АКТУЕЛНО

Срушио се авион „боинг 737 МАX“, погинуло свих 157 путника – један држављанин Србије


Срушио се путнички авион „Етиопијан ерлајнс“ 737 МАX на лету од Адис Абебе ка Најробију. На том лету било је 149 путника и осам чланова посаде. Нема преживелих.

Иако за сада нико од званичника није објавио ништа о броју жртава, етиопска национална телевизија управо је саопштила да нема преживелих. Према доступним информацијама, које је саопштила етиопска авиокомпанија, авион се срушио свега неколико минута након полетања у 8.38 по локалном времену, са аеродрома у Адис Абеби, неких 50 километара од аеродрома.

У саопштењу се наводи и да су на лице места одмах послате све екипе за спасавање и потрагу, али да за сада нема званичних потврда о жртвама или преживелима.

Етиопски премијер Абиј Ахмед, међутим, на Твитеру је одмах изразио саучешће свима који су на том лету изгубили своје најдраже.

АП наводи да те авион који се срушио био нов и да је у Етиопију стигао средином новембра 2018, а ђведски сајт за праћење летова „Флајтрадар24“ наводи да је летелица имала „нестабилну вертикалну брзину“ након полетања.

Национална медијска кућа објавила је и податак да је у авиону било путника из 33 државе.

Међу погинулима у паду авиона био и држављанин Србије

Етиопијска национална ТВ прва је известила да међу 149 путника и осам чланова посаде нема преживелих, што је накнадно потврдило и руководство „Етиопијан ерлајнса“. Та ТВ мрежа је саопштила да је у авиону било држављана 33 земље.

На конференцији за медије, руководство етиопске авио-компаније саопштило је да су међу путницима била 32 држављана Кеније, 18 Канаде, девет Етиопије, по осам Италије, Кине и Америке, по седам британских и француских, шест египатских, пет холандских, и по четири индијска и словачка држављанина, пренео је „Блиц“.

У авиону су била по три држављана Аустрије, Шведске и Русије, по два Марока, Шпаније, Пољске и Израела, те по један држављанин Белгије, Индонезије, Сомалије, Норвешке, Србије, Тогоа, Мозамбика, Руанде, Судана, Уганде и Јемена.

Четири путника су имала пасоше УН и њихова националност није позната.

Главни директор „Етиопијан ерлајнса“ је такође рекао и да нема података о томе да је летелица имала икаквих кварова пре лета, будући да се ради о новом авиону који је у ту земљу стигао у новембру 2018. Међутим, признао је да је пилот, одмах по полетању почео да пријављује техничке проблеме, због чега је тражио хитно враћање на аеродром у Адис Абеби.

ИЗВОР: ВЕСТИ

 

———–

10.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић