АКТУЕЛНО

ИНТЕРВЈУ Балкан.инфо: Коста Чавошки – Вучић треба да обустави све те погубне и издајничке преговоре са арбанасима (видео)


Гост емисије „Интервју“ продукције Балкан.инфо био је проф. др Коста Чавошки, академик САНУ и професор Правног факултета Универзитета у Београду. Емисију је водио новинар Александар Павковић.

„Страни новинари нису ко наши, знате, да објављују лажне вести. По свој прилици то је аутентична вест. Дакле, они су добили тај план од некога ко те преговоре води, и онда су објавили.
По мом суду, и сада мислим да је то веома значајно, сво ово време док су наводно ове високе таксе, односно порези од сто одсто на сву робу из Србије, воде се тајни преговори посредством Европске уније, неког Американца и ко зна кога још. И по тим картама које су се појавиле и она карта коју су објавили арбанаси у Приштини, од 22 тачке уместо 17 колико је то било у том немачком Огледалу (Frankfurter Rundschau), ти планови се не могу направити током једног дана преговора, него се то ради недељама, усаглашава се свака појединост итд., и онда се долази до готових карата. Ова карта коју су објавили арбанаси чак има списак села која представљају границе, и на северу Косова, и на југоистоку Србије, која показују где ће шта бити.
Дакле, као што видите, ти преговори се воде, Вучић не сме то да каже, али се из неких његових наговештаја може закључити да је управо то на делу. Рецимо, кад је он обишао Медвеђу, али није посетио Бујановац, није смео, јер би највероватније ови Срби, не арбанаси него Срби, питали шта је с њима. Такође кад је имао сусрет са овима са севера Косова, највећма из целог Косова, тај сусрет је био крајње непријатан за њега, то се види по његовој реакцији, он је говорио врло кратко, а онда се изговарао да треба да се нађе са МекАлистером. Највероватније да су га ови Срби из Косовске Митровице, северног дела, питали каква је њихова судбина, а да он то није могао да одговори.
Ти наши људи који прате све те стране агенције и оно што се ту објављује, мање-више знају да су преговори у току и колико су они одмакли.

Преговори теку у том правцу да Србија, што је иначе противно Уставу који је и даље на снази, призна независност самозване државе Косова и Метохије (КосМета), а да заузврат евентуално добије врло мале уступке на северу Косова, а да можда да арбанасима све три, или бар једну од трију ових општина које се налазе на југоистоку Србије. Дакле, по среди су Бујановац, Прешево и Медвеђа.
И то је разлог што је нацрт, који је један од вероватно више тих нацрта, појавио у том немачком часопису.“

***

„Колико ја видим, све ове званичне изјаве које дају и странци и арбанаси, више су намењене српској јавности да се она застраши, па да онда лакше прихвати један погубан као мировни споразум и тај обавезујући уговор који би Вучић закључио са арбанасима. Јер, у противном би дошло до нарушавања мира, стабилности, а можда и до рата.“

***

„С нама преговара у име Америке помоћник помоћника државног секретара. То је један дипломата који може бити касније, као што је случај био амбасадор у Македонији, и ништа више од тога. То је понижење. Дакле, шеф државе је дужан да прими шефа државе, председника владе и министра спољних послова. Кад су у питању остали министри он није дужан да их прими, сем ако није нешто изузетно важно.
Али, постоји један други разлог: Вучић жели да све сам држи у својим рукама. Јер, кад би рецимо, Рикер или тај помоћник помоћника америчког државног секретара разговарао са помоћником нашег министра спољних послова, што би био неки ред, онда би он прво чуо шта Американци знају, како се одвијају ти сви преговори, шта очекују арбанаси, шта очекују Срби, и онда би он то разгласио по целом министарству спољних послова, онда би за то сазнали сви, а преко њих и њихови пријатељи, жене и комшије, а онда и свеколика јавност.
Овако, он из тих разлога спречава било кога да разговара са странцима.“

***

Све док ми не признајемо сувереност и независност самосталног Космета ми можемо тврдити да је то наша својина. Уколико пак, пазите ово је јако важно, ми ту државу признамо онда ће се на њу применити онај план о сукцесији који је примењен на све бивше републике СФРЈ, што значи да оно што је државна својина и што је друштвена својина постаје својина ове или оне државе према месту где се то предузеће или нека јавна зграда налази. Рецимо, Народна банка Србије је имала неко летовалиште у Црној Гори, један мој пријатељ (који је због тога изгубио посао најурила га је Јоргованка Табаковић а нажалост Касациони суд је то потврдио) је заступао банку у том спору. И тај спор је изгубио у првом степену. И онда није поднео тужбу која би покренула другостепени поступак због тога што је исправно проценио да нема никаквих изгледа а била би велика такса због тога што по овој Повељи двеју држава, уставној повељи, сва затечена својина друштвена и државна је својина Црне Горе на територији Црне Горе, односно својина Србије на територији Србије. Према томе, то се не може добити.
Тако би исто било не само са јавним зградама, него и са свим предузећима која су била у државној и у друштвеној својини на територији целог Косова и Метохије.

Дакле, докле год ми не признамо независност и сувереност Косова и Метохије ми можемо тврдити да је то наша својина. И она и јесте наша својина. И онога тренутка када и формално признамо, де јуре, од тога треба дићи руке.“

***

„Наша Скупштина се разликује од Скупштине у Приштини самозване косовске државе. Они наравно расправљају и тамо су све странке упућене, код нас ни Маја Гојковић не зна шта њен шеф разговара и преговара…“

„Вучић нема петљу да отвори јавну расправу, најпре у Скупштини Србије а онда у свеколикој јавности  томе како он и с којом платформом преговара. Он тврди да преговара, а онда каже нама да не сме да саопшти детаље тих преговора да не би погоршао своју преговарачку позицију. А ја се питам, каква је то уопште његова позиција? Да ли је ту његову платформу за преговоре ико одобрио сем њега самог? Он је моро да изађе у јавност, да оде у Скупштину и да каже – молим вас, ја имам следећи план… Могао је рећи, али он то не сме да каже, ја мислим могао је рећи да ми њих ипак признамо под условом да добијемо север Косова. Ја то наравно одбацујем јер сматрам да је то издаја, односно велеиздаја, да је то противно званичном Уставу, али то јесте нека платформа. Он ни са тим није изашао у јавност, не сме.
Него, шта он заправо очекује. Он очекује да се преговори воде, на начин на који се воде, и кад се ти преговори окончају онда ће тек арбанаси суспендовати царине од сто одсто, па ће се он наћи са Тачијем и не знам с ким још, Харадинајем, у Бриселу и за дан-два они ће склопити и потписати споразум, који је већ утаначен пре тога.

***

„Они (арбанаси) немају намеру да у оквиру самозване косовске државе стварају било какву Републику Српску. Дакле, никад неће они направити ту Заједницу српских општина, и то је већ довољан разлог, (то би за Вучића био јако леп изговор пред нашом јавношћу) – ето, ја не могу да наставим разговоре и преговоре док они не испуне тај услов. И да онда замрзне све преговоре док арбанаси не доконају да морају да направе ЗСО.
Дакле, њему се пружа једна добра прилика да обустави све те погубне и издајничке преговоре, али он то просто не сме.“

***

„Ја не да бих их прекинуо, него никад не бих ни наставио. Као што видим с њима нема шта да се преговара, знамо шта они хоће…“

***

Погледајте целу емисију:

ИЗВОР: BALKAN INFO – Zvanični kanal

—–

10.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић