АКТУЕЛНО

Почела изградња термоелектране-топлане Панчево вредне 180 милиона евра


У Панчеву је данас свечаном церемонијом обележен почетак изградње термоелектране-топлане Панчево. Вредност изградње термоелектране топлане је 180 милиона евра, а требало би да буде завршена, односно буде у употреби у последњем кварталу наредне године.

Танјуг (Гаспром/Ђорђе Томић)

Присуствовали су министар рударства и енергетике Александар Антић, директор „Гаспром Енергохолдинга“ Денис Федоров, директор НИС-а Кирил Тјурдењев и потпредседник УО „Shanghai Electric Group“.

Инвеститор је „Гаспром Енергохолдинг“, а капацицет термоелектране-топлане биће 200 мегавата инсталисане снаге.

Како је речено, комбинованог је циклуса што значи да ће производити топлотну енергију и струју од гаса и то преко турбина коју производи компанија „Ансалдо енергија“.

Термоелектрана-топлана ће се градити је на самој НИС-овој рафинерији нафте у Панчеву.

Део топлотне енергије користиће за рафинерију, а вишак ће пласирати у електромрежу Србије, односно земаља региона.

Федоров и министар Антић су данас закључили и Меморандум о разумевању, чија је суштина да ће наставити са сарадњом са „Гаспром Енергохолдингом“, а разматра се градња још четири термоелектране топлане и то у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу.

Ово је први пројекат таквог типа те компаније ван граница Русије.

„Гаспром Енергохолдинг“ има значајан удео на руском тржишту у производњи топлоте и струје.

Сарадња са Гаспромом за енергетски безбедну Србију

На свечаности поводом почетка радова на изградњи гасне термоелектране топлане у Панчеву, министар рударства и енергетике Александар Антић оценио је данас да ће сарадња са „Гаспромом“ учинити Србију енергетски безбедном земљом.

Антић је електричну енергију која ће се производити назвао „племенита струја“, јер овај начин њене производње омогућава успостављање баланса са обновљивим изворима енергије, електрана ће моћи да ради флексибилно у периодима када је електрична енергија најпотребнија, а њена цена највећа.

Министар је казао да Србији треба више гасних електрана, а предуслов за њихову изградњу је потреба за топлотном енергијом, па је као локације о којима се разговара са руским партнерима навео велике градове Београд, Ниш, Крагујевац и Нови Сад.

Антић је оценио да ће сарадња Србије са „Гаспромом“ учинити Србију енергетски безбедном земљом.

„Гаспром енергохолдинг“ је ћерка фирма „Гаспрома“ и у рангу је „Гаспромњефта“ који је у Србији познат као већински власник НИС-а.

„Гаспром енергохолдинг“ поседује контролне пакете акција и управља компанијама групе „Гаспром“ у електроенергетици, што је 80 електрана са укупном снагом од преко 38 GW.

Од 2007. године компаније групе „Гаспром“ реализовале су више од 30 пројеката изградње и модернизације производних капацитета укупне снаге од око 9 GW, а у истом периоду пуштено је у рад 17 модерних агрегата снаге од 180 до 800 MW, заснованих на технологији комбиноваг, парно-гасног, циклуса.

У групи „Гаспром енергохолдинг“ је и једина компанија која снабдева Москву топлотном енергијом, кроз централно грејање и топлу воду за становништво, и то кроз најдужи топлотно-енергетски систем на свету.

У Србији ова фирма ради кроз своју компанију „Гаспром енергохолдинг Србија“ доо, чији је директор Денис Фјодоров рекао да му је драго што је баш у Србији прва инвестиција читаве групе ван граница Русије.

Он је изразио жељу да „Гаспром енергохолдинг“ буде лидер у нашој земљи у инсталисаној снази и изградњи, као што је већ у Русији.

Хуа Си Шен, потпредседник управног одбора кинеске „Шангај електро групе“ објаснио је да ова компанија, поред производње електро опреме, нуди и комплетне услуге пројектовања и изградње, да је постројења градила и изван Кине, и изразио очекивање да ће заједничким снагама гасна електрана у Панчеву бити завршена у року.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев за „Гаспром енергохолдинг“ је рекао да има велики успех у Русији, а такав успех му је пожелео и у Србији, док је за кинеску компанију рекао да је „водећа не само у Кини“.

Тјурдењев је најавио да ће НИС до 2025. године у Србију уложити 1,5 милијарди евра, а како је објаснио током последњих 10 година било је укупно три милијарде евра инвестиција.

У изградњу гасне електране у Панчеву биће уложено 180 милиона евра, основни удео у овој инвестицији обезбеђује „Газпроменерго холдинг“, док је по моделу „кључ у руке“ извођач радова кинески „Шангај електрик груп“, а гасне турбине испоручиће фирма „Ансалдо енергиа“.

Према пројекту, ово енергетско постројење имаће инсталисану снагу од око 200 МW, налази се уз саму постојећу НИС Рафинерију нафте у Панчеву, а очекује се да буде пуштено у рад у четвртом кварталу следеће године.

У Србији је ово прва парно-гасна електрана, наводе у Газпрому и истичу да њен рад ниће стварати вишетонски пепео, нити ће имати емисије чврстих материји и сумпорних оксида у атмосферу.

ИЗВОР: РТВ

7.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић