АКТУЕЛНО

Сомбор: Отказ за узбуњиваче


Указали на неправилности у „Севертрансу“, па изгубили посао. Петицију двојице синдикалаца директорка оценила као увреду руководства

Изгорели аутобус „Севертранса“ у Београду

СИНДИКАЛЦИ Александар Ђуришић из Сивца и Мирко Ердељ из Кљајићева, обојица са више од 20 година стажа, отпуштена су с посла зато што су указала на неправилности у раду предузећа. Одлуку о њиховом отказу донела је Снежана Цицо, генерална директорка „Севертранса“ у Сомбору, у којем је Ђуришић био возач-кондуктер аутобуса, а Ердељ пословођа радионице. У образложењу отказа, директорка је навела да су Ђуришић (председник Уједињених синдиката „Севертранса“) и Ердељ (председник Самосталног синдиката у предузећу) упутили допис Министарству привреде „са грубим, неистинитим и увредљивим подацима о послодавцу и руководству – петицију за смену генералног директора и комплетног руководства предузећа“.

Као разлоге за петицију, коју су доставили и Скупштини АПВ и градоначелници Сомбора Душанки Голубовић, синдикални челници назначили су лоше стање возног парка и пуштање у саобраћај неисправних возила, мобинг над запосленима, неиздавање уговора радницима и малверзације и прикривање огромних казни које „Севертранс“ плаћа због прекршаја у иностранству. Они истичу да су све њихове тврдње лако доказиве, подсећајући да су у последње време „Севертрансови“ аутобуси горели и угрожавали безбедност путника у Црвенки, Београду, Сиригу, као и на путу Стапар – Лугово, а у новембру и јануару због техничких недостатака, оцењених врло опасним, били искључени из саобраћаја у Немачкој и тамо вожени на оправке, од којих је друга коштала 7.000 евра.

Ђуришић је против директорке поднео тужбу за мобинг, између осталог, због тога што му је одузела линију за Немачку, а касније и вожњу у домаћем саобраћају. Ердељ је пре отказа био смењен са функције шефа радионице и техничког прегледа.

– Нисмо никад имали ниједну пријаву због нерада или повреде радне дисциплине. После отказа, који нам је уручен 26. фебруара, био нам је забрањен улазак у предузеће, и тек на интервенцију адвоката и у пратњи обезбеђења предузећа, успели смо да преузмемо радничке књижице и раздужимо службене легитимације. Све је учињено да будемо максимално понижени – каже Ердељ.

Александар Ђуришић и Мирко Ердељ Фото З. Р.

Директорка је у решењу о отказу написала да су синдикалци злоупотребили положај и прекорачили овлашћења, јер њихови синдикати нису донели одлуку ни да се петиција донесе, ни да се проследи Министарству. Ђуришић и Ердељ то негирају, наглашавајући да директорка по закону није смела да потпише отказе без обавештавања синдиката.

– У Инспекцији рада оцењено је да су откази недопустиви и по Закону о заштити узбуњивача, по којем и неко ко је анониман може указати на пропусте у предузећу, а ми смо то учинили под пуним именом и презименом – предочава Ђуришић.

ПОДРШКА СИНДИКАТА СРБИЈЕ

ИЗ Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) стигла је порука подршке Ердељу и Ђуришићу, у којој је предочено да је „обавеза послодавца да омогући несметан синдикални рад и синдикално организовање, свидело се то или не руководству било ког предузећа“.

– Закон је на страни оштећених синдикалних представника и надамо се да ће уз помоћ коректних адвоката бити враћени на посао уз припадајуће обештећење за време присилне спречености за рад – поручено је из СССС.

ИЗВОР: НОВОСТИ

————-

5.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић