АКТУЕЛНО

ПОЛИТИКА: У апсолутном сиромаштву живи 115.000 деце у Србији


У Србији 115.000 деце живи у апсолутном сиромаштву, док је додатних 30,2 одсто у ризику да падне испод линије сиромаштва, саопштила је данас канцеларија Уницефа у Србији.

Само половина деце у Србији похађа предшколско образовање, а када су у питању најсиромашнија деца тај проценат је само девет одсто, односно шест процената када су у питању деца из ромских насеља, наведено је у саопштењу.

Из Уницефа су указали да је Србија, и поред промене ставова према деци са сметњама у развоју и инвалидитетом, и даље земља у којој су ова, а посебно деца са комплексним или тешким обликом сметњи у развоју, и даље искључена.

Подаци показују и да се готово 60 одсто девојчица из ромских насеља уда пре 18.  године живота, да само једна петина ромске деце похађа средњу школу, а 32 одсто младих можда неће моћи да се запосли, пренела је Бета.

Истовремено, из Уницефа оцењују да је у Србији у претходном периоду направљен значајан напредак у остварењу одредби Конвенције о правима детета, јер како је истакнуто, данас дете у Србији „има веома добре шансе да преживи прву годину живота, а готово 100 одсто деце има одличне шансе да похађа основну школу”.

Додато је да деца у Србији имају релативно добар приступ услугама, могу да користе интернет и дигиталне технологије, док вероватноћа да ће наставити образовање износи 89 одсто.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

———

6.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. Протеклих година радио сам, у Шумадији, у једној ОЦД или ти „невладиној организацији“. Знам кад се прочита „невладина организација“ да то изазива код читаоца углавном мрске ликове неких дама, искрено и мени су мрске. Међутим, ова организација се само бавила запостављеним категоријама становништва и старима на селу – сфера социјалне заштите.

  Читао сам стално колико има сиромашних, те оволико те онолико, и сматрам да је и ово мала цифра – реалност је много гора.

  Увек сам се питао „зашто смо доспели у ову ситуацију?“ Србија има велике природне и људске потенцијале у односу на окружење, поред тога што смо већ утраћили 20% од 21. века ми причамо о једној неразвијеној Србији у којој је сиромаштво онда нормална појава. То сиромаштво полако пузи, ко влага кроз зид, и захвата све већи број становништва.

  Доказ да нам политичко уређење, од једноумља до више безумља, није донело никакве квалитетне промене на боље. Значи да они који су Србијом владали задњих 30 година су само пљачкали Србију и то и данас раде. Кад народ дође к`себи биће сиромашан и бедан и тада му помоћи нема.

  Као што рече Арчибалд Рајс „Срби, чувајте се себе“.

  Свиђа ми се

 2. ТАЈ уницеф И нато фашисти СУ ГЛАВНИ КРИВЦИ ЗА СВЕ ТРАГЕДИЈЕ КОЈЕ СУ СНАШЛЕ СРБСКИ НАРОД СВЕ ЈЕ ТО БЛАГОСИЉАО ватикан НАЈВЕЋИ непријатељ СРБИЈЕ И РУСИЈЕ НЕК ИМ ГОСПОД ВРАТИ ПО ЗАСЛУЗИ ОН ТО НАЈБОЉЕ ЗНА ЗА СВАКУ СРБСКУ СУЗУ МАЈКЕ СЕСТРЕ ШЋЕРКЕ СРБКИЊЕ ЗА ПОГИНУЛИМ СИНОМ БРАТОМ ОЦЕМ ЂЕДОМ ИТД ТРЕБА ЂЕЦУ УЧИТИ ДА ПРЕЗИРУ окупатора ЗА МЕНЕ ЈЕ нато окупатор ДОК ЈЕ ЗА вука драшковића ТЗВ МИРОТВОРАЦ СССС

  Свиђа ми се

 3. Истина, што се тиче деце са посебним потребама!

  Васпитачице, учитељи, наставници и други просветни радници већином не подносе децу са посебним потребама, гледају их са гађењем и неће да раде са њима правдајући се да немају искуства, да нису имали обуку итд. Зар је тешко бити макар човек према тој деци и имати бар мало саосећаја и бар покушати? Да, тешко им је. У Америци и Канади у сваком одељењу има бар по једно такво дете и учитељи раде са њима једнако као и са другом децом. Ни речи дискриминације или осуде нећете чути од њих. А у Србији, кад виде у картону дијагнозу кад се уписују у претшколско или вртић, одбацују их у старту са разним изговорима. Лажу да нема места, да немају логопеда итд. А, ако их и приме, да као покушају, васпитачице неће да раде са њима, изолују их од групе и наглас коментаришу како су обавестили остале родитеље да у групи постоје таква и таква деца, па се онда над њима иживљавају и остала деца и њихови родитељи.Осим тога, кад дете дође чак и са асистентом, бива запостављено.
  Чак и логопеди, дефектолози ружно коментаришу и децу и њихове родитеље не помишљајући колико је тим родитељима тешко и уместо адекватне помоћи често добију осуду. Сви кажу родитељи су криви што деца имају аутизам и друге развојне поремећаје и болести, али ако им кажеш вакцине, антибиотици, бомбардовање – онда то није разлог. Ни у специјалним школама, где би наводно тебали да раде хумани људи није боља ситуација.

  Свиђа ми се

 4. Канцеларијо Уницефа, зашто је тако? Имате времена да правите анализе, док нерадите свој посао због којега сте то… како се представљате. Док империјалисти чија сте подпора пљачкају Планет и праве сиротињу, ви сте Боже мој ту да анализирате, што је то… што се још може опљачкати? Најприје да је на реду жива роба, то су ти које избројиште колико их је. Није ваш посао да улазите у државе и побројавате, него нешто друго је мисија којом би требали бавити се.

  Свиђа ми се