АКТУЕЛНО

Успомена на хероја Миленка Павловића


Марку са ликом чувеног пилота Миленка Павловића који је прије двадесет година погинуо бранећи небо над Ваљевом од НАТО авиона, овог мјесеца пустиће у оптицај Пошта Србије. Једна од централних улица у Осечини понијеће име настрадалог пилота.

Командант 204. ваздухопловне бригаде поптпуковник Миленко Павловић, 4. маја прије 20 година херојски се борио без радара са 16 НАТО авиона. Успомену на славног пилота с посебном пажњом његују у његовом родном селу, Горњем Црниљеву код Осечине, преноси РТС.

Кустос музеја Милан Петровић истиче да су спомен-комплекс у оквиру кога се налази и спомен-дом посвећен пилоту Миленку Павловићу, својим добровољним прилозима и бесплатним радом изградили мјештани Горњег Црниљева као и сви мештани Подгорине.

„Желе да сачувају вјечну успомену на нашег Давида који је свој живот дао у борби против Голијата 1999. године“, каже Милан Петровић.

Његово херојство симболично ће обићи свијет на поштанској марки. А у Осечини централна градска улица понијеће име пилота-хероја.

„Породица и општина заједно, наравно, са израдом персонализоване поштанске маркице, са давањем назива улице пилоту Миленку Павловићу, желимо још једном да скренемо пажњу јавности на храбро херојско дјело Миленка Павловића јер је он својим дјелом показао на који начин се воли и како треба да се воли држава, како се воли Србија“, рекао је замјеник предсједника општине Осечина Ненад Стефановић.

Од државе је добио орден за храброст, а породица жели да буде проглашен и народним херојем. У Горњем Црниљеву живи његова мајка Радмила, али више нема снаге за изјаве. Раније је већ све рекла.

„То би била моја јака жеља, али ја не знам да ли ћу то да дочекам, и шта ће то да буде. Све то што је било досад, мислим, свима могу да се захвалим, а народни херој, још није га нико прогласио. Ал‘ он је за мајку народни херој, и ако га не прогласе“, рекла је раније његова мајка Радмила.

У Горњем Црниљеву одавање почасти пилоту Миленку Павловићу на дан погибије до сада је организовала локална самоуправа. После двадесет година Министарство одбране припрема програм примјерен његовом славном херојству показаном у одбрани земље.

ИЗВОР: ИН4С

***

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Деветнаест година од херојске смрти пилота Миленка Павловића (видео)

*Сећање на 4.мај 1999. – ДАН ПОДВИГА пилота пуковника МИЛЕНКА ПАВЛОВИЋ

*Трибина „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“: Академик Јелена Гускова – Агресија НАТО је био рат нерава и професионализма, Америка је имала циљ да сломи кичму Србији – и српска војска је тај рат добила (видео)

*Србија нас зове синови моји драги, анђели моји челични! Србија зове!

*4. маја 1999. у борби против четири НАТО авиона погинуо пилот потпуковник Миленко Павловић, командант 204. ловачког авијацијског пука у Батајници

*Ужице – графит посвећен пилотима херојима 1999. године

——-

10.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »