АКТУЕЛНО

Хоће ли неко заштитити ову жену: Марија Лукић из Бруса објавила претње које добија (ФОТО)


Марија Лукић, која је пријавила председника општине Брус Милутина Јеличића Јутку за сексуално узнемиравање, објавила је на свом Твитер профилу поруке које је добила, а које садрже претњу да ће је „уклонити као Оливера“.

„ШТА ЈА ДА РАДИМ ВИШЕ??? ХОЋЕ ЛИ НЕКО ОВО ДА ЗАУСТАВИ???“, написала је Марија уз приложену преписку са Твитер корисником који јој је пренео да се, наводно, разматра њена ликвидација.

Након објављене поруке, Марија је добила бројне поруке подршке и савете да пријави полицији ове претње.

На протесту „Један од пет милиона“ у Београду, прошле суботе, окупљенима се обратила Марија Лукић, бивша секретарица председника општине Брус Милутина Јеличића Јутке кога су она и још неколико жена оптужило за сексуално узнемиравање. Иако је Јеличић поднео оставку, Лукић је рекла да није довољно то што је „на силу поднео оставку за коју се не зна када ће бити“.

Председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка поднео је оставку на ту функцију, са образложењем да се “случај због којег му се суди (…) користи за директан напад на председника Александра Вучића и за урушавање СНС-а“.

Осим саопштења за јавност у којем Милутин Јеличић Јутка, председник општине Брус наводи да подноси оставку на функцију председника општине, не постоји званичан документ који би то и потврдио.

Скупштини општине Брус није упућена оставка, а следеће заседање на којем би она могла бити тема требало би да се одржи тек за три месеца, сазнаје Н1.

Председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка који је пре више од седам дана најавио своју оставку, јер му се суди због оптужби за сексуално узнемиравање, и даље је на тој функцији и намерава да организује себи митинг подршке, пише лист Данас у издању од суботе, позивајући се на незванична сазнања.

ИЗВОР: infobrif.rs

Председник општине Брус и даље на функцији, упркос најављеној оставци

Јутка организује митинг подршке самом себи

Милутин Јеличић Јутка, који је пре више од седам дана најавио своју оставку због оптужби да је сексуално узнемиравао Марију Лукић, и даље је председник општине Брус.

Како незванично сазнајемо, Јеличић не само да не намерава да ускоро оде са функције, већ за следећи четвртак у свом граду организује митинг подршке самом себи, захтевајући од људи из Бруса и околине да на њега дођу.

Према сазнањима Данаса, Јеличић је осмислио да се наредног четвртка, наводно спонтано окупљени суграђани, успротиве његовој оставци, дају му подршку и „замоле“ га да остане на челу општине. Захтев за присуство на митингу подршке послат је свим одборницима, запосленима у општини, јавно-комуналним предузећима, здравственим установама и осталима чији посао директно или индиректно зависи од републичких или локалних власти.

Јутка је јуче почео да позива људе на престојећи скуп, углавном их условљавајући да ће остати без посла уколико се не појаве. Ова информација потврђена нам је из више извора у Брусу, који су из страха од одмазде инсистирали на анонимности. Одборницима је, како сазнајемо, наређено да поведу и по 10, 15 људи – пријатеља, познаника, родбине, како би скуп подршке био што већи и масовнији.

Једна од уцењених радница, запослена као медицинска сестра под уговором, јавила се Марији Лукић, која је прва проговорила о сексуалном узнемиравању, питајући је шта да ради, јер ако не оде на митинг, изгубиће посао. Јасно јој је било предочено да јој уговор неће бити продужен уколико изостане на митингу. Има двоје деце, а муж јој је незапослен. Она је подржала Марију, јер је и сама једна од Јуткиних жртви, али због страха за егзистенцију своје породице, није јавно проговорила.

