АКТУЕЛНО

Нови дебакл Мејове: Британски парламент одбацио предлог о Брегзиту!


ЛОНДОН – Британски парламент вечерас је поново убедљивом већином одбацио споразум о Брегзиту, који је британска премијерка Тереза Меј постигла са званичним Бриселом. Мејовој је недостајало чак 149 гласова за усвајање споразума, јер се 391 посланик негативно изјаснио о предлогу споразума премијерке, преноси Ројтерс.

ЕПА (Andy Rain)

Велика Британија би званично требало да изађе из Европске уније 29. марта.

Меј је раније данас позвала посланике да „демократију ставе испред страначких подела или личних амбиција“, у очекивању да ће бројни евроскептици у њеној Конзервативној странци и опозициони парламентарци гласати против споразума.

Подсећајући да је „овај дом раније већ гласао против договора“, Меј у парламенту пре гласања обећала да ће, ако јој парламент опет каже „не“, у среду дати на гласање одлуку о изласку из Уније без договора.

„Мислим да сви треба да знају, они који желе да до Брегзита дође, да ризикују да Брегзита уопште не буде ако вечерас не изгласамо овај споразум“, истакла је премијерка.

Меј је сусрет са својим конзервативним посланицима уочи гласања о споразуму назвала „довољно добрим“.

На питање је ли састанак прошао добро, Меј је новинарима одговорила „довољно“.

Конзервативни посланици и министри присуствовали су састанку неколико сати уочи гласања парламента о измењеном споразуму Меј и ЕУ.

Меј жали због одлуке, Корбин позива на ванредне изборе

Британска премијерка изјавила је вечерас након гласања у британском парламенту, да „дубоко жали“ због одлуке посланика да одбаце споразум који је са ЕУ постигла о изласку велике Британије из ЕУ.

Мејова је посланицима након гласања казала да се и сама борила са тим питањем, али и да је свесна „потенцијалне штете“ која прети Британији уколико напусти ЕУ без договора, преноси BBC.

Према њеним речима, тражиће од Доњег дома парламента да се сутра гласа о изласку Британије из ЕУ без споразума.

Меј је додала и да уколико продуже члан 50 Лисабонског споразума, ЕУ ће желети да зна шта Британија жели да постигне са тим продужењем и истакла да се посланици сада налазе пред „тешким избором“ шта даље да ураде.

Лидер Лабуристичке партије Џереми Корбин изјавио је да је влада побеђена великом већином и да мора да прихвати да њихов споразум нема подршку парламента и да је премијерка у потпуности свесна штете коју Брегзита без споразума може да нанесе.

„Време је за опште изборе“, рекао је Корбин.

ИЗВОР: РТВ

——

12.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић