику државе Александру Вучићу да неће стати док га не победе и не ослободе земљу од његове власти.

„Ослободићемо земљу од вас који сте је заробили. Победићемо вас, нећемо стати“, казала је Мариника Тепић обраћајући се окупљенима испред Филозофског факултета.

Она је Вучића позвала на дуел на Радио-телевизији Србије са њом и Маријом Лукић како би му објасниле како он штити женска права.

„Ако се бојиш мушкараца хајде на дуел са мном, хајде са Маријом Лукић. Дођи на РТС да ти објаснимо како ви штитите женска права.

Изађи Вучићу на црту кад се већ толико хвалиш да се никога и ничега не бојиш на својим караванима широм Србије“, казала је Мариника Тепић.

Она је позвала Вучића да не тера народ да се поново стиди да каже да је из Србије и поручила: „Ово је наша земља“.

Мариника Тепић је такође поручила председнику државе и да грађани и грађанке нису заборавили убиство лидера ГИ СДП Оливера Ивановића, хеликоптер, Савамалу, Београд на води, Панчићев врх…

Након што победе акутелну власт, Мариника Тепић је рекла да ће се знати ред пред лустрационим судијама, професионалним новинарима, радницима и ратарима, полицајцима и војницима.

„Знаш само да лажеш, крадеш, манипулишеш, укаљаш неподобне, штитиш насилнике, а не знаш да поштујеш своје грађане и зато нећемо стати, никада ниси разумео да је слобода неприкосновена, а истина лековита“, казала је Мариника Тепић и додала да зато шета за слободу.

„Нећемо стати јер нас унижаваш сваког дана, вређаш нам интелегенцију, достојанство, отимаш нам права, сваком понешто – најстаријима пензије, најмлађима перспективу. Пензионере си свео на то да купују лекове на фолију, а родитеље пелене на комад, док им причаш како живе никад боље“, поручила је Тепићева.

Организатори су најавили да је тема овонедељног протеста у Београду „Улицама лажи Александра Вучића“ као и да су у складу са тим припремили 100.000 налепница са „лажима“ председника државе, које ће грађани лепити улицама којима се буде пролазило током протестне шетње.

Организатори су замолили учеснике протеста да налепнице не лепе на аутомобиле и излоге радњи.

„Приватна својина наших суграђана нама није мета. Мета су нам улице које су узурпирали припадници диктаторског режима, и у складу с тим ми ћемо им, као и до сада, одговорити!“, навели су организатори.

Грађанима Београда на тринаестом протесту „Један од пет милиона“ ове суботе би, према најавама организатора, требало да се обрате Марија Лукић, бивша секретарица председника општине Брус који ју је сексуално злостављао и малтретирао, и Мариника Тепић, независна посланица у Скупштини Србије.

И овог пута ће се као прошле суботе ићи кроз Теразијски тунел, или како су га протестанти назвали, Тунел Вучићевих лажи, тачније од Платоа код Филозофског факултета, улицама Узун Мирковом, Париском, Кнеза Симе Марковића, Поп Лукином, Бранковом, кроз тунел, до Светогорске улице, Таковском до трга Николе Пашића.

Ову шетњу организатори најављују као шетњу улицама лажи, и позивају се грађани да излепе град, водећи рачуна о излозима трговинских објеката и аутомобилима, налепницама са цитатима председника које су се испоставиле као лажне.

Како нам је речено у организационом тиму, идеја је да сви делови града, не само рута шетње, буду облепљени тим налепницама, „јер се председник“, како нам је речено, „много нервира када га подсецају на његове лажи. Део тих налепница, према плану, биће доступан и шетачима у другим градовима Србије.

Идеја за облепљивање града председниковим лажима, потакла је због реакције челника главног града који су послали раднике градске чистоће да очисте Теразијски тунел од налепница а да се протестна шетња још није ни завршила.

Више хиљада људи на протесту у Крагујевцу

Грађански протест „Један од пет милиона“ одржава се и у Крагујевцу.

По девети пут, Крагујевчани су се окупили на платоу преко пута градске скупштине.

Више хиљада грађана затим је пошло у протестну шетњу улицама центра града, јавља репортер Н1.

По завршетку шетње, њима ће се испред зграде Прве гимназије обратити професорка Каролина Александровић и музичар Никола Чутурило.

Протести у Поморављу, вечерас у Јагодини, Ћуприји и Деспотовцу

Грађански протести за вечерас су заказани у Јагодини, Ћуприји и Деспотовцу.

Пета протестна шетња „#1 од 5 милиона“ Јагодина биће одржана вечерас од 18 сати у центру града. Организатори најављују да ће се окупљенима обратити Вук Велебит, мастер студент Факултета политииких наука и аутор портала Талас.

У исто време, вечерас ће и у центру Ћуприји бити одржан протест грарана „1 од 5 милиона“. Како организатори најављују први скуп је замишљен у месту и неће бити протестне шетње. Од 19 сати протестна сетња „1 од 5 милиона“ биће организаована у Деспотовцу од Центра за културу до Трга Деспота Стефана Лазаревића.

 

(Агенције)

Видети још: Протести „1 од 5 милиона“ у Новом Саду, Нишу, Зајечару, Панчеву, Суботици; Сергеј Трифуновић: Ако нас изађе довољно – Вучић пада за 48 сати; Вукадиновић: Иза мене Никола Пашић, испред мене Че Гевара; нисмо исти, али смо сви заједно у борби против овог зла