АКТУЕЛНО

Нови Зеланд: Терористички напад – 49 мртвих у нападу на џамије


Аустралијски екстремиста Брентон Тарант (28) отворио је ватру у џамији Ал Нур на Новом Зеланду, у граду Крајстчерчу, а премијерка Џасинда Ардерн (Jacinda Ardern) потврдила је да је убијено 49 особа, а преко 20 повређено. 

Аустралијски екстремиста Брентон Тарант је све време вршио директан пренос убиства, највероватније је камеру носио на шлему. Кад је све испуцао, вратио се до кола по још муниције. Када се вратио до џамије, тражио је преживеле и пуцао у људе који су непомично лежали на земљи. Видео се завршава његовим одласком.

На шокантном снимку чују се разне песме, чак једна и на српском језику („о Србима и Радовану Карџићу“)… због чега су страни медији одмах почели да траже „везу између овог убице и Срба“?!

Локални медији пренели су фотографије како је један од нападача на оружју имао, исписана имена разних историјских личности, свих оних страних јунака, међу којима су и србски и црногорски, који су се борили против Османског царства…

Такође се наводи како је на свом Фејсбук профилу, који је сада угашен, уживо преносио напад, спомињао нападаче на џамије у Италији и Канади.

Према извештајима полиције, након пуцњаве су приведена три мушкарца и једна жена. Полиција је такође пронашла импровизоване експлозивне направе у аутомобилима на оближњем паркингу.

Према речима очевидаца, белац са кацигом, наочарама и војничкој јакни почео је да пуца у џамији у предграђу Линвуд, где се у том тренутку налазило око 300 људи. Он је, при томе, све време уживо преносио напад.

Премијер Новог Зеланда Џасинда Ардерн описала је ову трагедију као најмрачнији дан у историји њене земље и додала да је један осумњичени у притвору, али да је могуће да има још умешаних у пуцњаву.

ИЗВОР: ВОСТОК, РТ, ABC News (Australia), агенције

———–

15.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »