АКТУЕЛНО

ДАНАС: Комуналцима овлашћења тајне службе


Данас се завршава јавна расправа о Нацрту закона о комуналној милицији

Очигледно је да Комунална полиција за све време свог постојања није увела комунални ред, а то неће учинити ни Комунална милиција. У ситуацији у којој политичари на власти константно производе хаос, не може Комунална полиција ништа да промени.

фото: Beoinfo

То каже за Данас Зоран Живковић, председник Нове странке и бивши премијер Србије, одговарајући на питање да ли нови закон о комуналној милицији може да уведе комунални ред.

Одговор за неред у друштву, наводи Живковић, налази се у институцијама, али је проблем што њима није дозвољено да функционишу.

– Довољни су полиција и тужилаштво који би доследном применом важећих закона довели ствари у ред, али то не одговара људима на власти. Они производе хаос, пошто у њему најбоље функционишу – наводи Живковић.

А према наводима људи из власти, управо ће нови закон о комуналној милицији значајно помоћи да се уведе комунални ред у државу. Међутим, иако се јавна расправа о овом нацрту данас окончава, у стручној јавности и даље могу чешће да се чују критике од похвала.

Њих је сублимирао истраживач Београдског центра за безбедносну политику (БЦБП) Саша Ђорђевић, оценивши јуче за Бету да је потребно одустати од усвајања закона о комуналној милицији и преиспитати потребу постојања те службе. Он је нагласио да ће та служба више бити средство партијског запошљавања и заштите власти него очувања комуналног реда.

– Закон још није усвојен, а већ се најављују нова запошљавања за чак 1.000 људи у Београду, док нацрт закона омогућава свим општинама у Србији да имају своју комуналну милицију, изјавио је Ђорђевић. Он је додао да ће на тај начин „сви локални моћници у Србији моћи да имају своје људе који ће моћи да употребљавају средства принуде као што су физичка снага, лисице, бибер спреј и палицу“ и додао да у окружењу недовољно развијених механизама контроле ово може бити „врло опасно“.

Ђорђевић је казао да се поред мењања назива те службе у комунална милиција, такође додају и нова овлашћења.

„Уколико се Нацрт закона усвоји, комунални милицајац ће поред постојећих овлашћења моћи још да зауставља возила, позива људе на разговор и да тражи обавештења од њих, а добиће још једно средство принуде поред сопствене снаге, лисица и палице, а то је бибер спреј“, рекао је Ђорђевић и додао да ће „комунални милицајац своје послове моћи да обавља и у цивилу“.

Он је оценио да нова овлашћења „више застрашују људе него што доприносе комуналном реду“, као и да нови назив службе „није примерен демократском друштву, као и да асоцира на деведесете и полицијску бруталност и да се користи за војне и паравојне формације у чијем саставу су ‘обични’ људи“.

У образложењу за доношење Закона о комуналној милицији стоји да је основни разлог потреба да се комунална милиција образује и у општинама.

„Наиме, могућност да се комунална милиција уведе у општинама утврђена је на основу оцене да су у досадашњем функционисању општина уочене знатне тешкоће у одржавању комуналног реда и обезбеђењу ефикасног извршавања закона и других прописа и општих аката из области комуналне делатности које су у надлежности општине“, наводи се у образложењу, без прецизирања које су то „знатне тешкоће у одржавању комуналног реда“.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић недавно је, говорећи о усвајању новог закона о комуналној милицији изјавио да је за Град Београд најважније што ће бити укинута одредба према којој на 5.000 грађана долази један комунални полицајац.

„Очекујемо да ћемо одмах по усвајању закона, током текуће године, обезбедити још 300 припадника Комуналне полиције. План је да у наредних неколико година Комунална полиција добије око 1.000 нових полицајаца, што ће бити довољно да ‘покријемо’ читав град. Комунални полицајци су на располагању грађанима и када је у питању проблем буке, проблем непрописног паркирања на тротоарима, контрола одлагања смећа, начина на који се изводе кућни љубимци, односно читав низ проблема са којима се сусрећу грађани“, истакао је заменик градоначелника.

Зашто милиција?

У образложењу Нацрта закона о комуналној милицији, Министарство државне управе и локалне самоуправе даје разлог за промену имена. Наиме, они тврде да ступањем на снагу измена Закона о полицији право на назив полиција имају само Министарство унутрашњих послова и Министарство одбране. Из тог разлога је предложена промена имена. Наводи се да у упоредним примерима постоји термин „комунални редар“, али да је одлучено да то буде „милиција“, која као „традиционални назив указује на полицијска овлашћења“.

 

ИЗВОР: ДАНАС

————

6.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић