АКТУЕЛНО

ЗЕЛЕНА ПАТРОЛА: Косјерић – „Потрован народ умире таквом брзином да свештеник не стиже да одржи обреде“ (видео)


Општина Kосјерић је најсевернија општина у златиборсом округу. Има око 12 хиљада становника. Упркос томе што је у овој општини смештено неколико значајних предузећа као што су: цементара „Титан“, металска индустрија „Елкок“, као и хемијска и текстилна индустрија највише становника живи од пољопривреде, воћарства и сеоског туризма.

Велики проблем грађанима праве индустријски погони који загађују ваздух у Kосјерићу због чега ова општина спада у најзагађеније општине у Републици Србији.

Велики проблеми су почели оног тренутка када је цементари „Титан“ дозвољено да користи као гориво: угаљ, мазут и петрол кокс. И ту није крај… Цементара је тражила дозволу да као енергент користи комунални отпад. Грађани су се тада организовали и основали удружење Еколошки покрет Kосјерића. Активисти овог удружења су с грађанима у кратком времену сакупили 5000 потписа против спаљивања комуналног отпада у цементари, затим су организовали протест, трибине и јавне расправе о штетности спаљивања комуналног отпада у цементарама.

Из цементаре истичу да је овај поступак у функцији збрињавања комуналног отпада.

Марија Благојевић, из Еколошког покрета Kосјерић каже: – У том процесу се од једног отпада добија други отпад који је вишеструко опаснији од комуналног отпада. То је процес у коме се не може спречити пролазак, кроз филтере, у ваздух тешких метала, као што је на пример жива. Превише је еколошких проблема за овако малу и лепу планинску средину. Резултати мерења кажу да смо ми прекомерно загађена средина велики број дана у години. Надамо се да ћемо добити информације и која се загађења налазе у тим честицама прашине. Ми и даље не знамо које све тешке метале и опасна хемијска једињења оне садрже.

Нико у граду није задовољан квалитетом ваздуха. Ми немамо ништа против цементаре ми само желимо да спречимо да се комунални отпад спаљује у цементари. За потребе цементаре „Титан“ увозио би се комунални отпад из других земаља. Цементара није спалионица и нема потребну опрему да би се спаљивање вршило безопасно. – каже Данијела Димитријевић, становница Kосјерића.

Жарко Ђокић, председник општине Kосјерић каже: – Грађани се жале на квалитет ваздуха и сматрају да је цементара „Титан“ највећи загађивач. Постоје и остали загађивачи предузећа која се баве металском, хемијском и текстилном производњом. Ми још нисмо утврдили ко је највећи загађивач али тежимо томе. Фабрика цемента „Титан“ нема дозволу за спаљивање комуналног отпада и надамо се да у блиској будућности и неће добити дозволу.

Фабрике цемента се углавном граде на великој удаљености од градова а ова наша је на мање од један километар од центра Kосјерића. Овде је стицајем околности на једном месту био лапорац, глина и кречњак који су основне сировине за производњу цемента. У свим цементарама се свесно отвара помоћни димњак који неконтролисано испушта у ваздух све. Зашто? Па да не би дошло до пуцања трећег или четвртог прстена јер електрофилтер има своје могућности. – истиче Бранислав Тулимировић, бивши радник цементаре „Титан“.

У Kосјерићу су климатске промене страховите велике. Тамо где се налази фабрика мења се конфигурација земљишта. Ми више лета немамо зиме трају више од шест месеци . Имамо да нас десет дана огреје сунце и то је све! Много се умире у Kосјерићу. Некад за дан уме и осам људи па свештеници не могу да обаве све те обреде – прича Радиша Миловић, пензионер из Kосјерића.

Предложена је била измена и допуна Закона о промету комуналног отпада да се дозволи увоз комуналног отпада за спаљивање цемента. Онда можете да замислите колика би се количина светског комуналног отпада сручила у Србију. Тај предлог је за сада повучен из скупштинске процедуре. Са појавом новог енергента (комуналног отпада) долазе и нова загађења као што су диоксини и фурани, најотровније материје које је човек успео да створи. Једном унета количина не може да се избаци из организма. Онда они преузимају одређене регулаторне функције у организму што има за последицу појаву следећих обољења: генетски поремећаји, стерилност, карцином, дијабетес – Илија Вукадиновић, педијатар.

На питање Зелене патроле: Kако сарађујете с Министарством заштите животне средине одговорио је Душко Ђурић, новинар Златиборског 106 радија – Ми смо с Министарством и Агенцијом СЕПА у свакодневном контакту. На трибину, коју смо организовали поводом проблема загађења ваздуха, они су дошли с причом да је загађење последица ложења сирових букових дрва у индивидуалним ложиштима а отишли с признањем да се ради о индустријском загађењу.

Становници Kосјерића, који живе од пољопривреде и туризма страхују да би коришћење комуналног отпада као енергента у цементари „Титан“ угрозило њихов опстанак.
Марија Луковић Средић, из Сеоског туризма „Гостољубље“ наглашава : – Не би угрозило само наш град, угрозило би Пожегу и све куда иде тај водоток и ружа ветрова. Ништа не би било добро. Kосјерић је једна од најзначајнијих општина у Србији која се бави сеоским туризмом. Сви страхујемо на сам помен додатног загађења.

Томислав Павловић, предузетник из Kосјерића каже: – Ја радим за једну велику фирму за откуп воћа и поврћа. То је једна веома јака фирма у Европи и они су нам већ сада дали одређене показатеље на које ће тестирати све производе које ја узимам од мојих коопрераната. Они ће узорковати и сваког момента ће бити у ситуацији да било коју врсту производа врате уколико се установи присуство забрањених супстанци или нечега што је забрањено у ЕУОво је огроман проблем!

Недавно је општина Kосјерић добила еколошког инспектора, али грађани не очекују да ће то допринети решавању проблема.

ИЗВОР: Зелена патрола / srbijadanas.net

———–

5.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић