АКТУЕЛНО

РАТ ДВЕЈУ ЕКОНОМСКИХ СИЛА: Кинески „Хуавеј“ тужио САД


Технолошка утакмица двеју водећих економских суперсила прераста у отворени рат. Негирање веза с владом у Пекингу

Фото ЕПА

Највећи произвођач телекомуникационе опреме на свету, кинески „Хуавеј“, у четвртак је поднео тужбу против америчке владе, незадовољан одлуком Вашингтона да забрани својим агенцијама, али и савезницима и партнерима у свету, да користе производе овог гиганта из Шенџена. Ова компанија наводи да америчке тврдње да производи „Хуавеја“ служе за шпијунажу у корист кинеске државе није поткрепљена никаквим доказима.

– Амерички Конгрес није изнео никакве доказе који би поткрепили блокаду куповине „Хуавејевих“ производа – истакао је председник те компаније Гуо Пинг.

САД су се позивале на кинески закон из 2017. године, који захтева да компаније сарађују с националним обавештајним службама. Но, „Хуавеј“ је одбацио тврдње да има везе с владом у Пекингу, истичући да није у власништву, под контролом или под утицајем кинеске државе.

„Хуавеј“ је почео правну офанзиву током протекла два месеца, откако САД лобирају против ове компаније у свету. А захуктала се откако је неколико влада, укључујући владе Аустралије и Новог Зеланда, забранило телекомуникационим компанијама коришћење опреме „Хуавеја“. Тужба је поднета у Тексасу, где се налази централа кинеске компаније у САД.

„Хуавеј“ је на конференцији за медије емитованој уживо путем интернета са свог првог 5Г уређаја, једног од најбољих на свету, из седишта фирме у Кини, објавио да је тужио САД због нарушавања угледа компаније у свету. Гуо је, уз то, оптужио САД и за хаковање сервера „Хуавеја“ и крађу имејлова.

– Ова забрана не само што је незаконита него и онемогућава компанији „Хуавеј“ да се равноправно бори у фер и конкурентним условима на тржишту – истиче се у тужби.

Компанија“Хуавеј“ наглашава да никад није имала проблема са цурењем података или пробојем безбедносних мера. То, кажу, са САД није случај, алудирајући на раскринкану шпијунажу НСА и безбедносне пропусте компанија „Јаху“ и „Фејсбук“.

– „Хуавејев“ приступ безбедности је поставио стандарде у индустрији, које мало која компанија може да испрати – наводи се у тужби.

Према приложеним закључцима аналитичара мобилне индустрије, Северна Америка би могла да, кроз учествовање „Хуавеја“ у развоју 5Г на том континенту, уштеди грађанима и држави између 15 и 40 одсто планираних улагања, односно најмање 20 милијарди долара за неколико година.

– Уколико забрана буде скинута, сигурни смо да ћемо бити у прилици да помогнемо у развоју најбољих и најквалитетнијих 5Г мрежа у САД – наводи се у закључку тужбе.

ГЛОБАЛНА МРЕЖА

„Хуавеј“, који је 1987. основао Рен Женгфеј, бивши инжењер у Народноослободилачкој војсци, почео је интернационалну експанзију пре две деценије. Данас има више од 170.000 запослених и 21 истраживачко-развојну институцију у Кини, САД, Канади, Великој Британији, Пакистану, Француској, Белгији, Немачкој, Колумбији, Шведској, Ирској, Индији, Русији и Турској. Његови производи и услуге су заступљени у више од 140 земаља.

МЕНГ ВАНЏУ ЈОШ У ПРИТВОРУ

КАНАДСКИ судија одредио је 8. мај за наредно рочиште за финансијску директорку компаније „Хуавеј“ Менг Ванџу. Канада је ухапсила Менгову 8. децембра на захтев САД, због чега је започела дипломатски спор са Кином. Менг Ванџу терети се да је прекршила санкције које су САД увеле Ирану, што она негира.

ИЗВОР: НОВОСТИ

——-

7.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић