АКТУЕЛНО

ОБАВЕШТЕЊЕ: КО НИЈЕ ЗАМЕНИО – Пожурите по нови пасош!


Истиче 10 година откако је плави југословенски пасош отишао у историју, а заменио га је црвени, српски. Део држављана Србије је већ летос заменио истекле пасоше за нове путне исправе, али већина ће то учинити ове године.

У МУП-у Србије кажу да су на искуствима од пре 10 година много научили, и да ће бити спречени хаос и чекање. Главни талас очекују ове и наредне године, до када ће већина истеклих пасоша бити замењена.

– Посебна пажња ће се и даље посвећивати дијаспори која ће и даље имати право да им се пасоши у Србији ураде по хитном поступку. Такође, захтеви који стижу из Дипломатско-конзуларних представништава (ДКП) биће у најкраћем року реализовани, како наши суграђани из дијаспоре не би предуго чекали на своја документа – убеђени су у МУП-у Србије.

Највећи број захтева дијаспоре за новим пасошима је у Немачкој, где је највише наших сународника. Бранко Радовановић, генерални конзул Србије у Франкфурту каже за „Вести“ да драстично повећање броја захтева за замену пасоша у конзулату у Франкфурту бележе још од краја прошле године.

Средом и поподне

– Издавање нових пасоша, са десетогодишњим роком важности, почело је у Србији 2008. године. У Немачкој се 2009. године почело с издавањем биометријских пасоша и то прво у конзулату у Диселдорфу, а затим и у осталим. Од почетка ове године број захтева је порастао – каже Радовановић.

Како сазнајемо, у генералном конзулату у Франкфурту у просеку дневно се подноси између 40 и 70 захтева за пасошима.

– Највише је захтева средом када конзулат ради и после подне. То је готово дупло више у поређењу с прошлом годином, када смо имали највише 25 захтева дневно. Не ради се само о особама које овде живе 10 и више година, већ и о нашим грађанима који су у међувремену решили статус у Немачкој. Како кажу колеге из других ДКП-а у Немачкој, и код њих је повећан број захтева за заменом пасоша – каже Радовановић.

Доступни сви конзулати

Генерални конзулат у Франкфурту покрива покрајине Хесен, Рајнланд-Пфалц и Зарланд. Наводе да услов за обнову пасоша није географски условљен и да не враћају наше држављане ако дођу, на пример, из 50 километара удаљеног Ашафенбурга у Баварској и не упућују их на пут од 350 километара у Минхен. Исто важи и за наше грађане који због посла или неког другог разлога бораве у Франкфурту, а имају регулисан боравак у Берлину, Хамбургу или неком другом делу Немачке. Важно је само да имају пребивалиште у Немачкој.

Пријем радним данима

Генерални конзулат Србије у Франкфурту је отворен за рад са странкама радним данима од 8.30 до 13.00, а средом и од 15.00 до 18.00. За сада се не одређују термини, већ странке које дођу подносе захтев истог дана. Законски рок за издавање пасоша је до 60 дана од предаје захтева. Како смо сазнали од грађана који су већ добили нове пасоше, у просеку се чека око месец дана.

– У случајевима промене личних података, рецимо презимена, или када је из било ког разлога измењен матични број, саветујемо грађанима да приложе извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству с новим, важећим подацима. Важно је напоменути да у Србији грађани пасоше могу заменити три, а преко ДКП-а шест месеци пре истека актуелне путне исправе – додаје Радовановић.

Који су документи потребни

За замену истеклих путних исправа у Немачкој потребно је приложити основне документе.

– Актуелни биометријски пасош.
– Доказ о регулисаном боравку у Немачкој, што може бити картица боравка, налепница у пасошу или одговарајућа потврда службе за странце којом се гарантује одобрење боравка.
– Такса за издавање биометријског пасоша плаћа се у готовом новцу и износи 65 евра.

На дан 100 захтева

И у српском конзулату у Цириху, наводе да имају повећани број захтева за нове пасоше.
У Цириху долази и до 100 људи дневно да извади нове пасоше. Особље конзулата ради пуном паром и примају странке од 8.30 до 13.00, сваког дана од понедељка до петка, осим у време празника.

Моле се грађани да обавезно сачувају потврду о поднетом захтеву за издавањем пасоша коју добију у конзулату. На пријави се налази број под којим ће на сајту конзулата моћи да пронађу да ли је њихова путна исправа спремна за преузимање.

Напомиње се да грађани приликом подношења захтева за новим пасошем нису дужни да приложе извод из матичне књиге рођених и уверење о држављанству Републике Србије, које је скенирано приликом првог издавања биометријског пасоша.

– Адреса нашег конзулата у Цириху је Alfred-Escher-Strasse 4, 8002 Zurich.

– Телефони: + 41 44 20 20 273, + 41 44 20 20 274, Фаџ: + 41 44 20 20 278. Број телефона за хитне позиве: + 41 43 344 56 30.
– e-mail адреса: info@konzulat.ch
– Сајт: http://www.zurich.mfa.gov.rs/lat/consularservices.php

Правила за малолетнике

Приликом преузимања неопходно је лично присуство особе на чије име гласи биометријски пасош. Том приликом, потребно је донети потврду о предатом захтеву и стари пасош. Малолетници који нису дали отиске прстију, не морају бити присутни приликом преузимања пасоша. Међутим, малолетник који је дао отисак, мора бити присутан приликом преузимања документа, али је обавезно и присуство родитеља који је потписао захтев за издавање пасоша.

ИЗВОР: ВЕСТИ

———–

14.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић