АКТУЕЛНО

Помпео оптужио Русију за куповину нафте из Венецуеле јер је то „у супротности са санкцијама САД“


Државни секретар САД Мајк Помпео је оптужио руску државну компанију „Росњефт“ и њено руковдство због куповине нафте из Венецуеле, јер је то, како је рекао, „у супротности са санкцијама Сједињених Америчких Држава“.

Руска државна компанија `Росњефт` наставља да купује сирову нафту од ПДВСА (државна нафтна копманија Венецуеле), у супротности са санкцијама Сједињених Америчких Држава. Главни извршни директор `Росњефта`, Игор Сечин наставља да продужава линију живота режима (законске власти Венецуеле)“, рекао је Помпео.
Он је такође оптужио руске компаније да откупљују златне резерве у Венецуели.

„Руске компаније ће наставити да покушавају да помогну Мадуровом режиму, претварајући златне резерве земље у готовину“, рекао је државни секретар САД.

Раније је председник Венецуеле Николас Мадуро оптужио опозицију и америчку владу да желе да покрену рат ради природних ресурса земље. Према речима Мадура, „опозиција Венецуеле и америчка влада не желе да помогну земљи; напротив, они теже да преузму природне ресурсе земље и покрену рат за нафту“.

РТ: САД повлаче све преостале дипломатске раднике из Венецуеле

Амерички Стејт департмент је саопштио да повлачи све преостале дипломатске раднике из Венецуеле, што „одражава погоршану ситуацију“.


Државни секретар Мајк Помпео је саопштио о повлачењу, док је већина америчког особља стационираног у Каракасу већ била повучена у јануару, након покушаја лидера опозиције Хуана Гваида, којег подражавју САД, да се самопрогласи са „привременог председника“, а неколицина одабраних је остала противно налогу председника Николаса Мадура да напусте земљу.

Раније у понедељак, Мадуро је саопштио да су власти заробиле два саботера који су изазвали престанак рада система на хидроцентрални Гури, која снабдева већину земље електричном енергијом. Он је окривио САД за саботажу, назвавши је „злочиначким нападом који озбиљно кршењи људска права“.

Помпео, који је заједно са остатком Трампове администрације оштро позивао Мадура да се повуче са функције, те га окривио за „лоше управљање и похлепу“, одбацио је америчку одговорност за обуставу испорука електричне енeргије и нагласио да су САД „заинтересоване само за добробит венецуеланског народа“.

Гваидо је јуче у међувремену прогласио „националну ванредну ситуацију“ на конференцији за новинаре у Каракасу, у покушају „сакупљања јавног гнева“, позивајући припаднике венецуеланске војске да дезертирају. Он је саопштио да је 17 људи умрло због прекида испоруке електричне енергије од првог прекида у четвртак, те окривио Мадура за „убиства“.

ИЗВОР: ВОСТОК

———

12.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић