АКТУЕЛНО

Потпредседник руске владе у Београду: Турски ток има кључни значај за Србију, али не зависи само од Русије


Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Владе Руске Федерације и копредседником Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације Јуријем Борисовим, са којим је разговарао о сарадњи у области енергетике, индустрије и инфраструктуре. Борисов је нагласио да изградња магистралног гасовода кроз Србију не зависи само од Русије, већ и од Мађарске и Бугарске. 

фото Танјуг, Димитрије Голл

Председник Вучић је изразио задовољство досадашњом сарадњом и резултатима постигнутим у областима железничке инфраструктуре, енергетике и машинства, поновивши спремност Србије да формира заједничку српско-руску компанију за производњу вагона. Вучић је још једном указао на значај реализације пројекта Турски ток и на могућности пласирања српских пољопривредних производа на руско тржиште.

Потпредседник Борисов пренео је председнику Вучићу поздраве председника Владимира Путина, истакавши да његова недавна посета Србији представља један од најзначајнијих догађаја у билатералним односима Србије и Русије и да су њени резултати далекосежни и на политичком и на економском плану.

Истакавши висок ниво трговинских односа двеју земаља, потпредседник Борисов је указао на заинтересованост руске стране за већи извоз српске робе и услуга на тржиште Руске Федерације, као и за заједнички развој туристичке понуде, посебно коришћење потенцијала Дунава.

Састанку су присуствовали и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, министар рударства и енергетике Александар Антић и министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Борисов: Турски ток зависи и од Мађарске и Бугарске

Турски ток има кључни значај за Србију и њен привредни развој, изјавио је Борисов и нагласио да изградња магистралног гасовода кроз Србију не зависи само од Русије, већ и од Мађарске и Бугарске.

“Имамо мапу пута, али не зависи све од Русије. Сматрамо да ће изградња гасовода имати кључни значај за Србију и да ће подићи њену енергентску конкуретност“, рекао је Борисов новинарима после састанка Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије, којим је председавао са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем.

Борисов је одговарајући на питање новинара како се одвија сарадња око Турског тока и да ли ће гасовод проћи кроз Србију, навео да је од Дачића добио уверавања да је Србија предузела све кораке како би почела реализација тог пројекта.

Навео је и да су председници влада Мађарске и Бугарске, Виктор Орбан и Бојко Борисов, заинтересовани да Турски ток прође кроз Србију, од бугарске до мађарске границе.

Борисов је оценио и да су односи Русије и Србије „на високом нивоу“ и да се трага за новим областима за сарадњу.

Руска страна, како је предочио Борисов, предлаже оснивање и заједничких предузећа у којима би била отворена високо технолошка радна места.

Србија и Русију 2008. имали трговинску размену од четири милијарде долара, али је годину дана касније пала на две милијарде и 400 милиона долара

Копредседник комитета Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, истакао је да је прошле године трговинска размена Србије и Русије била три милијарде и 60 милиона долара и да је српски извоз износио милијарду.

Од милијарду долара српског извоза у Русију, 350 милиона долара чине пољопривредни производи, прецизирао је Дачић и навео да највећи део српског увоза из Русије чине енергенти.

Србија и Русију су, како је навео Дачић, 2008. имали трговинску размену од четири милијарде долара, али је из разноразних разлога размена годину дана касније пала на две милијарде и 400 милиона долара.

Још се боримо да повратимо тај ниво трговинске размене из 2008, предочио је Дачић и истакао да Србија уредно плаћа руски гас и да верује да је обезбедила стабилност у снабдевању.

Дачић је рекао и да се нада да нека од држава куда треба да прође магистрални гасовод неће одустати од тог посла.

Наредна седница Међувладиног комитета за трговинску, економску и научно-технички сарадњу Русије и Србије биће одржана следеће године у Русији.

На дневном реду и споразум о трговини са Евро – Азијском унијом

Поред разговора о додатном увећању спољнотрговинске размене две земље, на Комитету је било речи и о приступању Србије Светској трговинској организацији, даљем усаглашавању споразума о трговини са Евро – Азијском унијом, изградњи Турског тока и развоју сарадње на пољу дигиталне технологије.

На састанку је говорено и о улагању у реконструкцију српских железница, као и о коришћењу космичког простора у дигиталне сврхе.

ИЗВОР: РТВ

——

7.3.2019. за СРБски ФБРЕпортер приредила Биљана Диковић