АКТУЕЛНО

СИРИЈА: САД поново користила бели фосфор, убијено 50 цивила (ВИДЕО)


Сиријска државна телевизија саопштила је да је више од 50 цивила погинуло у ваздушном нападу међународне коалиције на челу са Сједињеним Америчким Државама на село Багуз на југоистоку земље.

Напад белим фосфором у Сирији (Фото: qasioun-news.com)

– Авијација коалиције извршила је нови злочин извођењем ваздушног напада на шаторски камп у Багузу на истоку провинције Дејр ел Зор. У нападу је погинуло више од 50 особа, већином жена и дјеце – пренијела је телевизија „Ихбарија“, позивајући се на локалне изворе.

Арапско-курдски одреди Сиријских демократских снага, које подржавају Сједињене Америчке Државе, објавили су у недјељу да настављају операције против припадника терористичке групе ИСИЛ у селу Багуз у југоисточној Сирији.

Сиријске демократске снаге се већ неколико мјесеци уз ваздушну подршку међународне коалиције боре против остатака ИСИЛ-а. Сиријски медији су више пута саопштили о цивилним жртвама и коришћењу бијелог фосфора од стране коалиције у ваздушним нападима у Багузу.

Сиријске власти су позвале Уједињене нације да предузму мере против оних који су криви за употребу белог фосфора и смрт цивила у нападима на Багуз и да се заустави илегални боравак коалиције у Сирији. Пентагон је тада изјавио да америчка коалиција не открива коју муницију користи у Сирији, али да је она у складу са међународним стандардима. Сједињене Америчке Државе и њени савезници од 2014. године воде операције против ИСИЛ-а у Сирији и Ираку, с тим што у Сирији оперишу без пристанка власти земље. У децембру је амерички предсједник Доналд Трамп објавио о повлачењу трупа из Сирије.

ИЗВОР: РТРС

———–

11.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић