АКТУЕЛНО

Пол Крејг Робертс: „Мајкрософтови“ запосленици дигли глас, неће да буду ратни профитери


Биће интересантно видети следи ли им отказ.

Амерички подсекретар за Ратно ваздухопловство 2016. г. испробава први бежични холограмски рачунар, Хололенс. Фотографија: @ Copyright : U.S. Air Force/Airman 1st Class Madeleine E. Remillard

Светско удружење запослених у „Мајкрософту“ захтева да корпорација раскине уговор о сарадњи са америчком војском.

Неки запослени –  не знам колики проценат од укупног броја – су послали отворено писмо генералном и директору за правне послове корпорације „Мајкрософт“ у којем, између осталог, кажу: „‘Мајкрософт ради на обезбеђењу технологије оружја америчкој војсци, технологије која ће влади једне земље помоћи да ‘повећа убојитост’ користећи алате које смо ми направили. Нисмо потписали радни уговор за учешће у производњи оружане технологије и зато захтевамо право да учествујемо у одлучивању како ће се користи наш рад.”

Запослени кажу да је „Мајкрософт“ и раније продавао технологију америчкој војсци, али да није, све до склапања недавног уговора, прешао границу упуштајући се у развој оружја. „Овим уговором, јесте. Апликација HoloLens у оквиру система IVAS осмишљена је да помогне у убијању људи. Дејствоваће на бојном пољу и то тако што ће ратовање претварити у симулирану ‘видео игру’, још више дистанцирајући војника од мрачне стране рата и крвопролића. “

Запослени су компанији саопштили да „намера да се науди није прихватљива употреба наше технологије“ и да „не желимо да будемо ратни профитери“. Захтевају да се уговор поништи, да „Мајкрософт“ престане да развија оружане технологије и да оформи спољни одбор за етичку ревизију како би се осигурало да компанија „не увећава моћ америчке војске у повређивању и насиљу”.

Питање је шта је стварни разлог захтева запосленика „Мајкрософта“ да компанија више не сарађује са Ратним ваздухопловством, Ратном морнарицом, Централном обавештајном агенцијом и НСА. Ипак, охрабрује што се нашао бар неко да после 20 година злочина које су по целом свету чинили криминални и корумпирани режими Клинтона, Буша, Обаме и Трампа дигне глас.

Сазнање о овом протесту запослених у „Мајкрософту“ дугујем RootsAction, организацији која је успела да побуну не прећуте баш сви, да се појави и пар наслова као што je Microsoft employees demand military contract be dropped – Euronews .

Овде имате повезницу и на сам захтев.

Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Јеврејски проблем Русије

Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Microsoft Workers Protest War Profiteering
За Ћирилизовано и Линукс Такс Чачанин превео: Александар Јовановић, на Miyo Linux

 

ИЗВОР: ЋИРИЛИЗОВАНО

———

14.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Бунили се – не бунили – развој технике убијања ће ићи својим током, штавише – обично војне потребе проузрокују најмасовнији развој науке и технике. А сад – за које ће се потребе оне искористити – то је на политичарима и владарима из сенке да одлуче.

    Свиђа ми се

  2. То је оно што обични смртник очекује да се знање побуни против зла које је уперено против живота и свега створеног, кад научници инжињери свих профила који стварају, престану служити империји која хара планетом, онда се назире светло на крају тунела. Та побуна да се удружи широм васељене, то очекујем одавно себи постављам питања, Боже па што знање ћути? Једини они имају ту моћ, јер имају знање шта значи чиповање, како делује оружје, лекови, храна! Они су ствараоци тога, хвала Богу да што пре стисну главе скупа, можда има још наде. Амин Боже дај!

    Liked by 1 person