– Плакала је и питала ме шта да ради. Рекла сам јој да ми неће дати подршку тиме што ће изгубити посао, а њена деца бити гладна. То сам поновила свима који су ми рекли за „спонтани“ скуп и уцене којима су изложени. Не замерам ником, јер Јутку штити систем, а живот у Брусу буквално зависи од њега – каже за Данас Марија Лукић. Она додаје да се сем Јуткине „лажне оставке“ није десило ништа и да он нема намеру да оде.

Да се у следећи четвртак припрема скуп подршке Јутки, потврдио нам је и вођа протеста „1 од 5 милиона“ из Бруса, Александар Грбић.

– О томе се у граду увелико прича. Није случајност што је Јутка одабрао баш четвртак, јер тада је у Брусу пијачни дан, па се људи из околних села ионако скупљају, продајући воће, поврће и стоку – рекао нам је Грбић.

Марија Лукић је јавно поставила питање ко Јутку подржава.

– Ко га подржава? Уз чији благослов је још ту? Зашто се пљује у лице свим жртвама? Где је правда? Где је здрав разум? Коме честитате Дан жена? Мени не треба, хвала. Дођите на његов митинг подршке, подржите бар јавно. Толико о санкцијама и оставци, навела је Лукић.

Марија Лукић је бивша секретарица председника општине Брус, кога је пријавила за сексуално узнемиравање, уцене и мобинг, које је трпела две године. Претње и напади на њу нису престали ни након почетка судског процеса.

ИЗВОР: ДАНАС

Повереница за заштиту равноправности се огласила поводом увреда на рачун Марије Лукић

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић најоштрије осуђује сексистичке, мизогине и крајње увредљиве коментаре на рачун Марије Лукић који су се појавили на друштвеним мрежама.

У саопштењу које је Повереница доставила медијима наводи се да све увреде изречене на рачун жене која је пријавила вишегодишње сексуално узнемиравање и злостављање, представљају грубу повреду њеног достојанства и стварају понижавајуће окружење у средини у којој живи, а у најширој јавности релативизују и оправдавају оптужбе, креирајући слику да је жртва сама крива за све што јој се догодило.

Повереница упозорава да је недопустиво да се коментарисањем приватних фотографија и Марија Лукић и било која жена своди на сексуални објекат деградирањем, вређањем и квалификовањем њеног изгледа.

„Додатна отежавајућа околност је што овакве поруке обесхрабрују жене које су претрпеле било који вид сексуалног узнемиравања, злостављања или најдрастичније – насиља, да то пријаве, а да не очекују да ће доживети напад јер су се осмелиле да се супротставе насилнику“, напомиње Повереница.

Јанковић подсећа да Закон о забрани дискриминације, поред осталог, забрањује омаловажавање и узнемиравање у односу на пол, као и подржавање предрасуда и друштвених образаца који су засновани на идеји подређености или надређености полова.

Повереница очекује да ће у случају против доскорашњег председника општине Брус поступак бити што пре окончан и да ће бити донета пресуда која шаље јасну поруку да је свако кривично дело, без обзира ко га почини, кажњиво и да се санкционише.

ИЗВОР: infobrif.rs

***

ПОВЕЗАНО:

*Волкам те, љупкам те, јуткам те и још понешто иза закључаних канцеларијских врата

Буђење из ноћне море у још ружнију стварност зна да буде незгодна ствар, али пре или касније то морамо да урадимо. Не морамо ништа, осим да умремо, рекао бих један мој другар, али док се то не деси, добри стари морал нас обавезује на то да станемо сви заједно испред лудила и да му вежемо лудачку кошуљу из које неће моћи да изађе. Због наших жена, девојака, мајки, баба, стрина, тетки. Због оних девојака које тек сада завршавају школовање или уписују факултете у нади да им будућност неће обезбедити клечање у закључаним канцеларијским собама пуним фрустрација, беса и неостварености.

———-

10.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Скупља се материјал за поновну Наранџасту револуцију у Србији, народе срБски добро гледајте и слушајте, ова тема се на првој предводи као серијал, сад се већ сели на улицу, чак заузима сфр где по мени јој није место! Новинари проверавајте шта пишете и од кога преузимање теме!

    Свиђа ми се